Jubileum

2022.10.04. 09:20

Bráda Tibor emlékezete előtt tiszteleg, több mint száz kiállításra invitál a magyar festészet ünnepe

Több mint 40 településen mintegy 150 száz tárlat és esemény várja az érdeklődőket országszerte és a határon túl a 20. alkalommal megvalósuló Magyar Festészet Napján. A november közepéig tartó rendezvénysorozat fő kiállítása az Élő Magyar Festészet című tárlat lesz Szolnokon – írja az MTI.

A jubileumi rendezvénysorozattal a nemrég elhunyt Bráda Tibor Munkácsy-díjas festőművész, a Magyar festészet napja alapítója előtt tisztelegnek

Forrás: MTI

Fotós: Komka Péter

Az évente megvalósuló rendezvénysorozatot október 18., Szent Lukács, a festők védőszentjének ünnepe köré szervezik. 

Az ország egyik legnagyobb képzőművészeti eseménysorozatának célja, hogy felhívják a figyelmet a kortárs festészet és művészet fontosságára, feladataira, értékeire 

– hangzott el a rendezvénysorozat hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Verebes György festőművész, a Magyar festészet napja Alapítvány elnöke, a Szolnoki Művésztelep vezetője elmondta: a rendezvénysorozat három pilléren áll. 

Az alapítvány saját szervezésű programjai mellett több kiemelt helyszínen zajlanak események, továbbá országszerte és a határon túl is sokan csatlakoztak az rendezvényhez, amelynek keretében több mint 40 településen mintegy 150 esemény valósul meg.

Mint mondta, 

az idei rendezvénysorozattal a Magyar festészet napja alapítójára, a közelmúltban elhunyt Bráda Tiborra emlékeznek, az idei kiállításokat neki ajánlják.

Elmondta: az idei év fő kiállítása és a szakmai díjátadónak helyet adó rendezvény az Élő Magyar Festészet című tárlat, amely október 15. és 30. között látogatható a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában. A kiállítás magába foglalja a doyenek-festőmesterek, a középgeneráció és a fiatal generáció műveit.

Verebes György arról beszélt, hogy a festészet, mint művészeti műfaj, kategória, él és virul, mert mögötte az ember ősidők óta tartó képalkotási igénye áll. 

Ha van magyar nyelv és kultúra, akkor léteznie kell kortárs magyar festészetnek is. A jellemzőiről, irányáról és az egyetemes festészetben betöltött szerepéről kell és érdemes beszélnünk. És mi lenne alkalmasabb arra, hogy évről évre a figyelmünk fókuszába ezt a fontos kérdést állítsuk, mint egy rendezvénysorozat

– mondta.

Ünnepeljük együtt azt, hogy van festészet, van magyar festészet, van jó magyar festészet, ami mögött kiváló művészek állnak, és hogy mindez összeköt, és nem pedig elválaszt bennünket

 - fogalmazott. 

A Magyar festészet napja Alapítvány kurátorainak Arcanum címmel nyílt kiállítása hétfőn a budapesti Lónyay-Hatvany Villában.

Szurcsik József festőművész a tárlat megnyitóján kiemelte: méltó helyszínen mutathatja meg magát a jelenkori festészet 14 személyes ága ebben a válogatásban. A kurátorok saját munkáin keresztül arról kaphat ízelítőt a közönség, hogy az Élő Magyar Festészet három generációs kiállításait kik is szervezik nagy odaadással - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a Magyar festészet napja kiállításain évente több ezer mű válik láthatóvá egyidejűleg, a mára fesztivállá fejlődött rendezvénysorozatnak köszönhetően. Éppen ezért nem mindegy, hogy kik azok és mit alkotnak, akik rengeteg munkával szolgálják a festészet népszerűsítésének ügyét 

- tette hozzá.

Elmondta: a tárlaton olyan művek láthatók, amelyek nem egy tematika alapján készültek, hanem minden művész a saját munkáinak egyikét kínálta fel a tárlatra. Nem eleme egyik alkotás sem egy központilag meghatározott szempontrendszernek, egyéni világok idéződnek meg a művek által, azonban mégis fellelhető bennük egyfajta kohézió - mondta a november 3-ig látható tárlatról, amelynek kurátora Hudacsek László festőművész.

Mint elhangzott, 

a fő kiállításhoz idén a Szolnoki Művésztelep Kert Galériában megvalósuló egyéni tárlat is kapcsolódik, Nayg István képzőművész Részleges leltár című kiállítása, a Szolnoki Művésztelep Rajzstúdió Galériában pedig Bráda Tibornak ajánlva címmel nyílik válogatás a hazai üvegfestészet remekeiből.

Az alapítvány saját szervezésű programjai között van továbbá a Vízivárosi Galériában október 6-án nyíló Miniképek című tárlat és az október 18-án a Zikkurat galériában megnyíló Női jövőkép - Női vonal XI. című kiállítás.

Október 28-án a Magyar festészet napja Újbudán címmel szerveznek programokat, köztük galériasétákat, amely a Kelenhegyi úti Művészházban indul, majd a Bartók Béla úton lévő galériák kiállításain folytatódik. Megnyílik Horváth Dániel festőművész kiállítása a Bartók 32 Galéria és Kultúrtér Trezor Galériájában, továbbá  Kötések - Repedések címmel csoportos síkplasztika kiállítás nyílik Bartók1 Galériában.

A Magyar festészet napja rendezvénysorozat programjainak folyamatosan bővülő tárházával kapcsolatosan a honlapon és a Facebook-oldalon is lehet tájékozódni. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában