Összművészet helyben

Dunaújváros - Mit, hol, mikor? Szinte túlcsorduló programdömping zúdul a városra péntek délutántól. Költészetünnep, Fejér Megyei Diáknapok, és természetesen a heti rendes rockadag.

Szabó Szabolcs

- Országosan is kiemelkedő jelentőségű ifjúsági seregszemléről van szó, hiszen egyedülálló módon csak Fejér megyében adnak egymásnak kultúrrandevút a diákok. A monstre sorozat pénteken délután négy órakor kezdődik a Bartók nagyszínpadán, ahol a diákszínjátszók kezdik meg a szereplést. A hivatalos nyitány szombaton reggel kilenc órakor lesz a Bartók téren. Közel ezerkétszáz középiskolás érkezik a városba, közülük több mint hatszáz diákot szállásolunk majd el. Az idei FMD három és fél millió forintból gazdálkodhat. Az eddigi finaszírozási megállapodások szerint a Fejér Megyei Önkormányzat mellett Székesfehérvár és Dunaújváros is részt vállal a költségekből. Egy korábbi közgyűlési döntés értelmében városunk egymillió forintot biztosít a rendezvénysorozatra - tette hozzá Szemenyei, aki a DH kérdésére elmondta: - az utóbbi évek tapasztalati azt mutatták, hogy az ide érkező diákok a szabályokat betartva, különösebb gond és baleset nélkül vettek részt a diáknapokon, így külön biztonsági intézkedésekre az idén sem lesz szükség. A kollégiumok és a szálláshelyek előtt azonban megerősített portaszolgálat dolgozik majd.

Az FMD szervezői a főbb helyszínek (Bartók tér, Petőfi liget) mellett élőktől türelmet és megértést kérnek az esetleg hangosabb programok miatt. A hétvégi diákfesztivál műsorai mindenki számára ingyenesen látogathatók, sőt, a szombaton délután kezdődő utcabálra, és a vasárnapi szabadtéri programokra szívesen várnak minden érdeklődőt.

Az FMD kínálatához igazították a pénteken jelentező Költészetünnepet is. A rímbarátok délután négy órakor gyülekezhetnek a Kiss Kálmán tanár úr vezényletével induló vers- és dalünnepen, ahol a zenés kíséretet a Cápatacskó névre keresztelt rockandroll-brigád garantálja.

A rímünneplők ezután este kilenc magasságában székhelyet váltanak, s az egykori Béke étterem színpadán köszöntik a nagyvárosi élet rejtelmeit kutató Pluto zenekart, akiket később a második nagylemezét bemutató Frenk és zenészcimborái követnek. Sőt, várhatóan a Bartókból érkező erősítéssel a Quimby és hátországa is csatlakozik a kiművelt közönséghez.

Másnap ugyanitt folytatása következik - közel nyolcvan fellépővel. Ugyanis az FMD könnyűzenei kategóriájának is e színpad szolgál majd otthonul. Este ugyanitt a Bambám névre hallgató formáció figyelmeztet: sok lesz már a jóból. Vasárnap délelőtt a Bartók téren kezdődik a jól megérdemelt afterparty, majd az épületben a Smuk Imre rendezte gálaelőadás. A Kortárs Művészeti Intézetben két napon át láthatóak a megye legtehetségesebb művészpalántái. Hajrá! Csak nagykanállal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!