Konferencia a vörösiszapról

Veszprém - Háromnapos tudományos konferencia kezdődik hétfőn Budapesten a veszprémi Ökopolisz Klaszter szervezésében a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa elhárításának tapasztalatairól.

Barták Péter

 


A nemzetközi tanácskozás célja a közigazgatás, a katasztrófavédelem, a tudomány, a gazdaság és a média szemszögéből áttekinteni a katasztrófahelyzet kezelhetőségét, és összevetni a már lezajlott és a jövőben kívánatos folyamatokat.
A plenáris ülések előadásai elemezni fogják a modern állam feladatait katasztrófák esetén, bemutatják a lehetséges új megközelítéseket és technológiákat, a katasztrófavédelem európai uniós szabályait. A résztvevők összefoglalót kapnak a fukusimai atomerőmű nukleáris balesetéről, annak elhárítási tevékenységéről, és meghallgathatják a Magyar Tudományos Akadémia elemzését a vörösiszap tulajdonságairól, tárolásáról és hasznosításáról. Ez utóbbi kockázatkezeléséről, a katasztrófák megelőzési, védelmi intézkedéseiről és a helyreállításról is lesz előadás.
Külön szekció foglalkozik a kommunikációs folyamatokkal és feladatokkal. Ennek során lapcsoportunk, a Pannon Lapok Társasága is bemutatja az október 4-étől napjainkig az újságjainkban és internetes portáljainkon megjelent cikkek, fotók sorozatát, az ebből készült, máig egyedülálló albumot, valamint a lapcsoporthoz tartozó megyék társadalmi összefogását a károsultak megsegítésére.
A konferencia résztvevői a jövő szerdán Kolontárra és Devecserbe is ellátogatnak, hogy a helyszínen tanulmányozzák a katasztrófa hatását, a kárelhárításra tett intézkedéseket, valamint az újjáépítés eddigi eredményeit. A konferencia Veszprémben, a Pannon Egyetemen ér véget, ahol az ajánlásokat és teendőket is megfogalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!