Gazdaság

2012.04.18. 15:56

Májustól jegyezhető a tömegeknek szánt állampapír

Féléves futamidejű, fix kamatozású kincstárjegyekkel bővül a lakossági állampapír kínálat, az első sorozat jegyzése előreláthatólag május első napjaiban indul - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

MTI

A tárca kommunikációs titkárságának írásos válaszából kiderül, hogy a konstrukció és az értékesítés nagyban hasonlít majd a Kamatozó Kincstárjegyéhez. Az új lakossági kincstárjegyet egyhetes jegyzési időszakok során értékesítik, minden héten új sorozatot.

A konkrét feltételeket, beleértve a kamatot és a mennyiséget az első sorozat értékesítése előtt a jogszabályokban meghatározott időpontban, azaz legkésőbb a jegyzési időszak kezdete előtt 3 nappal hirdeti meg a Magyar Államkincstár (MÁK).

A kormány növelni kívánja a lakosság állampapír-állományát, ennek érdekében számos intézkedésről döntött a közelmúltban. A Magyar Közlöny április 5-i számában megjelent határozat szerint 1,958 milliárd forintot csoportosítottak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló keretből a Magyar Államkincstár (MÁK) valamint a fővárosi, megyei kormányhivatalok javára. Az összeg a szükséges számítástechnikai fejlesztések, marketing tevékenység, új értékesítési pontok valamint azokhoz közvetlenül kapcsolódó többletkiadások finanszírozását szolgálja. A pénzzel december 20-ig kell elszámolni.

A határozat tartalmazza azt is, hogy új Állampénztári Iroda kirendeltségeket kell kialakítani Budapesten, első ütemben a XI. kerületi Bartók Béla úton, a második ütemben a II. kerületi Csalogány utcában, a harmadik ütemben pedig az V. kerületi Hold utcában, továbbá meg kell vizsgálni új vidéki kirendeltségek nyitásának feltételeit is. 

A minisztérium ezzel kapcsolatos válaszában az szerepel, hogy a budapesti helyszínek vonatkozásában a szükséges engedélyek beszerzése folyamatban van, az engedélyek beszerzését követően közbeszerzési eljárásokat szükséges lefolytatni. A vidéki kirendeltségek esetleges megnyitásához pedig kormánydöntés szükséges.

A tárca közölte azt is, hogy az illetékes minisztériumok vizsgálják az okmányirodáknál történő értékpapír-számla nyitási és forgalmazási lehetőségeket is. Emellett a jövőben várhatóan bővül a postai állampapír forgalmazás is. A Magyar Posta jelenleg is részt vesz az állampapírok forgalmazásában, hiszen a Kincstári Takarékjegyek kizárólagos forgalmazója.

A tárca válaszából kiderül az is, hogy a lakossági állampapír vásárlás ösztönzésére május közepétől támogató reklám kampány indul.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!