Adós, fizess, mert különben...

Fejér megye - Három hét eltelt a kilakoltatási moratórium március 1-jei feloldása óta. Ez adott apropót, hogy beszélgessünk Szűcs Attila önálló bírósági végrehajtóval, egyebek mellett arról, igaz-e, hogy sokkal több az ügyek száma a tavalyinál.

Zsigó Ferenc

- Igaz  - hangzott a válasz röviden, de természetesen  az okokról is szó esett.
- Közel kétszer annyi ügyünk van, mint tavaly. Sok a közüzemi tartozásos történet, de szaporítják a munkát a mobiltelefon-társaságok és a parkolási cégek is, és természetesen keletkeznek végrehajtási ügyek a bedőlt devizahitelek és a különböző, általában pár százezer forintos szabadfelhasználású hitelek miatt is   - summázta Szűcs Attila a helyzetet, hozzátéve, hogy a bíróságok is igyekeznek ledolgozni a hátralékukat, ez is növeli az ügyszámot.
- Az ügyintézés  ugyanakkor felgyorsul majd - tette hozzá a szakember , ugyanis pár hónapja már működik, és folyamatos fejlesztés alatt áll az úgynevezett e-akta, azaz az elektronikus kézbesítési rendszer. Ennek rövid lényege, hogy a közjegyzőktől már elektronikus formában kapják meg az ügyeket a végrehajtók, és rövidesen a végrehajtás kérők  a bankok, pénzforgalmi szolgáltatók  is csatlakoznak a végrehajtói kamara által koordinált rendszerhez.
- Az eljárások során nem célunk az árverezés - hangsúlyozta Szűcs Attila , először igyekszünk rábeszélni az adóst a fizetésre, ha máshogy nem megy, a részletekben történő törlesztésre. Ha ez eredménytelen, következnek a kellemetlen, de végül is jogszabályban rögzített intézkedések, az inkasszó, a bérből történő letiltás, az ingóságok foglalása mind azt célozza, hogy a végrehajtást kérő hozzájusson a pénzéhez. Ha mindez eredménytelen, ha nincs más eszköz, akkor következik a kilakoltatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!