A VISZKIS

2019.04.30. 08:30

A jéghokis fiú esete a mozival

Ambrus Attilát nem lehet megunni. A kilencvenes évek közismert alvilági figuráját valamennyi magyar ismeri, és bármilyen furcsa, sokan szeretik is.

Tóth Alexandra

A „Viszkis rabol” néven emlegetett jégkorongos-bűnöző-keramikus-író Ambrus Attila életéről készült már könyv is, 2017-ben pedig a filmvásznon köszönt vissza a nem mindennapi élettörténet.

Antal Nimród 122 perces filmjében retrospektíven mutatja be az Ambrus-aktát. Attila Bartos nyomozó irodájában ül már, az eleve feszült, türelmét fokozottan elvesztő rendőrtől megtudjuk: a Viszkis-dokumentumok tárolásához külön berendezésre van szükség, annyi a nyomozati anyag. Faggatja Attilát, aki visszaemlékszik.

Kata üvegszilánkokat távolít el párja, a Viszkis hátából Fotó: IMDB

A csíkszentléleki, kemény gyermekkor súlyát hordozó kisfiú felnőtt korában, sorkatonaságból szökött át Magyarországra, ahol sikerült bekerülnie a Dózsa jégkorongcsapatába. Pénze nem volt szinte semmire, de a legfontosabb a magyar állampolgárság megszerzése lett volna. Ezért kezdett előbb kisebb, majd komolyabb rablóakciókat véghez vinni.

A magyar filmek nagyon jól tudják ábrázolni a szürke, füstös magyar dimenziókat, így már maga az idősíkbeli elhelyezés is telitalálat, aztán ott vannak a színészek, akik pazarul képesek beleélni magukat a szerepükbe. A rendező jól fókuszál: az arányok az akció felé tolódnak el, de mégis épkézláb jellemrajzokat láthatunk és a Viszkist küzdő hősként, nem egy sajnálnivaló bukott dráma-figuraként láthatjuk. Abszolút megéri megnézni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!