Dunaújváros

2012.12.05. 06:36

Az egyetemépítő rektorunk

Dunaújváros-Kigali – A Bibliáról tart rendszeresen előadásokat a városi könyvtárban Szilvási József teológus, aki két országban is (volt) rektor: Magyarországon és Ruandában. Kalandos ügy...

Pekarek János

Szilvási Józsefet, a magyar Adventista Teológiai Főiskola mai rektorát egyházának világközpontja 2001. augusztusában kinevezte a Közép-Afrikai Egyetem rektorává. Nagy megtiszteltetésnek érezte ezt a rektor úr, bár őszintén szólva addig még azt sem tudta, hogy Közép-Afrikában létezik ilyen egyetem. Amint megérkezett a ruandai Kigaliba, nyomban meg is tudta, hogy jól sejtette. Nem létezik.

– A feleségemmel szerencsére oda-vissza érvényes repülőjegyet vettünk – meséli a dunaújvárosi könyvtár előadótermében lapunknak a jókedélyű hittantudós.

– No, de azért mégsem akartunk már az első napon elfutni. Aztán, mire észbekaptunk, beleszerettünk az országba, népébe, a feladatba.



Ez az a 2006-ban, a ruandai fővárosban felavatott Közép-Afrikai Egyetem, Szilvási József rektor műve (Fotó: amatőr felvétel)



Ruandában a hetednapi adventista egyház a római katolikus után a második legnagyobb: az ország lakóinak tíz százaléka híve. 1984-ben meg is nyitották az ország adventista egyetemét a kongói-ugandai-ruandai hármashatáron, Goma városában. Amit aztán az egész világot megdermesztő polgárháborúban teljesen elpusztítottak. A háború 1996-ra lezárult, de máig folytatódik a gerillaharc. Éppen ezért a nemlétező egyetem rektorának először is azt kellett eldöntenie, hogy hol építsék újjá az intézményt?

Goma veszélyes övezet, a fővárost, Kigalit választotta tehát, és így már csak egyetlen problémája maradt. Nem volt pénz. Ám magyar embernek az ilyesmi megszokott – mint ahogyan az állam működése is szerfölött ismerősnek tűnt... Előbb az ENSZ menekültügyi szervezetének ugandai vezetőjével egyezett meg kétszázezer (sajnos, csak elméleti) dollár kártérítésben. Aztán rezzenéstelen arccal bement a ruandai honvédelmi miniszterhez, hogy ha már elpusztították a régi egyetemet, vegyék meg az újnak a helyét a kigali reptér szomszédságában, kétmillió dollárért! Meg is állapodtak 1,2 millió dolláros, részletekben fizetendő árban. Aminek minden részletét valóságos politikai iszapbirkózással kellett kicsikarni.

Summa summárum: 2006- ban felavatták Ruanda új adventista egyetemét, egy 4200 négyzetméter alapterületű, háromszintes, 16 tantermes, könyvtárral, számítógépes laborral, sportpályával, évi húszezer dolláros költségvetéssel – és 2500 hallgatóval, 40 tanárral (a fele doktor) működő intézményt! Aminek felszereléséhez és berendezéséhez igen sok minden érkezett Magyarországról, ahol már a kiviteli tervek is készültek. Elvégre a Közép-Afrikai Egyetem rektorának mégis csak itt voltak a legjobb összeköttetései. Szilvási professzor 2009-ig maradt Ruandában, ahol alighanem örökre megtanulták, mit jelent az, hogy valaki magyar. A rektor is élete legszebb évei között tartja számon a Közép- Afrikában töltött nyolc esztendőt. De azért nem biztos, hogy visszamenne... 


Egy egyetem történetéből

● Az adventista egyház világközpontja 2001- ben kinevezte Szilvási Józsefet a Közép-Afrikai Egyetem rektorává.
● Csakhogy: éppen nem létezett ilyen intézmény.
● Ám magyar ember ettől nem retten vissza – még ha meg is fordul ilyesmi a fejében.
● Se pénz, se hely, se tanár, se diák nem volt: sebaj!
● 2006-ban felavatták a ruandai fővárosban azt a bizonyos Közép-Afrikai Egyetemet, magyar tervek alapján, magyar felszereléssel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!