szponzorált tartalom

2021.06.01. 22:17

Egyedülálló építőipari program a zöldebb gondolkodásért

Manapság boldog-boldogtalan felújít, szigetel, házat bővít, esetleg új otthont épít. Régen nem nagyon foglalkoztak azzal, mi lesz a sorsa a munkák során megmaradó építési anyagoknak, évtizedeken át ment minden a szeméttelepre, vagy rosszabb esetben a föld alá, esetleg az erdők szélére. A szemléletváltozás azonban megkezdődött, sőt, az Európai Unió elfogadott, általános hulladékgazdálkodásra vonatkozó irányelvei erre még inkább ráerősítenek.

Nem kisebb változásról van szó, minthogy 2035-re Európa országainak el kell érniük, hogy a településeken keletkező szemét 65 százaléka újra hasznosuljon valamilyen formában. Ezzel párhuzamosan az is célkitűzés, hogy a hulladéknak mindössze 10 százaléka kerülhet végérvényesen a lerakókba.
Mivel a legtöbb szemét az új termékek, élelmiszerek csomagolásával összefüggésben keletkezik, az európai törvényhozás arra is kitér, hogy gyakorlatilag egy évtizeden belül ezeknek a hulladékoknak a 90 százalékát újra kell hasznosítani.

Kimondhatjuk tehát, hogy elkerülhetetlen a gondolkodásmódunk, s ezzel párhuzamosan az előállítási technikáink megváltoztatása. A változás élére a hazai építőiparban egy Fejér megyei központú cég állt, csak remélni lehet, hogy a gazdaság többi szereplője is követi majd őket. Mert ez mindannyiunk érdeke!

De nézzük, miről is van szó: Említettük, hogy építkezési, felújítási láz van mostanság, egyes adatok szerint hazánkban évente csak a hőszigetelési Hungarocell anyagokból 100 ezer köbméternél is több hulladék keletkezik. Ha ezeket konténerekbe tesszük, kilogrammonként 750-850 forint körüli plusz költséggel kell számolnia az építtetőnek. No de mi van akkor, ha a méretre vágás után megmaradt EPS és XPS darabokra nem szemétként, hanem értékes, újrahasznosítható anyagként tekintünk? Ebben segít a Masterplast és kiterjedt viszonteladói hálózata.
A Hungarocell Zöld Programban éppen ezeket az anyagokat gyűjtik vissza.

A pénztárcabarát és környezetvédelmi szempontból sem utolsó programhoz bárki csatlakozhat, aki a Masterplast által gyártott, forgalmazott szigetelőanyagokból vásáról, s a tiszta maradékot beleteszi egy, a program keretén belül beszerezhető zsákba. A részletekről a cég honlapján és az országszerte elérhető Öko-Pontokon lehet részletes információhoz jutni.

Prémium Color Kft.

Telefonszám: +36 30 228 4293

8000 Székesfehérvár, Móricz Zsigmond u. 58,

{térkép beágyazó kód}

ÉPDUFERR Zrt.

Telefonszám: +36 70 380 4589

2400 Dunaújváros, Budai Nagy Antal út 1.

{térkép kód}

{utcakép kód}

Internet-works Kft.

8132 Lepsény, Rákóczi u. 34,

{térkép kód}

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!