Párbajtőr

2024.05.15. 13:30

Új életet kezd az olimpiáról éremesélyesként lemaradó magyar klasszis (videó)

Doppingvétség, az úgynevezett holléti nyilvántartás hiányossága miatt két évre eltiltották a versenyzéstől a párbajtőröző Kun Annát, így nem indulhat a párizsi olimpián. A sportoló igazságtalannak tartja a büntetés mértékét, és nem tudja, egyáltalán visszatér-e a pástra. A hazai szövetség most azért küzd, hogy ha már Kun Anna nem indulhat az olimpián, legalább beugróként megnyíljon az út Muhari Eszter előtt.

MW

Kun Anna a francia Marie-Florence Candassamy elleni asszóban a milánói vívó- világbajnokság női párbajtőversenyének negyeddöntőjében 2023. július 25-én

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Kun Anna április 5-én jelentette be közleményben, hogy a holléti nyilvántartáshoz kapcsolódó mulasztás miatt eljárás zajlik ellene. Az olimpiára kvótát kiharcoló párbajtőröző világranglista negyedik helyezettjeként éremesélyes lehetne Párizsban, ezért különösen fájdalmas és bosszantó az esete.

Igazságtalan büntetés

Kun Anna meghallgatására a múlt héten került sor, végül – első fokon – két évre tiltották el. A kétéves periódus kezdete május 10., így a vívó nem lehet ott a nyári, párizsi játékokon – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról.

– Borzasztóan dühös vagyok magamra és a rendszerre, csalódott vagyok a döntés miatt. Ameddig a lehetőségeim engedték, keményen küzdöttem magamért és az igazamért – nyilatkozta szomorúan a sportoló, aki igazságtalannak tartja a büntetés mértékét. – Egyáltalán nem érzem igazságosnak ezt a döntést, és úgy gondolom, hogy a figyelmetlenség miatt elkövetett hibám nem egyenlő a büntetés mértékével. Sosem gondoltam volna, hogy így érhet véget a pályafutásom, hiszen egy ekkora törés után nem biztos, hogy valaha fogok még pengét a kezemben. Hosszú folyamat lesz ennek a feldolgozása.

Kun Anna úgy fogalmazott, új fejezet kezdődik az életében, tele bizonytalansággal, ezért időre és nyugalomra van szüksége.

Minden segítséget megadnak neki

Bár női párbajtőrben Kun egyéni kvótát szerzett, de a magyar vívó eltiltása ellenére is vélhetőleg lesz magyar versenyző a párizsi olimpián ebben a számban.

Azon országok képviselői közül, akik csapattal nem szereztek kvótát, Európából két vívó kerülhet az ötkarikás mezőnybe, márpedig az ebben a rangsorban első Kun Anna mögött az észt Nelli Differt következik, közvetlenül utána pedig Muhari Eszter, így a felszabadult hely neki járna – írta meg az Origo.

A szövetségi kapitány Boczkó Gábor Muhari kapcsán elmondta, hogy a nemzetközi szövetség (FIE) engedélye kell az ő olimpiai szerepléséhez. Ehhez a magyar szövetség benyújtja a papírokat, jelezve, hogy Kun Anna elfogadja a büntetését és megkezdi annak letöltését. Boczkó Gábor kiemelte, hogy Kun Annának minden segítséget megadnak, hogy gyorsan elteljen a két év, és várják vissza. Boczkó megjegyezte, hogy az eltiltás ideje alatt edzésre nem járhat, mert akkor az edzőjét, illetve azt is eltilthatnák, akivel vív, ugyanakkor minden olyan eszközzel támogatni fogják, ami nem sérti a WADA-kódexet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában