Gazdaság

2013.02.03. 13:02

Kik örülhetnek az idei adóváltozásoknak?

Az idén sem lesz vastagabb az átlagnál kevesebbet keresők fizetési borítékja, de az átlagos keresetűek számára sem hoznak jelentős változást az adó- és járulékszabályok idei változásai.

Osváth Sarolta

A munkavállalók ezekben a napokban kapják kézhez a 2013. évi első fizetésüket. Valószínűleg a tavalyinál kevesebbeket ér majd kellemetlen meglepetés.

- Az idei személyi jövedelmet érintő változások kevésbé látványosan módosítják a nettó fizetések szintjét, mint tavaly. A söralátét méretű bevallások időszaka továbbra is várat magára - hangsúlyozta Hajnal Péter, a BDO Magyarország szakértője, akit arról kérdeztünk, mit mutatnak az idei első fizetések, ki jár jól és ki jár rosszabbul?

- Mint emlékezetes, a múlt évben az átlag alatti jövedelemmel rendelkezők jártak a legrosszabbul az adójóváírás kivezetése miatt: egy gyermektelen, minimálbér körül kereső munkavállaló jövedelemcsökkenése akár a tíz százalékot is meghaladta.

- Az idén a nettó jövedelem változását alapvetően két tényező befolyásolja. Egyrészt teljes egészében megvalósult az úgynevezett szuperbruttó kivezetése, azaz az immár a havi 202 ezer forint feletti rendszeres jövedelmet sem terheli a 27 százalékos adóalap-kiegészítés. Másrészt megszűnik a nyugdíjjárulék-fizetés felső jövedelmi határa. E két tényező együttes hatása továbbra is elsősorban az átlagbér két-háromszorosát, a havi bruttó 202 ezer és 660 ezer forint között keresőket hozza a korábbinál kedvezőbb helyzetbe. A havi bruttó 202 ezer forint alatt keresők nem észlelnek majd változást, hiszen rájuk már 2012-ben sem vonatkozott a szuperbruttó, miközben jövedelmük messze a korábbi járulékplafon alatt marad. Ők azok, akiknek  ha tavaly nem részesültek bérkompenzációban  tavalyi jövedelemcsökkenését az idén sem kompenzálják, hacsak nem a tavalyi bruttó 93 ezer forintos minimálbérre voltak bejelentve. Azt ugyanis az idén 98 ezer forintra kell emelni.

 

 

Hajnal Péter: Elsősorban az átlagbér két-háromszorosát keresők kerülnek az idén kedvezőbb helyzetbe

- Számoljuk ki, hogy egy átlagos, gyermektelen munkavállaló mire számíthat?

- Amennyiben az aktuális 238 ezer forintos átlagbérrel rendelkezik, mindössze 1555 forinttal visz haza többet. Ugyanakkor az 500 ezer forintos bruttó mellett már 12 874 forinttal nő a nettó bér. Viszont a havi bruttó 660 ezer és egymillió forint között keresők többlete a fizetés emelkedésével arányosan és folyamatosan csökken: míg 660 ezer forintnál még 19 786 az előbbi példában említett többletjövedelem, a plusz járulékfizetés egymillió forintnál már teljesen kompenzálja a szuperbruttó pozitív hatását. Aki pedig havi egymilliónál többet keres, 2013-ban kevesebb pénzt vihet haza.

- Sok munkavállalónál nem csupán a munkabér, a béren kívüli juttatások mértéke is változhat.

 

- Így van. A cafetéria elemei után az idén már összesen 35,7 százalékos teher hárul a munkáltatókra, két éve ez még csak 19,04, tavaly pedig 30,94 százalék volt. Bár a cafetéria a legtöbb esetben még mindig előnyösebb, mint a bérjövedelmet terhelő adók és járulékok mértéke, a munkáltatók egy része dönthet úgy, hogy ezt a juttatási formát fenntartja ugyan, ám a terhek növekedésével párhuzamosan csökkenti a juttatások mértékét. Pozitív változás, hogy a jövőben az Erzsébet-utalvány kedvezményesen adható mértéke nyolcezer forintra emelkedik, miközben általánosan is felhasználható lesz meleg étel vásárlására is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!