Gazdaság

2012.11.13. 18:45

Segítség a hazatérő munkavállalóknak

Székesfehérvár - A külföldi munkavállalásból hazatérni kívánó migránsokat támogatja egy új uniós projekt, amelyet kedden mutattak be. Egyablakos ügyintézést kínálnak a visszatérőknek.

Tribolt Lajos

Hét közép-európai ország vesz részt olyan kísérleti akciókban, amelyek a humánerőforrás hatékony visszacsábítását, az agyelszívás megállítását és a regionális gazdaságfejlesztés ösztönzését szolgálják. A Re-Turn projektben a régiónkból a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vesz részt.

Az elmúlt egy esztendőben on-line kérdőívekkel mérték fel a külföldön dolgozó és már hazatért munkavállalók helyzetét. Fiedler Ágnes projektmenedzser elmondta, hogy a kint dolgozók közül szép számmal gondolkodnak a hazatérésen, ám jóval nehezebbnek gondolják, mint a már hazatelepültek ezt tapasztalták. A felmérésekből az is kiderült, hogy míg  a külföldi munkavállalást elsősorban a pénz motiválja, a hazatelepülésnek számos szubjektív oka van.

Az is tetten érhető, hogy a hazatelepülők nyelv- és szaktudása kell a hazai gazdaságnak, általában feljebb lépnek a munkaerőpiaci ranglétrán. A projekt kifejezetten azt célozza meg, hogy a hazatérők tudása és a helyi gazdaság minél előbb egymásra találjon és a migránsok minél előbb beilleszkedjenek a hazai környezetbe.

Székesfehérváron a visszatérő munkavállalók számára egy zöldszám és egyablakos ügyintézés nyílik, ahol többek között képzési, munkaügyi, vállalkozási téren, valamint különböző támogatásokkal kapcsolatban lehet információhoz jutni és elektronikus ügyintézést indítani. A tájékoztatás telefonon is igénybevehető az ingyenesen hívható 06-80-205-385 zöld számon.

Az egyablakos ügyintézés helyszíne a Türr István Képző és Kutató Központ (TKKI) fehérvári igazgatósága a Seregélyesi út 123. alatt.  Petróczi Ferenc, a TKKI fehérvári igazgatója elmondta, hogy öt dolgozót képeztek ki a feladatra, akik egy összeállított kézikönyvet is kaptak a tudnivalókról. Az ügyintézés és a zöldszám munkanapokon 8-16 óra között vehető igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!