Életmód

2016.01.24. 14:03

Eszterlánc - A mértékletesség íze

Elhízott világunkban ártalmasak az étkezési szokásaink, mennyiségileg és minőségileg sem azt esszük, amire szüksége lenne a szervezetünknek - hallja évek óta Vanda, aki úgy érzi, hogy végre rátalált a mértékletesség ízére.

Szente Tünde

Életkilátásai növelésére csökkentette napi kalória-bevitelét és célul tűzte maga elé, hogy száz évig fog élni. Most a felénél tart. Fél éve megkezdett anyagcsere gyorsító akupunktúrás kezeléssel apad a hasára rakódott hája. A kúra közben arra is figyel, hogy a zsíros, finomított szénhidrátos ételek fogyasztását mérsékelje, többet mozogjon, és elegendő folyadékot igyon. A kevesebb táplálék lassítja a korosodást és meghosszabbítja az életet - biztatta orvosa.

- Aki kevesebbet eszik, nemcsak a betegségek fenyegetésétől szabadul meg, hanem jó eséllyel normál szintre jut a vérnyomása, a koleszterinje, valamint csökken a cukorbetegség, a daganatos betegségek és az egészséget fenyegető egyéb kockázatok kialakulásának esélye. Állítása alátámasztására azt is elmesélte, hogy egészséges önkéntesek bevonásával folytatott vizsgálatban arra keresték a választ, hogy miként hat a körültekintően összeállított, csökkentett kalóriatartalmú étrend? Egy lehetséges magyarázat szerint az éhezés olyan készenléti állapotot jelent, amely ellenállóbbá teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, ezáltal biztosítja a túlélést nehéz időszakokban is. A vizsgálati személyeknél meghatározták a napi kalóriaszükségletet, majd csökkentették huszonöt százalékkal. Egészséges, alacsony kalóriatartalmú táplálékok - grillcsirke, saláták, sokféle gyümölcs, zöldség és rost - alkották a diétát. Az önkéntesek már az első év végére testtömegük tizenöt százalékától megszabadultak. 

A szokásos hétfő délutáni akupunktúrás kezelésen, vékonyka tűkkel Vanda fülében, karjában, hasában, térdhajlatában, a változtatásban eltökélt sorstársaival arról társalogtak, hogy az emberek többsége nem hajlandó csökkenteni a táplálékfogyasztását. Az olcsó, sok kalóriát tartalmazó élelmiszereket választják. Nem valószínű, hogy hajlandók lemondani a napi táplálék negyedéről és visszafogni az alkoholfogyasztást. Ráadásul, a diétának vannak hátulütői. Azzal nehezebb fenntartani az aktív életmódot. Kontrollált éhezés mellett is megnő a táplálkozási zavarok kockázata, különösen a fiatal lányoknál. Egyikőjük azzal jött elő, hogy a francia nők depressziósak az örökös fogyókúráktól.

A mediterrán étrend jótékony hatását már sokan igazolták - szólt közbe Titanilla. - Középkorú nők étkezési szokásait hasonlították össze, a sejtek szintjén tetten érhető különbségeket, elsősorban a telomereket vizsgálták. A telomerek a kromoszómák védősapkái, amelyek elválasztják egymástól a kromoszómákat és védik a genetikai információ stabilitását.A telomerek a kor előrehaladásával lerövidülnek, ezáltal gyengül a védelem, a sejt öregszik és hamarabb elpusztul. A kevesebb zsírt, valamint több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet követő nők hosszabb telomerekkel rendelkeznek. Még inkább óvta a telomereket a mediterrán étrend, amely nagy mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt, hüvelyest, teljeskiörlésű gabonát, halat, olívaolajat, olajos magvakat, valamint kevés vörös húst és minimális húskészítményt tartalmaz. Az étrendben, az életvitelben beállított változások előidézhetik a telomerek hosszának növekedését. Nem előidézik, hanem előidézhetik - élcelődött a gömbölyded Karola.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!