elismerés

2018.03.07. 07:00

Mester-M díjat vett át Szücsné dr. Harkó Enikő

Szücsné dr. Harkó Enikő, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium igazgatóhelyettese lett annak a tíz tanárnak, edzőnek az egyike, aki az idén elnyerte a Mester-M díjat a MOL Új Európa Alapítványának kuratóriumától.

Pekarek János

Gratulálunk! De: cseppet sem vagyunk meglepve... Hiszen ismerjük a kitüntetett munkáját, egyéniségét, azt a tempót, amit a gimnáziumban diktál, elsősorban saját magának.

Csak ízelítőül: tanulmányi versenyeket szervez és fel is készíti diákjait a versenyekre. Menedzseli a tehetséggondozó programot. Tankönyveket ír és lektorál. A gimnázium rendezvényeit szervezi a szalagavatótól a ballagásig. Irányítja az intézményi közösségi szolgálatát. Pályaorientációs és szakmai napokat rendez. S természetesen: tanít.

De hogy!

Aki irodalmi élményre éhes, egyszer hallgassa meg egy előadását mondjuk arról, hogyan kell modern módon, újraértelmezve tanítani Adyt. Kutató tanár, vagyis a pedagógusi pálya csúcsán lévő szakemberként ilyen kutatásokban vesz részt ugyanis: az irodalomtanítás módszertanáról. De ha még ez is kevés lenne, akkor egy fél óra Szücsné dr. Harkó Enikővel, miközben a nagy szerelemről, a mesterről, a példaképről, a doktori disszertációja alanyáról: Wass Albertről beszél, az felér egy földindulással!

Szücsné dr. Harkó Enikővel az irodájában beszélgettünk Fotó: HK/Dunaújváros Hírlap

Erdélyből indulva...

Enikő Erdélyben született, 1963-ban, Ákosfalván, Marosvásárhely mellett. 1982-ben jött át Magyarországra. Sze­geden végezte az egyetemet, magyar–román szakon. Öt nyelven beszél a magyaron ­kívül: románul, latinul, olaszul, németül és angolul. Németül Teleki gróf, angolul Tisza bárónő, olaszul Hallay gróf tanította.

Boldog házasságban él, két felnőtt fia van: az idősebb 30 éves, gazdasági informatikus, a fiatalabb energetikai mérnök.

1988-ban kezdett tanítani, mégpedig a Dunaferr szakmunkásképző iskolában. Azt mondja: nagyon sokat tanult attól a fiúosztálytól, amelyet senki nem akart elvállalni, „nagyon megtanultuk egymást”, máig tartó barátságok szövődtek ott diákjaival.

Ami pedig a Mester-M díjat illeti, a történet talán legszebb része, hogy az egymillió forintos jutalommal és egy modern kisplasztikával járó kitüntetésre egy 1993-ban nála érettségizett tanítványa, dr. Fehér Katalin terjesztette fel őt. Katalin az új média nemzetközi hírű kutatója, Enikő egykori diákja könyvéből tanít, a címe: Di­gitalizáció és új média.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában