mezőgazdaság

2018.01.30. 14:00

Fontos a biztosítás jégkár esetén

A dél-­magyarországi tapasztalatok alapján a jégkárok háromnegyede elmaradhat egy évben.

Pekarek János

Idén májustól élvezhetik a magyar gazdák az ország egész területére kiterjedő jégkármérséklő rendszer, a Jéger előnyeit. Az eddig három megyében kiépített kárelhárító eszközök tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ez a védelem csak a megkötött biztosításokkal együtt hatékony igazán – tette közzé adatait a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara adatai szerint az összes mezőgazdasági kár 20 százalékát okozza jégverés. A biztosítói adatok alapján ez azonban így is jelentős, tavaly közel 9 milliárd forintot fizettek ki ilyen jogcímen a gazdálkodóknak. Somogy, Baranya és Tolna megyében már régóta működik egy hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben. A biztosítói adatok azt mutatják, hogy a kifizetett kártalanítások még így is számottevő összeget tesznek ki.

Az elmúlt évtized legtöbb jégkárt feljegyző éveit vizsgálva szembetűnő, hogy a három talajgenerátoros megyében kifizetett összegek tavaly például a jégkár címén nyilvántartott kártalanítás közel harmadát tették ki. Egy-egy kirívóan magas kifizetés értéke egy szerződésre pedig ebben a tíz évben jóval meghaladhatta akár a százmillió forintot is. Fontos tisztázni tehát, hogy a rendszer elindításával nem szűnik meg minden probléma és nem szüntethető meg a jégeső.

Erre hívta fel a figyelmet dr. Geresdi István felhőfizikus, a

Pécsi Tudományegyetem tanára: – Arra van esély, hogy csökken a jég mérete és ez az okozott károkat is csökkenti – nyilatkozta. A biztosítókhoz érkező visszajelzések szerint a generátorok működési területén többször tapasztalt jelenség, hogy a jégszemek a felhőben sok esetben összetapadnak, és mégis nagy jégdarabokként hullanak le.

Geresdi megemlítette, hogy a technológia fontos eleme a pontos előrejelzés, mivel a hatékony működéshez a vihar előtt 2-3 órával be kell kapcsolni a berendezéseket. Ám a helyi záporok továbbra is gondot jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!