mit rejt a víz

2018.04.22. 11:00

A Titanic és a testvérei: katasztrófák

1912. április 15-én éjjel 2 óra 20 perckor süllyedt el a White Star Line társaság Titanic nevű luxushajója, miután jéghegynek ütközött az Atlanti-óceánon. A világtörténelem leghíresebb tengeri katasztrófájában a mintegy 2200 utas és tengerész közül 1500-an vesztették életüket.

Agárdy Csaba

A Titanic katasztrófájáról rengeteg könyvet írtak, több filmet készítettek. Azonban tudni kell, hogy a Titanicnak volt két testvérhajója, amelyek ugyanúgy jártak, mint a „család” leghíresebb tagja.

Az RMS Titanic brit Olym­pic osztályú utasszállító hajó korának legnagyobb utas­szállító óceánjárója volt. Elsüllyeszthetetlennek tartott rekeszes hajótörzzsel rendelkezett, ennek ellenére mégis katasztrófa lett a pályafutása vége, miután jéghegynek ütközött 1912. április 15-én.

Dr. Lengyel Árpád: hétszázöt túlélőt látott el Fotó: artnews.hu

A Titanicot a konkurens Cunard Line hajózási társaság két óriáshajója, a Lusitania és Mauretania vetélytársának szánták. A Titanic és „testvérhajói”, az RMS Olympic és a Gigantic lettek a leghosszabb óceánjárók, amelyek egyben a legnagyobb luxussal is szolgálnak (a Gigantic nevét a Titanic katasztrófája után Britannicra változtatták).

Nagyon sok elmélet merült fel azzal kapcsolatban, hogyan is süllyedhetett el a Titanic. Rengeteg emberi hibáról beszélnek, a személyzet nem hitte el, hogy a hajót bármilyen baj is érheti. De talán az lehet az igazság, hogy akkor követte el a legnagyobb hibát a legénység, amikor az utolsó pillanatban észrevették a jéghegyet, oldal- és hátramenetet parancsolt a kapitányi híd. Napjaink szakemberei szerint, ha a hajót egy az egyben neki vezénylik a jéghegynek, semmi baja nem lett volna, így azonban a hajó teljes oldalát felsértette, és hat helyen ömlött be a víz a hajóba.

Violet Constance Jessop, az Elsüllyeszthetetlen Fotók: worldpress.com

A Titanicnak volt két testvérhajója, az Olympic és a Britannic.

Az Olympic bő fél évvel korábban, 1911 szeptemberében belerohant a Hawke hadihajóba az angliai Southampton kikötőjében, és komoly sérüléseket szenvedett.

A Britannic még rosszabbul járt, 1916. november 21-én elsüllyedt. A kutatók máig vitatkoznak rajta, hogy torpedótalálat vagy aknára futás okozta vesztét. De az biztos, hogy a három testvérhajó nem jó csillagzat alatt született.

Viszont ennek a történetnek, van egy egészen elképesztő része is. Ez pedig nem más mint Violet Constance Jessop esete. A hölgy az óceánjárókon volt stewardess, túlélte a Titanic és testvérhajója, a Britannic elsüllyedését, és a harmadik testvér, az Olympic fedélzetén is ott volt, amikor az összeütközött a hadihajóval. Ezek után nem meglepő, hogy Jessop a Miss Unsinkable, vagyis Miss Elsüllyeszthetetlen becenevet kapta.

A Titanic a világ legismertebb hajója, az első útján elsüllyedt Fotók: vhegy.com,

A Titanic után nyilatkozta: „Beugrottam a vízbe, de a hajó gerince alá szorultam és a fejemet is beütöttem. Megmenekültem, de évekkel később orvoshoz mentem, mert folyamatosan fájt a fejem. Kiderült, hogy a fejre mért ütés betörte a koponyám.”

És utolsó mondatként: A Titanic segítségére siető hajó – a brit Carpathia – hajóorvosa magyar volt: dr. Lengyel Árpád, aki a megmenekült utasoktól hálából emlékérmet kapott. Az orvos sírja a budapesti Kerepesi temetőben található.

Forrás: rubicon. hu, A Titanic pusztulása (Walter Lord), hu.wikipedia.org.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában