hiányszakma

2017.11.23. 13:51

Nem zsenikre, csak informatikusokra lenne szükség

Annak ellenére, hogy a magyar lakosságban pozitív kép él az informatikusokkal kapcsolatban, mégis kevesen választják a szakmát. Ezen szeretne változtatni a kormány is, a közelmúltban meghirdetett, 4 ezer informatikai fejlesztő képzését célzó programjával.

A magyarok többsége túlgondolja azt, hogy milyen kvalitásokra és energiabefektetésre van szükség az informatikussá váláshoz – írja a vg.hu.

Egy felmérés szerint a korábbi negatív megítéléssel ellentétben, ma már az informatikusokkal kapcsolatos általános kép az, hogy jó a humoruk, párkapcsolatban élnek és egyáltalán nem ápolatlanok. Ennek ellenére mégsem választják tömegesen ezt a szakmát, a kutatás eredményei alapján azért, mert túlgondolják az informatikussá váláshoz szükséges feltételeket – írja a NetAcademia sajtóközleményére hivatkozva a portál.

A megkérdezettek szerint ahhoz, hogy valakiből informatikus legyen, gyakorlatilag elengedhetetlen a logikus gondolkodás, a kreativitás és a magas intelligencia.

„Tapasztalataink szerint a kreativitás és a kimagasló IQ egyáltalán nem meghatározó abban, hogy valaki például programozóvá képezze át magát.”

– szögezte le Litkei Péter, a NetAcademia Oktatóközpont ügyvezetője. Megjegyezte: a piacról ma már nem a zsenik hiányoznak, hanem több tízezer olyan szakember, aki meglévő építőkockákból képes összeállítani, felépíteni valamit. Lényegében »informatikus-kőművesek« kellenek, akiknek még csak egyetemi diplomára sincs ehhez szükségük.

A felmérés szerint minden tizedik válaszadó úgy gondolja, hogy képtelen lenne váltani egy teljesen új szakmára. Azok viszont, akik nyitottak a váltásra, egy éven át átlagosan heti 19 órát áldoznának fel szabadidejükből a tanulásra. Azért, hogy később akár 600 ezer forintos fizetést is kaphassanak.

„Ahhoz, hogy valaki informatikussá képezze át magát, egy nemrégiben indult, nulla előképzettséget feltételező képzés keretében például fél év alatt, átlagosan heti 6,5 óra befektetéssel bárki webfejlesztővé válhat, melynek végeredményeként a bruttó 600 ezer forintos fizetés 1 év távlatában reális cél”

– tette hozzá Litkei Péter. Hangsúlyozta, a válaszadók azt is jelentősen túlbecsülik, hogy az informatikussá váláshoz milyen mértékű anyagi befektetésre van szükség: egy profi webfejlesztő tanfolyam a megkérdezettek szerint például átlagosan 453 ezer forintba kerül. Ezzel szemben a már említett 160 órás online tanfolyam ennek kevesebb mint tizedéből kijön. Litkei szerint egyébként nem nagyon van más út, hiszen 10-15 év múlva mindenkinek egy kicsit informatikussá kell válnia a túléléshez.

A robotporszívók, drónok és okoseszközök korában, az átlagember egyre több technikai kihívással találja szembe magát – mondta a szakember. Hozzátette:

„Mi úgy látjuk, hogy 10-15 év múlva az általános tudás része kell, hogy legyen a technológia alaposabb ismerete, e nélkül senki nem tud majd boldogulni a hétköznapokban”

Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az építészeti tervező szoftvereket fejlesztő Graphisoft ötszázadik munkavállalójának alkalmazását ünneplő rendezvényen elmondta, eddig több tucat cég jelentkezett a kormány közelmúltban meghirdetett, 4 ezer informatikai fejlesztő képzését célzó programjára.

Emlékeztetett, a programba jelentkezők 3-4 hónapos alapképzést követően helyezkedhetnek el a részt vevő vállalatoknál, amelyek saját területükön viszik tovább a képzést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!