Dunaújváros

2012.06.18. 06:57

A nagy Duna mentén

Dunaújváros - Tizenegyedik alkalommal rendezett környezetvédelmi konferenciát a városi önkormányzat. Oktatási intézmények, vállalatok szakemberi adtak helyzetképet a jelen környezeti állapotról.

Szabó Szabolcs

Környezetvédelmi szempontból Dunaújváros mérsékelten szennyezett település. Így bőven akad teendő a városi cégek, intézmények és a lakosság részéről is. A tizenegyedik alkalommal megrendezett konferencia fő témáját a felszíni vizek védelme  adta. A helyben működő nagyfoglalkoztatók szakemberei elmondták, milyen erőfeszítéseket tesznek és milyen technikával a környezetünk megóvásáért. A helyzet az utóbbi évtizedekben jelentősen javult, ám mérésekkel és új módszerek alkalmazásával további eredményeket lehetne  elérni - hangzott el a szakmai találkozón. Ahol a Dunaújvárosi Főiskola - nemzetközi viszonylatban is  tekintélyesnek mondható fejlesztését, az év elején átadott és üzembe helyezett önfenntartó-inteligens épületeket mutatta be dr. Kiss Endre tanszékvezető. A főiskola "zöld épülete" a föld, a szél és a nap energiáját is hasznosítja, és mindezt egyfajta hatalmas laborként végzi. 


 
A házban, ahogy a szakember fogalmazott, mindent mérnek, így a hallgatók is teljes képet kaphatnak a ház működéséről. Petrovickijné dr. Angerer Ildikó környezetvédelmi főtanácsos a tizenhat nemzetközi partnert magába foglaló Waterways Forward projekt szakpolitikai ajánlásainak helyi megvalósításának eredményét mutatta be a konferencián.
A program célja a környezetvédelmi célkitűzések népszerűsítése, a társadalmi részvétel erősítése. Azaz, az itt élők számára is fontos legyen természeti értékeink megóvása és ápolása.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!