Dunaföldvár

2016.02.18. 14:03

Guinness-rekord: Negyvenezer palacsintát sütnek meg

Dunaföldvár - A palacsintasütés Guinness-rekordjának megdöntésére készülnek Dunaföldváron. 2016 szeptemberében, a Szüreti Fesztivál keretében lelkes helyiek megpróbálnak új rekordot állítani. Arra vállalkoznak, hogy huszonnégy óra alatt negyvenezer palacsintát sütnek.

L. Mészáros Irma

Az ötlet civil kezdeményezésből indult. Az elmúlt néhány évben a városi rendezvényeken - a Sárga-Pincésgödör Egyesület által szervezett nyárbúcsúztató gyereknapon, illetve a Szüreti fesztiválon - már három alkalommal sütöttek két-háromezer palacsintát. Horváth Irén (Ircsi) vetette fel a rekorddöntés ötletét. Dunaföldvár önkormányzata és Horváth Zsolt polgármester, valamint a Szülők Szervezete is a kezdeményezés mellé állt. A főszervezők csapata összeállt: az ötletgazdán és a polgármesteren kívül Dobrovicsné Nagy Rita, Gurics Annamária, Lókiné Zsóri Gabriella, Kutiné Péter Ilona alkotja a stábot, de természetesen sokan mások is aktív részesei a programnak.

Már mozgósították a városban működő civil szervezeteket. Az egyeztetések elkezdődtek. Több cég, vállalkozó jelentkezett, folyik az szervezés. Várják magánszemélyek, vállalatok, intézmények további felajánlásait, támogatását. Pillanatnyilag negyvenhét gáztűzhelyük már van. Jól szervezett munkamegosztás kell ennyi palacsinta kikeveréséhez, megsütéséhez, töltéséhez és kiosztásához. Azt is megtudtuk: negyvenezer palacsintához a tervek szerint egy tonna liszt, háromezer tojás, hatvan liter olaj, ezerötszáz liter szóda szükséges.

A tavalyi Szüreti Fesztiválon is tetemes mennyiségű palacsintát sütöttek a látogatóknak. Fotó: Hankusz Kálmán

A töltelékeket - lekvárt, fahéjat, kakaót - a felajánló magánemberektől és a civil szervezetek tagjaitól gyűjtik majd össze - tájékoztatta lapunkat Horváth Irén.

A szeptemberi nagy akció előtt főpróbát is tartanak a földváriak. A Duna-parton szervezendő majális rendezvényeihez kapcsolódva a kemping területén tízezer palacsintát akarnak megsütni hat óra alatt.

Azon kívül, hogy ez a program jó összetartó erő lehet a közösségekben és a városban, jótékonysági célt is szolgál. Az idősotthonok lakói, gyerekek, helyiek, valamint az átutazó vendégek is részesülnek a finom falatokból. De szívesen fogadnak mindenfajta ötletet, versenyeket és egyéb produkciókat, amelyek kapcsolódnak a rendezvényhez. Ráadásul a támogatóktól, a felajánlásokból befolyó összeggel a Dunaföldvár - Bölcske kerékpárút terveinek elkészítéséhez is szeretnének hozzájárulni. Ezért keresték meg a szervezők Bölcske polgármesterét, hogy álljon az ötlet mellé. Így a szomszéd település önkéntesei is részt vesznek a rekorddöntésben.

Természetesen a palacsintasütés mellé a majálison és a Szüreti Fesztiválon is remek koncerteket, eseményeket kapcsolnak majd a városháza és a dunaföldvári művelődési központ munkatársai.

A palacsintasütés Guinness-rekordját a kevermesiek állították fel 2014 májusában. Ők Gyenes Csaba kevermesi plébános vezetésével összesen 36065 palacsintát sütöttek huszonnégy óra alatt.

Egyébként a dunaföldváriaknak már egy alkalommal sikerült Guinness-rekordot felállítaniuk. 2004-ben a település irányítószámának megfelelő, azaz 7020 adag dunaföldvári zöldségleveset készítettek egy óriási üstben, amelyet húsgombóccal, cipóban tálaltak.

- A város akkor jól vizsgázott összefogásból. Most is meglesz, megcsináljuk! - mondja lelkesen Horváth Irén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!