fiatalok foglalkoztatottsága

2017.11.21. 05:51

ENSZ: A feltörekvő országok növelik a globális ifjúsági munkanélküliséget

A feltörekvő gazdaságokban romlanak a foglalkoztatási feltételek. A 15 és 24 év közötti munkanélküliek aránya az idén várhatóan 13,1 százalék lesz, jövőre ugyanennyi, miközben tavaly és azelőtt stabilan 13 százalék volt.

Az idén 70,9 millió fiatalnak nincsen munkája. Ez az összes munkanélküli 35 százaléka. A globális gazdasági válság idején, 2009-ben 76,7 millió fiatal volt munka nélkül - állapítja meg a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) jelentésében, amelyet hétfőn Genfben bemutattak be.

A feltörekvő országok ebben az évben mintegy 200 ezerrel növelik az állástalan fiatalok számát a világon. Az idén az arab országokban a legnagyobb, 30 százalékos az ifjúsági munkanélküliség, őket követi Észak-Afrika 28,8 százalékkal. Térségekre lebontva az utóbbi években Európában, Észak-Amerikában és Fekete-Afrikában csökkent az ifjúsági munkanélküliség, miközben Észak-Afrikában, az arab országokban, valamint Latin-Amerikában nőtt.

A világon a dolgozó fiatalok 39 százaléka, csaknem 161 millió ember él szegénységben. Fekete-Afrikában ez az arány még mindig 69 százalék, pedig az utóbbi években csökkent.

A migránsok 70 százaléka fiatalabb 30 évnél – idézte a szakosított ENSZ-szervezet a Solutions for Youth Employment (Megoldások a fiatalok foglalkoztatásáért) nevű nemzetközi kezdeményezés kutatási eredményét.

Az ILO szerint a globális gazdasági növekedés és a munkanélküliség csökkenése között nincs összefüggés, és amit a fiatalok munkához juttatásában sikerült elérni, azt veszélyezteti a gazdasági instabilitás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!