Dunaújváros

2014.07.18. 13:20

Nem könnyű diákmunkát találni elfogadható bérért

Dunaújváros - Sok fiatal vágya, hogy jó pénzért dolgozzon a nyári szünetben legalább egy hónapot. De nem könnyű munkát találni, kevésbé jól fizetettet sem.

Körmendi Erzsébet

A nyári szünetben országszerte sok tízezer diák keres nyári munkalehetőséget. A cégeknél szinte lehetetlenség már elhelyezkedni, a diákmunkaközvetítő irodában leadja a fiatal a jelentkezését, aztán várja a jó sorsát. A fiúk építkezéstől a címerezésig, áruházi munkáig bármit elvállalnak, a lányok sem válogatósak, ha kereseti lehetőségről van szó. A legnépszerűbbek azonban az önkormányzatok és a munkaügyi központok közötti együttműködés keretében lehetővé tett diákmunka: majdnem minden környező településen dolgozhatnak a fiatalok ilyen formában a közterületek és az intézmények rendbetételén.

Nemcsak a falvakban, a városban is kétszer, háromszor több az igénylő, mint az álláshely. A helyi roma nemzetiségi önkormányzat, illetve annak foglalkoztatási cége, a DHHF Nonprofit Kft., a DVG Zrt.-vel, a települési önkormányzattal és a munkaügyi kirendeltséggel karöltve idén 22 diáknak adhat munkát. Hosszú János, a nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta tegnap, hogy június 5. és augusztus 15. között napi hat órában, reggel héttől délután egy óráig dolgoznak a fiatalok, nettó közel ötvenezer forintot tudnak nekik fizetni a pályázat jóvoltából. Az elmúlt három évben a partnerek közreműködésével összesen nagyjából nyolcvan gyereknek tudtak segíteni, dolgoztak például a temetőben. Most az óvodákban gyomlálnak, takarítanak, elvégzik a kisebb karbantartásokat, amiket tudnak a DVG közmunkásaival közösen, például kerítést festenek, és még sorolhatnánk. Hasonlóan a rendrakás, esetleg játékok festése a feladatuk a város játszóterein is.

Madácsi Renáta és Kilyén Vivien kiszedegette a gyomot az óvárosi Katica óvoda udvarán lévő ágyásból péntek délelőtt (Fotó: Ónodi Zoltán)

- A Budapesti Gazdasági Főiskolára szeretnék menni az ősszel, arra gyűjtök. Jó, ha van egy kis kezdő tőke, és nem kell a szülőhöz rohanni, ha valami hirtelen kiadás akad - monda Kilyén Vivien , aki társaival, Madácsi Renátával és Kőrizs Ádámmal együtt az óvárosi Katica óvoda udvarán szorgoskodott péntek délelőtt.

- Minden évben kicsi a létszámkeretünk az igényekhez képest. Sok a kötelességtudó, dolgos diák, aki az iskolakezdés előtt, nyári szünetben dolgozik, szeretne hozzájárulni a családi kasszához. Jó érzés azon a pénzen venni egy pólót, amiért megdolgozott - tette hozzá Hosszú János.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!