Dunaújváros

2015.09.11. 13:44

Mérési adatok szerint nem elég hatékony az új közvilágítás

Dunaújváros - Szakember által alátámasztott mérés is igazolja, amiről sokan panaszkodnak, hogy az új közvilágítási lámpatestek fényszórása rosszabb, mint a lecserélteké – mondta el Pintér Tamás, a Jobbik önkormányzati képviselője.

Gallai Péter

Sajtótájékoztatóját azzal kezdte a képviselő, hogy a sárdobálást meghagyja másoknak, ő a tényekről beszél.

Pintér Tamás a közvilágításról tartott sajtótájékoztatót (Fotó: A. G.)

– Azért, hogy kerüljük az alaptalan vádaskodást, egy villamosmérnök segítségével a Magyar Szabványügyi Testület szabványa alapján fényméréseket készítettünk. A szakember előre megmondta: az új izzóknál ne is várjuk olyan szórt fényt, mint elődeiknél. A mérési adatok igazolták ezt, vagyis a luxmérés során elvéreztek az új lámpák, a szemmel is látható, úgynevezett sötét foltok ezért alakultak ki. Ez egyértelműen tervezési hiba, hiszen a kandeláberek távolságát is figyelembe kellett volna venni. Megoldás lehetett volna, hogy inkább részletekben, de drágább ledes izzókat szereltek volna fel, ezek nagyobb területet képesek megvilágítani és szintén energiatakarékosak.

Pintér Tamás határozati javaslatot is benyújt a közgyűlésen, melyben olyan speciális, a gyalogátkelőhelyeket megvilágító lámpatestek kiépítését indítványozza, melyek segítségével erősebb és célzottabb fénnyel jól láthatóak lesznek a zebrán áthaladók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!