Szekerczés: „én is tudok könyörtelen lenni a partnerral szemben”

2019.01.04. 20:00

Luca szerint a góllövésnél a fejben dől el minden

A kilences számú mez foglalt volt már, ezért a tizenkilencest választotta. Szekerczés Luca hátán a tizenkilences számmal a Dunaújvárosi Kohász jobbátlövője. Az újvárosi szurkolók nagy örömére ontja a gólokat. Az NB I-es góllövőlistán jelenleg hatvan góllal a kilencedik 270 játékos közül.

Jankó Árpád

Az igazsághoz tartozik, hogy amióta nincs riválisa a jobbátlövő posztján, rendkívül eredményes, gólveszélyes. Sokak szerint (hozzájuk tartozom én is) a válogatottban is sikeres lett volna az Európa-bajnokságon. Ám Kim Rasmussen szövetségi kapitány a bő keretből kivette Lucát. Értelmesen, szimpatikusan adott nemrég nyilatkozatot a dunaújvárosi átlövő erről a kérdésről: nem foglalkozik a válogatott összeállításával, csak a saját játéka érdekli. (A Kohász edzői persze örültek annak, hogy Szekerczés részt vett a felkészülésen csapatával, és egyáltalán nem sérült meg.) Tehát világos: őt az érdekli, hogy minél több gólt szerezzen Kohász-játékosként az ellenfelek kapujába, és hogy csapata minden alkalommal esélyesként, felkészülten álljon ki a bajnoki sorozatban. (Persze tudni kell azt is, hogy Lucának is álma, hogy előbb vagy utóbb majd felvehesse a válogatott mezét. A felnőttcsapat mezét, mert többszörös serdülő, ifjúsági, juniorválogatott, 2011-ben Tolna megye legjobb sportolója, 2012-ben a legjobb magyar ifjúsági játékos volt.)

Szekerczés Luca a Kohász gólgyárosa, aki az utóbbi másfél évben megtanult védekezni is Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Szekerczés Luca nagy értéke a dunaújvárosi csapatnak. Legutóbb tizenegyszer talált be az Alba Fehérvár kapujába. Kohászos időszaka előtt Metzingenben a német bajnokságban légióskodott. Német kupaezüstéremmel is rendelkezik. Ám nem érezte jól magát a németeknél. Hiányzott számára az otthon, a család, Bonyhád városa. Ugyanakkor azt is tudjuk: Tolna megyei kislányként, fiatal éveiben rajongott Radulovics Bojanáért, így nem csoda, ha a kétszeres világelső csapatát választotta. Különben is Dunaújváros csak egy ugrás Bonyhádig.

A csapattársa azt mondja róla, hogy Luca a légynek sem tudna ártani. Mosolygós, de egyáltalán nem harsány egyéniség. Szereti a közösséget, ahol él, ahol kézilabdázik. Bár nem szószátyár, de jó beszélgetőpartner, humorérzékkel is rendelkezik. Egyszerűen: szeretni való ember!

A játékára pedig jellemző, hogy ha nem jönnek össze az első találatok, akkor sem adja fel, mert adódik majd újabb lehetőség. Ez régebben nem így történt. Ilyen helyzetben valamikor volt benne feszültség. Fantasztikusan gólerős Luca, De mitől az?

– A góllövés nagyon összetett játékelem. Főképp a fejben dől el: hova dobom, mikor dobom… Ez pedig már berögződött mozgás kell, hogy legyen. Persze van, amikor minden sikerül, máskor pedig semmi. Ez utóbbinál a társ, vagy az edző biztatása sokat segíthet.

Ám arra is emlékszem, hogy hiányosságai közé sorolta a védekezésbeli problémáit.

– Ezen a téren sokat fejlődtem. Egyszerűen meg kellett tanulni védekezni. Komoly párharcot, keménységet igényel a kapu védelme. Csak így lehet elkerülni a gólokat. Másfél éve vagyok a Kohásznál, és már sokkal jobban megy a védekező játék. Sirián, Nick, a védekezés vezéralakja, Cifra és jómagam igyekszünk foggal-körömmel megakadályozni az ellenfél góljait. Ezen a téren valóban sokkal jobb vagyok. Én is tudok könyörtelen lenni a partnerral szemben.

De nemcsak ő, hanem az egész csapat fejlődött tartásból, egyenességből, lelkesedésből, akaratból. Ez így van jól, hiszen hiányoznak sajnos a keretből kiváló csapattársak. – Éppen ezért harcolunk egymásért. Vágyunk a sikerre, bármilyen összeállításban játszunk. A következő mérkőzést, mérkőzéseket meg kell nyerni, mert meg lehet nyerni. Legközelebb Budaörsön akarjuk a két pontot kiharcolni. Vannak ügyes fiataljaink, velük összefogva, továbbra is keményen védekezve, gyors, könnyű gólokat dobva győzni szeretnénk. Nem lesz sétagalopp, de a sikerért mindent megteszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában