Mindenkit érint az adóváltozás

Székesfehérvár - A személyi jövedelemadó-törvény változása az, ami a magánszemélyeket és a vállalkozókat is leginkább érinti - mutatott rá Pásztor Józsefné szakértő a mai Adóklubon.

Klecska Ernő

Az Apeh megyei igazgatóságának egykori igazgató-helyettese  a Gazdaság Házában közel száz résztvevőt  vonzó fórumon kiemelte: január 1-jétől megszűnt az adójóváírás intézménye. Ez azt jelenti, hogy aki jogosult volt rá, 12100 forinttal kevesebb jövedelemhez jut. A minimálbért megemelték 93000, a garantált bérminimumot 108000 forintra, de ez még mindig nem küszöböli ki ezt a problémát. Ehhez még hozzájárul az is, hogy a társadalombiztosítási járulék esetében növelték az egészségbiztosítási járulék mértékét 2-ről 3 százalékra. Egy kormányrendelet próbálja garantálni azt, hogy a magánszemélyek jövedelme ne csökkenjen, s a vállalkozók, foglalkoztatók kedvezményt vehetnek igénybe a szociális adóból.
- Ezen kívül, ami megrázza nagyon a vállalkozókat, a béren kívüli juttatások rendszere -  tette hozzá az előadó. Még tavaly novemberben megszűnt az üdülési csekk, helyette lett a Széchenyi Pihenő Kártya. Január 1-jétől megszűnt a 18000 forintos étkezési utalvány, helyette itt az Erzsébet Kártya, ami havi 5 ezer forintot jelent, kivéve, ha a munkahelynek van saját étterme; akkor 12500 forintot is kaphat a dolgozó.
 Január 1-jétől a béren kívüli juttatások után is kell fizetni 10 százalékos egészségügyi hozzájárulást. Az átlagos adóteher így 30,94 százalék lesz, az egyes meghatározott juttatások adóterhe 51,17 százalék.
 A munkáltató január 1-jétől nem tb járulékot fizet, hanem szociális adót, ami ellátásra nem jogosít, adóként funkcionál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!