Dunaújváros

2017.04.28. 12:35

Foglalkoztatási együttműködések

A Dunaújvárosi Hírlap összeállítása a Fejér Megyei Kormányhivatal támogatásával.

Körmendi Erzsébet

Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata konzorciumi partnerségben a Fejér Megyei Kormányhivatallal 2016. szeptember 1-jével megkezdte a TOP 6.8.2-15-DU1-2016-00001 "DUNA-MUNKA-TOP Foglalkoztatási együttműködések Dunaújvárosban és járási területén" című projekt megvalósítását, melynek forrásösszege 620 millió forint.

A projekt hosszú távú célja, hogy hozzájáruljon az EU 2020 stratégia alapján meghatározott nemzeti és megyei foglalkoztatási célkitűzések megvalósításához járási szintű foglalkoztatási programok végrehajtásával.

A projekt nyitókonferenciájára 2016. szeptember 21-én került sor, melyen meghívottként részt vett Cseresnyés Péter a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára, dr. Galambos Dénes országgyűlési képviselő, dr. Simon László, a Fejér Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja és Cserna Gábor, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere, valamint meghívottként a megyei, járási önkormányzatok, kisebbségi önkormányzatok, gazdálkodó szervezetek, képző intézmények, szociális partnerek, civil szervezetek, foglalkoztatók képviselői.

A Paktum alakuló ülésen az irányító csoport tagjainak személyéről szavaznak az együttműködő partnerek

A projektfejlesztési szakaszban létrejött a két konzorciumi partner és a helyi munkaerőpiac releváns szereplői (eddig összesen 41 szervezet, köztük önkormányzatok, nagy-, közép- és kisvállalatok, iskolák, civil szervezetek) közötti együttműködés, 2017. február 22-én megalakult a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktum, a Paktum Irányító Csoportja és elfogadásra kerültek a működést szabályozó Ügyrendek.

A Paktumiroda a Fejér Megyei Kormányhivatal Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztályának székhelyén található. Ebben az időszakban a Dunaújvárosi Egyetem közreműködésével elkészült a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Stratégia, mely tartalmazza Dunaújváros és járása gazdaságszerkezetét, a feltárt foglalkoztatási problémákat, a beavatkozási pontokat és a megfogalmazott célokat, feladatokat.

A projekt következő szakasza a megvalósítási szakasz, amely 2020. december 30-ig tart. Ennek az időszaknak a célja a foglalkoztatási igények és a képzési szükségletek összhangjának kimunkálása a strukturális munkanélküliség csökkentésére, a hátrányos helyzetű munkanélküliek és inaktív személyek képzése és kompetenciafejlesztése konkrét foglalkoztatói igények alapján, a célcsoportok foglalkoztathatóságának javítása, munkaerő-piaci integrációjának segítése aktív munkaerő-piaci eszközökkel, továbbá a Dunaújvárosi Járási Foglalkoztatási Paktum résztvevői közötti gazdaságfejlesztő programokkal új munkahelyek generálása, a foglalkoztatás bővítése.

A szakmai megvalósításban részt vesznek a Fejér Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztálya és a Dunaújvárosi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztály munkatársai, valamint 1 fő szociális mentor és 1 fő munkáltatói kapcsolattartó.

A projekt célcsoportjai:

- az alacsony iskolai végzettségűek (legfeljebb általános iskola végzettség)

- a 25 év alatti fiatalok, vagy 30 év alatti pályakezdő álláskeresők

- az 50 év felettiek

- a gyed-ről, gyes-ről, ápolási díjról visszatérők, vagy legalább egy gyermeket egyedül nevelő felnőttek,

- a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülők,

- a tartós munkanélküliek

- a megváltozott munkaképességűek

- a roma nemzetiséghez tartozó személyek

- a regisztrációba bevonni tervezett inaktívak, közülük hangsúlyosan a pályakezdők, a roma kisebbséghez tartozók, a női munkavállalók.

A tervezett munkaerő-piaci szolgáltatások:

- képzési-, bér- és vállalkozóvá válás támogatás

- utazási támogatás

- fejlesztő programok, tréningek (pl. személyiségfejlesztő, motivációs, munkahelyi beilleszkedést segítő tréning, kompetenciafejlesztő foglalkozások, stb.)

- egyéni és csoportos pályaorientációs, pályakorrekciós tanácsadások

A projekt megvalósítási időszakában...

közel 3,5 év alatt - az összes programba vont álláskereső tervezett száma minimum 655 fő, melyből

- képzésben részesül min. 343 fő,

- támogatott foglalkoztatásba kerül min. 100 fő,

- vállalkozóvá válási támogatásban részesül min. 10 fő,

- munkaerő-piaci szolgáltatást kap min. 200 fő.

A projekt ezen időszakában a legfőbb feladat...

... a munkaadók elvárásait figyelembe véve a munkát akaró és vállalni tudó munkavállalók képzése:

- a célcsoporttagok toborzása, kiválasztása,

- felméréssel, a helyi és térségi igényekre és adottságokra épülő pályaorientációval megalapozott bevonása foglalkoztatásba, vagy a foglalkoztathatóságot fejlesztő képzésekbe,

- a motiváció fenntartása, a tanulási képességek fejlesztése, a munkahelyi beilleszkedés és a státuszmegtartó, munkahely-megőrző képesség erősítése.

Mindehhez a projekt személyre szabott szociális mentori és tanácsadói támogatást nyújt.

 

Együttműködő partnereink
Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara
Fejér Megyei Önkormányzat
Dunaújvárosi Egyetem
Dunaújváros Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata
Útkeresés Segítő Szolgálat

ELÉRHETŐSÉGEK

JÁRÁSI HIVATAL
Telefonszám:25/795-600;
25/795-610
Fax: 25/795-649
E-mail: [email protected]
2400 Dunaújváros, Városháza tér 2.

KORMÁNYABLAK
Telefonszám:25/795-244
Fax: 25/795-649
E-mail: [email protected]
2400 Dunaújváros,Október 23. tér 1.

ÜGYFÉLFOGADÁS
Hétfő: 7.00 – 17.00
Kedd: 8.00 – 17.00
Szerda: 8.00 – 17.00
Csütörtök: 8.00 – 18.00
Péntek: 8.00 – 16.00

POSTAI BEFIZETŐHELY
Hétfő: 7.00 – 16.00
Kedd: 8.00 – 16.00
Szerda: 8.00 – 16.00
Csütörtök: 8.00 – 16.00
Péntek: 8.00 – 16.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!