Felkészültek a bajra

Baracs - Az elmúlt év szeszélyes időjárására hivatkozva polgári védelmi gyakorlatot rendelt el szombat délelőttre Várai Róbert, Baracs polgármestere. A helyszín a horgásztó volt.

Anda Fábián

2010 nem kedvezett a baracsiaknak: az  időjárás alaposan  próbára tette a őket  télen elsőfokú készültség volt a magas talajvíz miatt.

Mint megírtuk, az eseményre felkészítő tanácskozáson vettek részt  a védekezésben résztvevő szervezetek szerda délután  a Faluházban. A résztvevőket

környezetvédelmi és vízügi szakember tájékoztatták a víz veszélyeiről, katasztrófavédelmi előadást hallhattak, végül Várai Róbert polgármester ismertette a gyakorlat tervezett forgatókönyvét.

Szombaton már élesben próbálhatták ki magukat a helyiek, a reggeli eligazítás után rajokba osztották a közel száz önkéntest. A meghívottak között volt L. Simon László országgyűlési képviselő, Lóki Richárd, a  katasztrófavédelem-kirendeltség vezetője, és vízügyi szakemberek is.

A rögtönzött védelmi erők dolga az volt, hogy megvédjék a veszélyeztetett létesítményeket a károktól: a házakat homokzsákokkal kellett körülvenniük, a tópartot fóliával zárták le,  gyakorolták a mederkotrást és a zsilip nyitását  a horgásztónál. Az  összefogás meghozta az eredményt: a  gyakorlat során összekovácsolódott társaság már szembe tud szállni a természet elsöprő erejével.

 

Talajvíz, eső

A talajvíz nem jelent ugyan közvetlen életveszélyt, de Baracson szinte minden pince, szuterén, alagsor tele volt  vízzel a nyáron. A tavaszi esők folytatódtak a nyáron, és ősszel, sőt télen sem volt kegyesebb az időjárás:  769 milliméter csapadék esett az országban, az átlagos 540 milliméter helyett. A helyiek remélik: idén  javul a helyzet...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!