Dunaújváros

2012.10.11. 17:16

Képek Degas jegyében

Dunaújváros - Hagyományosnak mondható, de természetesen több szempontból is rendhagyó kiállítás nyílott csütörtökön délután az Arany iskola galériájában, az aulában.

Pekarek János

A tavalyi tanévben ötödikes-hatodikos (vagyis most már hatodikos-hetedikes) rajztagozatos diákjainak alkotásaiból nyitotta meg hagyományos tárlatainak egyikét ma délután a Béke városrészi Arany János Általános Iskola. Horváth Éva és Kádárné Szepesi Ibolya tanítványai már elődeik miatt szinte megszokottan változatos technikájú művekkel rukkoltak elő.

Ezúttal (de csak most) egyelőre mellőzzük a rajztagozatos diákok alkotásainak akár csak felületes elemzését is. Erre még lesz időnk,  és a lényeg amúgy is az a hatás, amit az alkotások a nézőkre gyakorolnak. Ahogyan az iskola igazgatója, Garai Zsuzsanna mondta rövid megnyitó beszédében, Edgar Degast idézve: "A művészet nem az, amit a művész lát, hanem az, amit másokkal láttat."


Csak remélni tudjuk, hogy most is legalább annyi néző megfordul az Arany Galériában, mint a korábbi években.
Maguk a kiállítók fanyar humorral próbálták érzékeltetni talán ugyanezt a degas-i mondást megnyitó műsorukban: mit  tanulnak rajzórán?
Például biztos módszert arra, hogy hat lépésben megfessék Sandro Botticelli Vénusz születése című képét. Minden lépést külön rajzon illusztráltak. Első fázis: fessünk a vászon közepére sárga foltot. Második: a bal alsó sarokba zöld pöttyöket. Negyedik: keretezzük be a vásznat piros és fekete vonallal. Ötödik: lássuk el a vásznat ferde zöld vonalakkal. S végül: fejezzük be a képet ízlésünk szerint...

Az Arany János Általános Iskola rajztagozata hivatalosan első osztálytól nyolcadikig neveli a gyerekeket. Valójában azonban már korábban kezdik, hiszen óvodásoknak is rendszeresen hirdetnek rajzversenyeket, hogy kiválaszthassák a tehetségeket. Évfolyamról évfolyamra haladva ismerkednek meg a különböző technikákkal, nyaranta művésztábort is rendeznek számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!