Bikaborjú tetem a dűlőben - Élet a törmelékhegyeknél

Nagyvenyim - Csak folyamatos munkával képes közlekedésre alkalmas állapotban tartani a földjeire vezető dűlőutat egy venyimi gazda. A dűlőt illegális szemétlerakónak használják ugyanis. Sorsával aligha van egyedül ebben az országban.

Pekarek János

György gazdának az évek során hozzá kellett szoknia ahhoz, hogy a földjeihez vezető dűlőn, különösen annak a Nagyvenyim-Mezőfalva közötti, országúthoz közel fekvő szakaszán sűrűn emelkednek a szeméthalmok.

Megszokta a gumiégetésből eredő maradékot. Beletörődött az ipari mennyiségű építési hulladékba. Elviselte az olajos marmonkannákat. Csak sóhajtott, ha szőrős kutyabőrökre, vagy (mint most is) nejlonzsákban egy bikaborjú tetemére talált.

De, amikor tegnap reggel egy újabb, minden korábbinál nagyobb, minden jel szerint lakásfelújításból származó törmelékdombra bukkant, ami majdnem tökéletesen elzárja az utat, ami a földjeire vezet, akkor elszakadt nála a cérna.

- A feleségem azt mondta, hogy ne lapátoljam el ezt az újabb szemétdombot, mert azzal csak helyet csinálok a következő adagnak - idézi bosszúsan a gazda a kétségtelen bölcsességre és beletörődésre utaló tanácsot.  - De nem tehetek mást, mert csütörtökön hozzák a műtrágyát a földekre, és ettől a kupactól nem fér el az úton a teherautó!

Bement hát az önkormányzathoz, elpanaszolta a baját, sőt, kivitte a jegyzőt és egy munkatársát a helyszínre: bizonyosodjanak meg az esetről. Így is történt:

- Feljelentést tettünk a rendőrségen ismeretlen tettes ellen az illegális szemétlerakás és a környezetkárosítás miatt - mondja Szabóné Lőrincz Ilona, Nagyvenyim polgármestere. - Tegnap délelőtt már meg is történt a helyszínelés, a rendőrség vizsgálatot indított. Addig is nekünk, a venyimi önkormányzatnak kell elszállíttatnia az illegálisan lerakott szemetet. A megrendelést leadtuk, de azt még nem tudjuk, hány teherautó szükséges ehhez, vagyis, hogy mennyi pénzünkbe fog ez kerülni. Majd, ha meglesz(nek)  a tettes(ek), behajthatjuk az árát...

Az ügy a látszat ellenére nem reménytelen! A közelmúltban nagyon hasonló eset történt a kisapostagi határban: a rendőrség egy hét alatt elfogta a károkozót.

Ami viszont a változást illeti, azzal kapcsolatban enyhén szólva pesszimista György gazda.

- Én minden egyes alkalommal, amikor ilyesmit tapasztaltam, értesítettem a hatóságokat. A környezetvédelmi minisztériumban azt a választ kaptam, hogy a kábelégetés nem káros...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!