Dunaújváros

2012.07.27. 15:24

Újabb lépés Kína felé - delegáció vizsgálta a beruházások lehetőségét

Perkáta - A nálunk töltött napok alatt több helyszínt meglátogattak azok a kínai vendégek, akik segíthetnek abban, hogy a kínai tőke mihamarabb utat találjon Perkátára és talán a megye más részeibe is.

Tihanyi Tamás

Kínai vendégek járták az országot, illetve Fejér megyét az elmúlt napokban. Közöttük volt  Li Zhi, Perkáta tesvértelepülésének, Huaxiangnak  felelős vezetője, titkára, Chen Zhiliu  nyugalmazott nagykövet, Perkáta díszpolgára és felesége. Eljött egy pekingi  befektetési társasági elnök, két  befektetési igazgató, három  befektetési menedzser és egy  kerületi, városfejlesztési alelnök is.
- A delegáció célja a testvértelepülési és baráti kapcsolatok ápolása  volt a  négy  éves munkatervnek megfelelően.  Megbeszéltük  Perkáta turisztikai nagyprojektjében a  kínai részvétel lehetőségét,  aztán a kulturális együttműködés jegyében fotókiállítást nyitottunk  Huaxiangról  -mondta a vendégek elutazását követően Pavlicsek Zsolt, a település kínai kapcsolatokért felelős referense. - Mindezen túl kialakítottuk  az oktatási kapcsolatok konkrét kereteit és beszéltünk arról is, hogy ifjúsági cserelátogatásokat szervezünk. 

És talán a legfontosabb:  megtörtént a kínai cégek, vállalkozások, üzemek és beruházások Perkátára telepítésének szakmai vizsgálata. Ennek során a Fejér megyei település  felajánlotta  18 hektárnyi, befektetési övezetre szánt területeit  a kölcsönösen előnyös beruházások helyszíneként.
 - A tárgyalások és munkamegbeszélések minden kitűzött cél tekintetében sikeresek voltak, kulturális együttműködéseinket közös erővel fejlesztjük tovább, a gazdasági befektetések ügyét pedig mindkét fél a konkrét lehetőségek irányába igyekszik mihamarabb terelni  - vont mérleget  Pavlicsek Zsolt. 

A delegáció meglátogatta a szabadegyházai Hungrana Kft.-t és a pálhalmai Agrospeciál Kft.-t is. Megnézték a főváros mellett  Dunaújvárost,  a Balatont, Szentendrét, Visegrádot, Esztergomot.  Szerda este a küldöttséget  és annak perkátai kísérőit díszvacsorán fogadta budapesti rezidenciáján a Kínai Népköztársaság magyarországi nagykövete, Gao Jian asszony, aki Perkáta barátjaként  örömét fejezte ki a testvértelepülési kapcsolatok 52 éves múltja és jelenlegi,  szédítő sebességgel való fejlődése iránt. Jó ismerősként, régi barátként köszöntötte a nagykövet Somogyi Balázs polgármestert és Pavlicsek Zsolt kínai referenst, kapcsolattartót.  A nagykövet asszony támogatást ígért a megvalósításra kerülő tervekhez és közös projektekhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!