Navracsics Tibor ügyfelet köszöntött és épületátadáson vett részt

Martonvásár, Székesfehérvár - Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes pénteken a megye két városában is járt: Martonvásáron a Szent László Völgye Segítő Szolgálat új épületének avatóünnepségén beszélt, majd a megyeszékhelyre érkezett.

Zsohár Melinda

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken meglátogatta Székesfehérváron a Fejér Megyei Kormányhivatalt, s ennek során felkereste a Kormányablakot is, ahol Dorkota Lajos kormánymegbízottal köszöntötte a tízezredik ügyfelet, Diósi Zsuzsanna székesfehérvári lakost. (Nyáron létesítettek neki ügyfélkaput, s csütörtökön kért segítséget  az ügyintézőktől.)  A miniszter találkozott a kormányhivatal  dolgozóival is, és a közigazgatás átalakításával kapcsolatos  várható  feladatokról beszélt, majd válaszolt az újságírók kérdéseire.

A martonvásári Szent László Völgye Segítő Szolgálat új épülete az  Új Széchenyi Terv révén európai uniós forrásból 143 millió forintból, s 40 millió forintos önkormányzati hozzájárulással valósulhatott meg.

Szabó Tibor polgármester beszámolt róla, hogy először úgy tűnt, nem sikerül kivitelezni a tervet, amely pedig sürgető volt. A korábbi segítő szolgálat több helyszínen, majd életveszélyessé vált épületben működött, amelyet átmenetileg a műemlék, egykori Brunszvik Óvodával váltottak fel. A gazdasági válság, a napjainkra jellemző nehéz életkörülmények következtében azonban egyre nagyobb szükség van a családoknak, elesetteknek az intézményi, ezen belül az állami és önkormányzati segítségre, s mindennek méltó és bizalmat keltő otthont biztosítottak Martonvásáron. A kistérség központja parlamenti döntés nyomán szintén a város lett, a szociális szolgáltatást is e körben nyújtják az eddig mostoha körülmények közepette is helytállt dolgozók, szögezte le Szabó Tibor. Örömhírrel is szolgált a polgármester az avatón: Martonvásáron kétszer több gyermek született tavaly, mint ahányan távoztak az élők sorából, s ez bizakodásra ad okot!

A miniszterelnök-helyettes köszöntő beszédében hangsúlyozta: az ilyen és ehhez hasonló beruházásoknak üzenetük van, amelyek egy közösség erejéről és céljairól is szólnak! Az ország számos pontján tudunk jószándékú, ám félbehagyott, szétlopott beruházásokról, s ezért különös öröm a sikeres és befejezett terv megvalósulása. A családok ma sokkal inkább támogatásra szorulnak, mint bármikor, az idősek, a munkanélküliek, a fogyatékosok különösen nehezen néznek szembe az újabb megpróbáltatásokkal. A politikus megismételte a miniszterelnök által gyakran hangsúlyozott ígéretet: "Senkit nem hagyunk az út szélén!"

Martonvásáron is kétséges volt egy ideig, hogy sikerül-e felépíteni a kétszintes, korszerű intézményt, de jól végződött a történet. A kistérségben Ercsivel együtt mintegy 24 ezren élnek, köztük sokan szorulnak segítségre. A Szent László Völgy Segítő Szolgálat új épületében működik családsegítés, házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás, idősek nappali ellátása, gyermekjóléti szolgáltatás, közösségi pszichiátriai ellátás – harmincnégy személy szakmai közreműködésével.

E vidéken még számosan laknak külterületeken, tanyákon, tanyabusz is jár, s noha nincs bölcsőde, az új épületben helyet kapott egy kis családi napközi is, ahová szükség esetén a pici gyermekeket el tudják helyezni a szülők. Hamarosan jelzőrendszeres házi gondozással is kiegészül a tevékenységi kör. A földszinten nagy forgalmú fogadóterekbe lép az érkező, kis étkező és melegítőkonyha áll rendelkezésre, az idősek klubjához tágas terasz társul. Várhatóan a leendő járási központ szerepet is Martonvásár tölti be, ez borítékolható. A magasabb szintű és változó szociálpolitikai elvárásoknak is megfelel a most átadott épület, illetve a benne működő integrált szolgáltatási struktúra, ezt igazolják a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!