A DH egypercese

2017.04.10. 20:17

Tojásmisztérium 1.

A karácsonyi ünnepjárással nem volt gond.

Szabó Szabolcs

Gyermekként már simán dekódolható volt, hogy érkezik a kis Jézus, és hozza a fát, a kért és követelt legót, plusz kislábosban az enyhén csípős halászlevelet. Utána diszkó, de inkább Omega-koncert valamilyen hanghordozóról. A húsvét ellenben mindig is zavarosnak tűnt már 6-7 évesen is.

Elfogadtam, sőt kövér mosolyokkal támogattam is a korrupció azon, hagyományosan bevett formáját, hogy akkor a gyerekek felpattinhatnak még egy nyuszi-szériás Dunakavics néven márkázott cukorbombát, cserébe a szülőknek még jár egy vermut-sör koktél. Ebben maradtunk.

Így teltek el békével az ünnepek, de bennem kavargott még egy kérdés: honnan érkezik a nyúlból a tojás, azaz a nyuszitojás? Van egy ilyen meglehetősen szűkös és minden tekintetében szellős magyarázat, hogy egyszer a németeknél volt valamilyen Mágikus Nyúl, amely húsvét ünnepére szállította a tojásokat. Persze. Nagyapámék nem igazán foglalkoztak a mágiával, ám mégis hittek a nyuszitojás legendájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!