Rákóczi-emlékév

2019.10.10. 10:34

Bemutatták A Tenkes kapitányából készült zenés színdarabot Bécsben

A Tenkes kapitánya egy olyan kor emlékét idézi fel, amely a magyar történelem sok más epizódjához hasonlóan nem az eredményétől vált dicsőségessé, hanem attól, hogy igaz ügyért folyt – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerda este Bécsben a zenés, táncos színpadi mű bemutatóján.

Bécs, 2019. október 9. Jelenet a Magyar Nemzeti Táncszínház A Tenkes kapitánya címû elõadásának bemutatóján a bécsi Theater Akzent színházban 2019. október 9-en. A II. Rákóczi Ferenc-emlékév és a Kárpát-medencei turné keretében bemutatott táncelõadást a Magyarság Háza és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége - Kaláka Club szervezte. MTI/Filep István

Forrás: MTI

Fotós: Filep István

„A többi nemzettel együtt építsük tovább azt az Európát, amelyért a kuruc harcosok életüket áldozták” – buzdított az államtitkár előadásában. Potápi Árpád János, az MTI-nek nyilatkozva azt mondta:

a magyarságot láthatatlan kötelék fűzi össze; vannak ugyanis olyan mondatok, versek és dallamok, amelyek „lélekben együtt találnak minket”; ilyen a Rákóczi-nóta vagy A Tenkes kapitányának története.

Hozzátette: a történelmi filmeknek, a zenés, táncos daraboknak a legfontosabb célja a hazafias nevelés és a gyermekek nemzeti identitásának megerősítése.

A bécsi bemutatót a Magyarság Háza és az Ausztriai Magyarok Gazdasági Érdekközössége – Kaláka Club szervezte. A Magyar Nemzeti Táncegyüttes a Kárpát-medence tizenegy helyszínén mutatja be a Tenkes kapitányát, Bécs a hetedik helyszín.

Az előadássorozatot a II. Rákóczi Ferenc-emlékév alkalmából tartják meg. Az Országgyűlés abból az alkalomból nyilvánította emlékévnek az ideit, hogy a főnemest 315 évvel ezelőtt választották erdélyi fejedelemmé Gyulafehérváron.

A Tenkes kapitánya című zenés, táncos darab az 1964-ben Zenthe Ferenc főszereplésével elkészült történelmi kalandfilm adaptációja Zsuráfszky Zoltán és Zs. Vincze Zsuzsa koreográfiájával.

Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus az MTI-nek azt mondta: a film legizgalmasabb jeleneteit írták át színpadra, a siker pedig bizonyítja, hogy a tánc nyelvén is élvezetes a produkció. A történet a magyar identitás része, ezért ennek népszerűsítése a Kárpát-medencei magyarság körében különösen fontos. Nem elhanyagolható az sem, hogy „a sok elveszett forradalom után lehet egy kicsit nevetni” – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában