Gazdaság

2011.11.16. 15:07

Megéri evásnak maradni? Számolja ki!

Eva-kalkulátort indított blogján az RSM DTM, amely néhány adat alapján összehasonlítja az evás vállalkozók, a társasági adó hatálya alá tartozó társas vállalkozók, a személyi jövedelemadó hatálya alá tartozó egyéni vállalkozók valamint az átalányadózást választó egyéni vállalkozók adóterheit, és az általuk felvehető adózott jövedelmet.

MTI

A legutóbbi hírek szerint úgy tűnik, hogy mégis marad az egyszerűsített vállalkozói adó (eva), ám könnyen lehet, hogy pirruszi lesz a győzelem a jelenlegi evások számára - írja Marczin Mónika, az RSM DTM Zrt. partnere a blogon, Pürrosz epiruszi királyt idézve: "még egy ilyen győzelem, és elvesztünk". Az eva kulcsáról még nem született végső döntés – lehet 35, de akár 40 százalék is 30 milliós éves árbevétel-plafonig –, könnyen megtörténhet azonban, hogy a jelenlegi evások jelentős része számára már nem lesz kifizetődő a státusz fenntartása - mutat rá az adószakértő.

Az átlagember annyit tud az eváról, hogy a bruttó bevétel 30 százalékát kitevő adó a vállalkozás költségeinek függvényében lesz több vagy kevesebb, mint a nem evás társas vállalkozások összes adóterhe. Ezt a képet azért árnyalja, hogy egy evás vállalkozásnak is vannak működési költségei, fizetnie kell járulékokat, helyi adót stb. Összességében az eva legfőbb előnye az egyszerű adminisztráció.

Bár az adótörvények végszavazása csak a jövő hétre várható, néhány jövő évi adóváltozás, illetve az eva elképzelhető alternatívái már körvonalazódnak. Marczin Mónika szerint ezekből az látszik, hogy a jelenleg körvonalazódó kompromisszumos megoldás erősen leszűkítheti azok körét, akiknek megéri az eva szerinti adózás fenntartása. A kalkulációt azonban mindenkinek magának kell elvégeznie.

A modell egyetlen biztosítottal számol. A számítások során az (azóta már módosított) eredeti törvényjavaslatból indul ki. Az egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék alapja a minimálbér másfélszerese, illetve a minimálbér helyett a garantált bérminimummal, mint járulékalappal számol, mert az a tapasztalat, hogy az evás vállalkozások többségének a főtevékenysége legalább középfokú végzettséghez kötött.

A szociális hozzájárulási adóval (ebben tervezik egységesíteni az egészségbiztosítási járulékot, a munkaerő-piaci járulékot és a nyugdíjhozzájárulást) a modell nem számol, ugyanakkor 27 százalékos áfakulccsal, illetve a jelenleg is tartó egyeztetések miatt szabadon beállítható evakulccsal kalkulál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!