Különleges darabok

2022.11.18. 23:15

Kárpát-medencei menyekezői viselet-bemutató Kolozsváron

A kiállításon a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruha együttest ismerhet meg a látogató.

Menyekező viselet - Gyöngyös

Forrás: Hagyományok Háza

Menyasszonyi viseletek bemutatóját rendezik Kolozsváron november 19-én. Az érdeklődők Pitlik-Sipos Eszter néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő kollekciójának értékes ruhakölteményeit tekinthetik meg.

A kincses városban a János Zsigmond Unitárius Kollégium díszterme ad otthont a menyasszonyi viseletek bemutatójának e hét szombatján. A bemutató Pitlik-Sipos Eszter gyűjteményének legszebb darabjait tárja a nagyközönség elé. 

A néptáncpedagógus, népviseletgyűjtő így vall nemes hobbijáról: „Gyermekkoromban ismerkedtem meg a néptánc világával, és szerettem meg azt olyannyira, hogy ma már hivatásként foglalkozom vele tánctanárként, valamint a Nyírség Táncegyüttes egykori tagjaként. Több, mint tizenöt éve gyűjtöm a teljes magyar nyelvterületről a különböző leány és asszony ünnepi viseleteket. Nagyon sok eredeti darab, valamint az eredeti alapján pontosan elkészített replika található meg a kiállításomon. Rengeteget utaztam, nemcsak azért, hogy összegyűjtsem a ruhákat, hanem azért is, hogy az ott élő adatközlőktől megtanuljam, mit, mikor, milyen alkalomra és hogyan hordtak. Nagyon sok segítséget kaptam ezektől az emberektől, amiért nagyon hálás vagyok, és igyekszem megköszönni ezt azzal, hogy a kiállításaim, előadásaim és bemutatóim során tovább őrzöm és adom az általuk kialakított hagyományt.”

Menyekező viselet - Mezőkövesd
Forrás: Hagyományok Háza

Valóban, minden kis- és nagylány álmodozik arról, hogy milyen menyasszonyi ruhában megy idővel férjhez. A paraszti kultúrának az egyik legünnepélyesebb eseménye volt az esküvői szertartás és a lakodalom. Sokszor a családok erejükön felül vállalták a drága menyasszonyi ruha elkészítését, például a Tordaszentlászlói Kalotaszegi Tájmúzeumban látható díszes öltözékek némelyike akár két ökör árát is kóstálta.

Jelen kiállításon a Kárpát-medence tizenöt településéről egy-egy ruha együttest ismerhet meg a látogató. A Menyekező címet viselő zenés-táncos bemutató átfogó képet ad a századelőn divatos tótkomlósi, kállói, ajaki, sárközi, kalocsai, gömöri, bukovinai, klézsei, magyarpalatkai, krasznai és mérai menyasszonyi viseletekről.

A hagyományőrző tárlat megnyitója után az egybegyűltek táncházban vehetnek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában