elindult a vizsgálat

2018.08.10. 10:59

Nagy István: nem igaz, hogy a méhek fele elpusztult

Az agrárminiszter azt ugyanakkor elismerte, hogy több megyéből is kaptak jelzést méhpusztulásról, de ennek okát még ki kell vizsgálni.

Nowy Gaj, 2017. május 22. Lépet ellenőriz Marcin Sudzinski, a Zlota Galaz méhészet társalapítója a délkelet-lengyelországi Nowy Gajban 2017. május 22-én. A méhészet különböző történelmi korokra jellemző kaptárakkal tarkított tanösvényt tart fenn, amely az emberiség és a mézelő méh sok évezredre visszanyúló kapcsolatát mutatja be. A telepen a méz mellett az apiterápiás alternatív gyógyászatban alkalmazott, vagyis a méhek által előállított gyógyhatású anyagok is beszerezhetőek, úgymint a propolisz, méhpempő, virágpor, méhkenyér és a méhméreg. (MTI/EPA/Wojciech Pacewicz)

Az elmúlt napokban az a hír járta be a magyar sajtót, hogy a magyar méhek fele elpusztult tavasszal. Nagy István agrárminiszter a Tények extra adásában elmondta, szó nincs arról, hogy a méhállomány fele elpusztult volna. Alapja ugyanakkor van a hírnek, mert a szaktárca 14 megyéből kapott jelzést arról, hogy tavasszal, a napraforgó virágzásakor ritkult a termelő család nagysága, elvesztek, elpusztultak a kijáró méhek.

A miniszter arra kéri a méhészeket, hogy amennyiben ilyet tapasztalnak, azonnal jelentsék a kormányhivataloknál. A szakembereknek hosszú idejükbe kerül majd megállapítani, hogy milyen a méhcsaládok egészségügyi helyzete, a talaj összetétele, valamint a növények és a közeli vizek állapota.

Mindenképpen egy nagy, átfogó vizsgálatra van szükség, mert a nektáriumból nem mutatható ki semmilyen mérgező anyag, ezért a szakértők egyelőre nem tudják, mi lehet az a komplex hatás, ami miatt elpusztultak a méhek – magyarázta Nagy István agrárminiszter a Tények extra adásában.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: MTI/EPA/Wojciech Pacewicz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában