Gazdaság

2016.03.04. 18:38

A más jogot érintő kényszerintézkedések

Az óvadék a bíróság által meghatározott összeg, amely a gyanúsítottnak az eljárási cselekményeken való jelenlétét biztosítja.

Unger Zsolt

Óvadék alkalmazására csak abban az esetkörben van lehetőség, amikor a gyanúsított előzetes letartóztatására a jogszabályi keretek között került sor. A bíróság óvadékot állapíthat meg, és a gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntetheti, ha a bűncselekmény jellegére, valamint a gyanúsított személyi körülményeire figyelemmel valószínűsíthető, hogy óvadék letétele biztosítja az eljárási cselekményeknél a gyanúsított megjelenését. A házkutatás a ház, lakás, egyéb helyiség vagy azokhoz tartozó bekerített hely, továbbá az ott elhelyezett jármű átkutatása, illetőleg számítástechnikai rendszer, vagy ilyen rendszer útján rögzített adatokat tartalmazó adathordozó átvizsgálása az eljárás eredményessége érdekében. A motozás bizonyítási eszköz vagy elkobozható, illetőleg vagyonelkobzás alá eső dolog megtalálása céljából a terhelt és az olyan személy ruházatának és testének átvizsgálása, akiről megalapozottan feltehető, hogy bizonyítási eszközt vagy elkobozható, illetőleg vagyonelkobzás alá eső dolgot tart magánál.

A motozás során a motozás alá vont személy rendelkezése alatt álló jármű, csomag és más tárgy is átvizsgálható. A motozást elrendelheti az ügyész, illetve a nyomozóhatóság. Ha a motozást az ügyész rendeli el, a végrehajtásához a nyomozó hatóságot veszi igénybe. A lefoglalás a bizonyítás érdekében vagy az elkobzás, illetőleg a vagyonelkobzás biztosítására a dolognak a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság általi őrzésbe vétele vagy megőrzésének más módon történő biztosítása. A törvény értelmében a lefoglalandó tárgy tulajdonosa, vagy annak kezelője köteles azt önként átadni a hatóságnak, ellenkező esetben rendbírsággal sújtható. A törvény a rendbírság kiszabását nem teszi lehetővé azokkal a személyekkel szemben, akik különböző okoknál fogva nem kötelezhetők vallomás tételre.

Azonban nem csupán a rendbírság áll rendelkezésére a lefoglalandó dolog megszerzése érdekében. Mindazon esetekben, amikor az érdekelt megtagadja a dolog átadását – függetlenül attól, hogy vele szemben van-e lehetőség rendbírság kiszabására, vagy a kiszabott rendbírság nem vezetett eredményre –, mind házkutatásnak, mind motozásnak helye van. Az önkéntesség előmozdítása érdekében erre figyelmeztetni kell az érdekeltet.

A lefoglalás célja: a házkutatás és a motozás során előkerülhetnek olyan dolgok, amelyek a későbbi eljárás során bizonyítási eszközként felhasználhatók, vagy a cselekménnyel összefüggésben elkobzásuknak van helye, illetve a birtoklásuk valamely jogszabályba ütközik. Annak érdekében, hogy az ily módon meglelt dolgokkal kapcsolatos jogszabályi lehetőségekkel, kötelezettségekkel élni tudjanak a hatóságok, szükséges ezek eredetben való biztosítása. A lefoglalást a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság határozattal rendelheti el. A közjegyzői vagy ügyvédi irodában, továbbá az egészségügyi intézményben tartott – közjegyzői vagy ügyvédi tevékenységgel összefüggő hivatásbeli titkot, illetőleg egészségügyi adatot tartalmazó – iratok lefoglalását a bíróság rendeli el.

A zár alá vétel a zár alá vett vagyontárgyak és vagyoni jogok feletti rendelkezési jogot függeszti fel. Olyan ideiglenes jellegű kényszerintézkedés, amely – bárkivel szemben – a zár alá vett vagyontárgyak, vagyoni jogok feletti rendelkezést korlátozza. A zár alá vétel az eljárás bármely szakaszában alkalmazható, akár halaszthatatlan nyomozási cselekményként is. A zár alá vételt a bíróság rendeli el. A rendbírság vagyoni hátrányt jelentő kényszerintézkedés, amelynek célja az eljárási cselekményen való részvétel, közreműködés kikényszerítése, illetve rend fenntartása. Az elővezetés személyi szabadságot korlátozó intézkedés annak érdekében, hogy az érintettet a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság elé állítsák, vagy biztosítsák az eljárási cselekményen, illetőleg a szakértői vizsgálaton való részvételét. Szabályszerű idézés ellenére nem jelenik meg a hatóság előtt, és távolmaradását alapos okkal előzetesen, haladéktalanul nem menti ki, – az eljárási cselekményről engedély nélkül távozik, – önhibájából nem kihallgatható állapotban jelenik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!