Gazdaság

2015.10.06. 17:24

Napokon belül befejeződik az őszi árpa vetése

Dunaújváros - Kiszállítás a raktárakból, kukoricatörés, szárítás, vetés és vetéselőkészítés: ez a mezőgazdasági napirend.

Pekarek János

Ahogyan mellékelt képünkön is látszik, e napokban a kukorica betakarítása az egyik legfőbb mezőgazdasági tevékenység vidékünkön. Az egyik legfőbb!

Mert emellett azért még sok más is zajlik. Ahogyan Márkli Jánostól, a Pentele mezőgazdasági Zrt. növénytermesztési ágazatvezetőjétől megtudtuk, a múlt héten megkezdett kukorica-betakarítással e héten ideiglenesen leálltak. Ugyanis legfőbb feladatuk pillanatnyilag a raktárak felszabadítása a frissen betakarított termények számára. A már korábban learatott, értékesített napraforgót várhatóan a napokban elviszik a cég raktáraiból, így még a héten visszatérhetnek a gépek a kukorica törésére, és befogadhatja a cég a környékbeli gazdák szerződött kukoricáját is. Némi szárítással egybekötve, mert az elfogadható 13 százalékos nedvesség helyett a legfrissebb mérések szerint 15,5 százalék a kukorica nedvességtartalma.

Javában törik a kukoricát a környéken a napokban

Ám ez a növény az, amely talán a legjobban megsínylette a nyári, majdnem kéthónapos aszályt! A kukorica termésátlaga a legjobb esetben is közepesnek lesz mondható - vagy annál rosszabbnak. De még örülhetnek, hogy van mit letörni, betakarítani, mert vannak olyan vidékek az országnak (fajtától, helyi adottságoktól függően nem is olyan messze is!), ahol talán érdemesebb volt lábon hagyni a növényt, mert még silókukoricát sem lehetett csinálni belőle.

Mindemellett napokon belül befejeződik az őszi árpa vetése, mind a tervezett 194 hektáron. Ezen kívül talajmunkákkal is foglalkozik a cég, elsősorban az őszi búza vetőszántásával és annak elmunkálásával. A hét végén, de legkésőbb a jövő hét elején pedig megkezdődik az egyik legfontosabb mezőgazdasági munka: a búza vetése!

A napokban leesett csapadék mennyisége Márkli János szerint nagyon jó hatással volt a talajmunkák hatékonyságára és minőségére is. A kellően átázott, fellágyult talajban jó magágyat lehet készíteni a búza számára.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!