Holdunkról

2018.01.31. 13:00

Miért lesz különleges a mai este?

Ha jó idő lesz és tiszta látási körülmények, tekintsünk az égboltra naplemente után, amikor már a Hold jól látható. A szakemberek azt mondják, igazán szép látvány vár ránk!

Tőke Katalin

Ritka égi jelenség, amikor a Hold jellemzői egyszerre a következők: telihold, szuperhold, kék hold, vérhold és teljes holdfogyatkozás.

Telihold: ennek idején köztudottan érzékenyebben reagálunk dolgokra, vágyaink előtérbe kerülnek,  ilyenkor érdemes a döntéseket elhalasztani legalább egy nappal.

Szuperhold: Amikor a Hold elliptikus pályáján a Földhöz a legközelebb kerül, ekkor látszódik a holdkorong a legnagyobbnak, ezt nevezzük szuperholdnak.

Kék hold: Nem a színre utal, nem égi esemény, hanem naptári. Ebben a hónapban kétszer van telihold, mint ahogy most januárban is, mert másodikán is volt egy már.

Vérhold: A holdfogyatkozás ókori elnevezése, amikor a Hold elhalad a Föld árnyékában. Ugyanolyan fényhatás, mint a naplemente vöröses fénye. Igaz nálunk ez most nem tapasztalható, de a világ több pontján megfigyelhető lesz a jelenség.

Telihold egy felhő mögött (Fotó: Tőke Katalin – 2016)

Ami még érdekesség, hogy februárban nem lesz telihold, holdtölte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában