15°
20°
11°

Jótékony testmozgás

Eddig az egészséges életmódhoz elengedhetetlen kiegyensúlyozott táplálkozásról ejtettünk szót, most lássuk a sportolás, testmozgás jótékony hatásait.

Beállítottság kérdése, hogy valaki egyedül, teljes mértékben a feladatokra koncentrálva szeret edzeni, vagy inkább közösségben, edző által tartott foglalkozás keretében. A helyszín gyakorlatilag mindegy, hiszen otthon is végezhetünk nagyon hasznos gyakorlatokat – a lényeg, hogy rendszeresen sportoljunk. A gyerekek 17-18 éves korukig csak a saját súlyukkal végezhetnek gyakorlatot, hiszen a fejlődő szervezet számára káros hatásai lehetnek az ilyenfajta túlterhelésnek. Tehát, nekik a kardio-gyakorlatokat, a futógépet, az elliptikus gépet ajánlom elsősorban. Utána viszont jöhet a többi kondigép! Szeretném azt a tévhitet is eloszlatni, hogy a mozgásszervi problémákkal küszködőknek, esetleg térdműtéten átesetteknek nincs lehetőségük mozogni. Ha tréner-szakember segítségét kérik, nemcsak biztos vagyok benne, hanem a tapasztalataim alapján bizton állíthatom, lehet találni megfelelő mozgásformákat. Ezekkel nem mondom, hogy gyors, viszont hosszútávú eredményeket lehet elérni. Ha pedig ragaszkodunk az otthon végezhető gyakorlatokhoz, akkor is végtelen a lehetőségek tárháza. Én például hatékonynak tartom a gumiszalaggal, vagy kettlebell golyókkal végzett gyakorlatokat, de fittlabdát, vagy kézisúlyzókészletet is „hívhatunk segítségül”. Ezek az eszközök ráadásul praktikusak is, hiszen nem foglalnak el nagy helyet. De egy nagy séta, vagy gyorsgyaloglás a szabadban szintén növeli az állóképességünket.

Zsemberi János
szakedző


Legolvasottabb

1
Halálos gázolás Dunaújvárosban, a Papírgyári úton
2
Egy közösség is büszke rá – Pinke Katával beszélgettünk
3
Kutyára támadó darazsak a Római óvodánál!
4
Darázstámadás történt a Római óvodánál! (frissítve)
5
Elkészült a Napsugár tagóvoda! Egy kamionnyi új játékot is kaptak a kicsik
Jégkorong
Agárdy Csaba
Fájó vereséget szenvedett a DAB hazai pályán
Időjárás / 4 órája
Kedden is folytatódik a változékony idő
Jó hír viszont, hogy eső csak itt-ott, elvétve várható.
Gyász
Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a drága jó feleség, édesanya, testvér *TÍMÁR LAJOSNÉ* *(szül.: Báló Katalin) a Fékon volt dolgozója* 84 éves korában elhunyt. Temetése 2017. szeptember 28-án 13 órakor lesz a Dunaújvárosi Kegyelet Bt. rendezvénytermében. A gyászoló család
Mester a parkettán / 6 órája
A DAC gyors, szellemes kézilabdázással begyűjtötte a premier pontjait 
Jankó Árpád
Iskola hét / 7 órája
Kampányfokozatban a Széchenyi: intézményi hatalomért küzdenek a pártok!
DH-információ
égből pottyant panel / 8 órája
Autóra zuhant egy repülőgépdarab Japánban
DUE-Maarsk / 8 órája
Olyan kemény meccset játszottak a lányok, hogy hárman is megsérültek!
Gallai Péter
DUE-Renalpin / 8 órája
Hétfőn rajtol a futsal szezon! Két új játékos került a csapatba!
Gróf András
Bartók Színház / 9 órája
Pillantson be Ön is a Mikrokozmoz előadás próbájára!