Van ilyen!

2022.08.11. 15:00

3 + 1 fantasztikus mesterséges intelligencia, amit már mi is használhatunk

Bár nem feltétlen tudunk róla, de valamennyien használunk mesterséges intelligencia alkalmazásokat, olyanokat például, mint a Siri vagy a Google Assistant.

Forrás: AFP

Fotó: Tiziana Fabi

Akad még jó néhány MI megoldás, ami a mindennapi mobilos teendőinket könnyítheti meg.

A mesterséges intelligencia olyan feladatokban segít, amelyek emberi erőfeszítéssel is megoldhatók lennének, csak sokkal lassabban.

1. Jól jöhet a képjavító -nagyító – AI. Image Enlarger

Az itt található ingyenes webhely segít feljavítani az esetleg gyenge minőségűre sikeredett fényképeket. Egészen vállalhatóra javítja a pixeles, elmosódott és nem eléggé részletgazdag képeket.

 

Egyszerűen töltsük fel a fotónkat, válasszunk a 2X vagy 4X felbontás között, s pár másodpercig tartó művelet után már tölthetjük is le a javított változatot. Meg fogunk lepődni!

2. Törlő varázsló – Magic Eraser

Ez az eszköz lehetővé teszi a nem kívánt elemek vagy tárgyak eltávolítását a fényképről.

Kiválasztjuk az ecset méretét, majd egyszerűen kijelöljük az eltüntetni kívánt részleteket, s kattintunk a „törlés” gombra. Ha elkészült, letölthető a retusált kép.

3. Beszéd írott szövegből – Big Speak

A Big Speak a leírt angol nyelvű szövegből valósághű beszédet generál. A szövegünket angol, brit vagy ausztrál akcentussal, férfi vagy női hang fogja kimondani.

A Big Speak gépi tanulási algoritmusokat használ, hogy a legjobb hanggeneráló technológiát nyújtsa.

+1. Magányosoknak: Replika

Ez egy kevéssé ismert, de már régen létező, mesterséges intelligencia által működtetett, iOS, Android, Oculus készülékeken futó csevegőtárs. A regisztráltak kiválaszthatják mesterséges intelligenciával működő barátjukat. Lehet férfi, nő, adjunk nevet neki és már cseveghetünk angolul a Replikával. Az alkalmazásboltban személyre is szabhatjuk MI „barátunkat”.

Aki látta a Her című filmet, talán némi – jogosnak tűnő – bizalmatlansággal fogadhatja a dolgot: a sikerfilm arra figyelmeztet, hogy ne ragaszkodjunk túlságosan AI-botokhoz. A filmbeli Joaquin Phoenix ugyanis beleszeretett egy Scarlett Johansson által életre keltett Siri verzióba.

Szerencsére ezt a Replikát nem arra tervezték, hogy romantikus partner legyen, hanem legfeljebb barátpótléknak – mondjuk az unalmas várakozások idejére. Azért csak óvatosan!

Borítóképünk illusztráció: Scarlett Johansson a fotósoknak pózol, miközben a „Her” című film premierjére érkezik a 8. Római Nemzetközi Filmfesztiválra, 2013. november 10-én, Rómába. AFP/ Tiziana Fabi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!