Dunaújváros

2014.03.26. 20:05

Felnőttek az iskolapadban

Dunaújváros – Harminchárom újvárosi és környékbeli fiatal számára nyújt lehetőségeket az Újtelepi Tranzit Program.

Pekarek János

Új és egyre érdekesebbé váló szakaszához az Újtelepi Tranzit elnevezésű projekt a Dunamenti Regionális Népfőiskolán. A tavaly május elsején kezdődött, az Európai Unió és a magyar állam által támogatott tervezet célja szakmát adni hátrányos helyzetű, alig iskolázott fiatalok kezébe, úgy, hogy közben felzárkóztatják őket iskolázottabb kortársaikhoz, és foglalkoztatják is őket a tanulás mellett.
A program idén december 31-ig tart, s márciustól már nem a felzárkóztatás, hanem a konkrét képzés van soron. Időközben kialakult a tranzit közössége is. Sörösdobozokból napkollektor építését tervezik, együtt: a népfőiskolának...
Nagy Viktóriától, a projekt szakmai vezetőjétől megtudtuk: tavaly harminchat emberrel indult a program, több mint kétszázszemélyes kiválasztási folyamat végén. Három ember kiesett a felzárkóztatási szakaszban: ők kevésbé akarták az előrejutást, mint a többiek.

Harminchárman azonban sikeresen teljesítették a felzárkóztatási szakaszt! Többségük férfi, csak két hölgy van közöttük.

A felzárkóztatás során matematikai, olvasási, szövegértési, informatikai, kommunikációs és vállalkozási ismereteiket frissítették fel. Voltak ketten, akik nem fejezték be az általános iskolát: az elmúlt közel egy évben ők ezt is megtették. Minden résztvevő fiatal, többen családosok.

A projekt lényege, hogy úgy szereznek szakmát, hogy közben foglalkoztatják is őket, tehát fizetést kapnak (mivel napi átlagban hét órát töltenek tanulással, munkával, így a minimálbér hétnyolcadát kapják), s a tranzit végeztével munkahelyük is biztosítva legyen.

A betonelemgyártók osztálya elméleti foglalkozáson  Fotó: Ónodi Zoltán

Erre a 11 betonszerkezetkészítő és betonelemgyártó, illetve 22 kőműves jelöltnek minden esélyük megvan, lévén, hogy a Ferrobeton Zrt-nél és az előszállási Cukép Kft-nél, azaz piacon működő cégeknél végzik gyakorlati munkájukat.

Az elméleti képzés a népfőiskolán zajlik. S még mi minden! A tanítást végző népfőiskola pedagógusai mellett mentorok is dolgoznak a projekt résztvevőivel. Egyikük Mészáros Rudolf, aki fizikatanár, valamint fizikus mérnök végzettségével több mint tíz évet tanított a Dunaferr Szakiskolában.

Ő mondja: gyakorlatilag osztályfőnöki feladatot lát el a felnőtt diákok mellett. Ebbe nem csak a konfliktuskezelés, hanem a lelki gondozás, a családi problémák megoldásának segítése, a hivatali ügyintézésben való támogatás is beletartozik.

Az egyik felnőtt diák Maár Angéla, aki betonelemgyártó szakmát tanul. Mint mondja: nehéz munka, de szereti, érdekes és értelmes feladatnak tartja. Munkahelye is lesz, ott a gyárban!

Nagy Viktória:

Az Újtelepi Tranzit projekt lényege, hogy úgy adjunk szakmát az általános iskola után vagy még közben elkallódott hátrányos helyzetű fiataloknak, hogy foglalkoztatjuk őket,munkahelyet próbálunk adni.

Mészáros Rudolf:

Mentorként a fiatalok sok problémájával találkozom, még anyagi, családi ügyekkel is. Igyekszünk segíteni a megoldásban, megmutatni a helyes utat, de a döntést mindig mindenkinek magának kell meghoznia!

Maár Angéla:

Szeretem a tanulást: most a férjem és a tizenegy éves lányom viszonozza nekem azt, hogy eddig mindig olyan időbeosztást vállaltam, ami megfelelt az ő érdekeiknek. Most ezt visszakapom tőlük.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!