Március 15. - Az LMP szerint lehet változtatni

DH - Tizenkét fa elültetésével és a párt 12 pontjának ismertetésével emlékezett meg hétfőn a Lehet Más a Politika (LMP) 1848. március 15-e hőseiről a fővárosi Teleki téren.

MTI

Az LMP tizenkét pontból álló, a megemlékezésen ismertetett követelései között szerepel a korrupció visszaszorítása, az állampolgári részvétel erősítése, a romák és a nem romák közötti békés együttélés helyreállítása, a "jövőbiztos" munkahelyek teremtése, a szegénységben élők leszakadásának megállítása, a vidéken élők és a nők esélyegyenlősége, a városi életminőség és a nemzet egészségének javítása, az ország energiafüggőségének csökkentése, a természeti örökség megőrzése valamint a demokráciába vetett bizalom helyreállítása.
Schiffer András, a párt listavezetője a rendezvényen azt mondta: március 15-e azt üzeni, hogy az öröknek hitt viszonyok megváltoztathatók, "igen, lehet változtatni Magyarország sorsán".
A politikus beszédében felidézte gróf Teleki László életútját, aki 1844-ben a magyar árukat védő Védegylet alelnöke, majd a szabadságharc nagykövete volt. Mint Schiffer András mondta, az 1861-ben a Határozati Párt vezetőjeként öngyilkosságot elkövető Teleki László az emigrációban sem engedett ,48-ból, "tragikus halála pedig örök figyelmeztetés arra, hogy nem szabad megalkudni, ki kell tartani az elveink mellett".
Az LMP listavezetője rámutatott, hogy miközben Magyarország háborúba sodródott, 1942-ben ezen a napon "fölemelte a fejét a magyar antifasiszta, demokratikus politikai közösség", 1986-ban pedig bár a rendőrség szétverte a felvonuló fiatalokat, "először jelent meg a hit, hogy az a diktatúra sem fog örökké tartani".
Három évvel később, 1989. március 15-én Cserhalmi György már a Magyar Televízió székháza előtt ismertette a rendszerváltók 12 pontját - folytatta Schiffer András, hozzátéve: az elmúlt húsz évben kiderült, hogy Magyarországon "szabadság van, szolidaritás nincsen".
Szerinte az egykori és az 1989-ben újraértelmezett 12 pont több követelése sem teljesült, így például nincs minden tekintetben jogegyenlőség.
Mint mondta, a demokráciába vetett bizalom helyreállításához új politikai erőre, és több állampolgári részvételre van szükség, vagyis arra, hogy "elhiggyük, igen, lehet más."
Az LMP rendezvényén - a párt több politikusa mellett - mintegy ötven érdeklődő vett részt.
A megemlékezés végén az LMP képviselőjelöltjei tizenkét fát ültettek el a józsefvárosi Teleki téren, majd a Fiumei úti temetőben virágokat helyeztek el a forradalom és szabadságharc hőseinek síremlékén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!