Életmód

2012.12.02. 17:30

Búvárkodni tanítják a szerzett agysérüléssel élőket

Búvárkodni tanítják a szerzett agysérüléssel élőket egy nemzetközi projekt segítségével. Szükség van a fizikai rehabilitációjuk mellett különlegesebb tevékenységekre is. Segíthet ugyanis az önbecsülésük, megítélésük helyreállításában.

– Mesterséges körülmények között zajlik maga a búvárkodás, mondja Antal Zsuzsanna projektmenedzser. A Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. valamint a szlovéniai Naprej Zavod Matibor szervezet közös összefogással valósította meg a szokványosnak éppen nem mondható projektjüket, mely a szerzett agysérüléssel élők mindennapjait igyekszik megkönnyíteni. Zsuzsa azt mondja, elsődlegesen is különbséget kell tenni a veleszületett és a szerzett betegség között.

Pintér Sándor búvárfelszerelésben a vízben. Azt mondja, nagyon élvezi ezt az új tevékenységet, a búvárkodást. Fotó: Kovács Károly

– Négyen járnak most oktatásra, mindannyiuknak más szintű a betegsége. Nincs két egyforma stádiumú beteg. Van aki jobban, van, aki rosszabbul van, de mindannyian valamilyen baleset következtében kerültek ebbe a helyzetbe. Pintér Sándor is ezt mondja, miközben éppen rásegítik a speciális ruhát a búvároktatók. – Pontosan emlékszem a napra és a percre, amikor a baleset történt, de másra, a körülményekre sajnos nem. Tudom milyen életet éltem előtte, és azt is, hogy milyet most – mondja Sándor, aki néhány éve szenvedett autóbalesetet. Azt megelőzően egy építôipari vállalkozást vezetett, és alpolgármesterként dolgozott. Most a kertben tölt sok időt, van harminc gyümölcsfája, azokat gondozza. Azt mondja, a búvárkodás nagyon tetszik neki, élvezi, örömmel jön a foglalkozásokra.

Zsuzsa elmondja azt is, hogy a projekt megvalósítása során olyan nem szokványos tevékenységek megvalósítására törekedtek, mint a kenuzás, vagy az erdei akadálypályán való közlekedés, vagy éppen a búvárkodás.

– Szükségük van a fizikai rehabilitáció mellett ezekre is, arra, hogy új dolgokat próbáljanak ki, ismerjenek meg. Tudják, hogy betegek, emlékeznek az „előző” életükre, s ezek a foglalkozások segítik őket abban, hogy ismét megbecsüljék saját magukat, emberi mivoltukat.

Antal Zsuzsa azt mondja, nemcsak azoknak nehéz ez a helyzet, akikkel megtörténik, hanem a környezetnek, a közvetlen hozzátartozóknak, családnak. Éppen ezért hoznak létre egy olyan csoportot, ahol a családtagok találkozhatnak, beszélgethetnek egymással. Az igény szülte a csoportosulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!