Katasztrófa Japánban - Kétségbeesés, félelem és káosz terjed az országban

A japán katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő, de mint mondta, nem valószínű, hogy robbanás következik be. (Frissítve)

MTI

Kétségbeesés, félelem és káosz terjed az országban

A japán katasztrófában megrongálódott Fukusima-1 atomerőmű három reaktorában is a túlhevülés és a fűtőelemek megolvadása fenyeget, ami radioaktív anyag környezetbe kerüléséhez vezethet - közölte hétfőn Edani Jukio kormányszóvivő, de mint mondta, nem valószínű, hogy robbanás következik be.

Amint az erőművet üzemeltető TEPCO cég közölte, a 2. számú blokkban az olvadás már meg is kezdődhetett. Ugyanis ott hétfőn a hűtővíz elfolyása miatt a fűtőelemek kétszer is  teljesen szárazra kerültek, és a reaktor környékén fokozott radioaktivitást mértek. A TEPCO technikusai tengervízzel pótolták az elfolyt hűtővizet.
A Tokiótól 250 kilométerrel északra található, hat reaktorból álló erőmű két másik blokkjában korábban történt egy-egy robbanás a hűtővíz elfolyása miatt: az 1. számú blokkban szombaton, a 3. számúban pedig hétfőn.
Az erőmű 20 kilométeres körzetében lakó 70-80 ezer embert elköltöztették.
Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak Tokiótól északra, Mijagi kormányzóságban. A tetemeket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda. Ezzel jelentősen megnőtt a katasztrófa veszteségmérlege. Honsú sziget északkeleti részén a mentőcsapatok tovább kutatnak a romok között esetleges túlélők után, de a 9-es erejű földrengést követő negyedik napon már egyre csökken a remény arra, hogy életben lévőket találnak. A rendőrség hétfőn ötezerre tette a halottak és azok számát, akikről név szerint tudják, hogy eltűntek.
Eddig összesen 450 ezer embert költöztettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.
A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak víz, élelmiszer és fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak. Számos közlekedési útvonal járhatatlan. A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést. Az áramszolgáltatás helyreállítása napokig eltarthat.
Az ország más részein is kétségbeesés, félelem és káosz terjed. A bevásárlóközpontoknál és a benzinkutaknál hosszú sorok kígyóznak. Az üzletekben bizonyos polcokat teljesen kiürítettek a készleteket felhalmozó vásárlók. Az élelmiszertől kezdve, az ivóvízen és a zsebtelepeken át a rizsig, konzervekig mindent felvásárolnak. Eközben utórengések és rezgések erősítik az emberekben a félelmet. Hétfőn a legerősebb utórengés 6,2-es volt.
A belügyminisztérium hétfői közlése szerint az országban 73 ezer épület vált tartósan használhatatlanná.
Tokió több része szellemvárosra emlékeztetett a rengés utáni első munkanapon. A fővároson is áthaladó főbb vasútvonalon csak minden tízedik vonat közlekedett.
A kínai kormányfő részvétét fejezte ki a japán népnek, és további támogatást ígért az országnak hétfőn, az Országos Népi Gyűlés zárónapján, nemzetközi sajtókonferenciáján.
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kifejezte őszinte együttérzését a japán embereknek, utalt rá, hogy Kína is olyan területen fekszik, ahol gyakoriak a földrengések, ezért megérti azt a nehézséget, amellyel most Japán küzd. Emlékeztetett arra, hogy a 2008-as vencsuani (Wenchuan) földrengés alkalmával a japán mentők is segítséget nyújtottak Kínának, s további támogatásáról biztosította a földrengés és cunami sújtotta szomszédos országot.
Vasárnap - japán kérésre - első ízben tették kínai földrengés-mentők a lábukat Japán földre. A tizenöt tagú csoport már a károsult területeken van. Egy harminctagú egészségügyi csapat ugyancsak készen áll az indulásra - közölték a pekingi kormányzat illetékesei.
A kínai kereskedelmi tárca 30 millió jüan (4,6 millió dollár) értékű humanitárius segélyt küld a mentés elősegítésére. Az első szállítógép Sanghajból szállt fel helyi idő szerint hétfőn délután. A China Eastern légitársaság Boeing 777-es típusú gépe 10 millió jüan értékben mintegy száz tonna segélyanyagot, köztük sátrakat, takarókat és lámpákat vitt.
Nincs közvetlen hatása a Japánban történt földrengésnek az Európai Unióra, az Európai Bizottság tájékoztatása szerint egyetlen tagállamban sem mértek megemelkedett sugárzást - jelentette ki hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok környezetvédelmi minisztereinek találkozója előtt az azt elnökként vezető Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.
Az ülést követő sajtótájékoztatón Fellegi Tamás, az uniós energiatanácsot is elnöklő nemzeti fejlesztési miniszter hangoztatta: az elnökség szoros kapcsolatban áll a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ), és folyamatosan figyelemmel követi a japáni helyzetet.
A hétfői miniszteri találkozón többen szorgalmazták emellett, hogy az EU-tagországok is gondolják át atomerőmű-programjaikat, -terveiket.
Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter megerősítette, hogy javasolja az összes európai atomerőmű földrengés-biztonsági szempontok alapján történő felülvizsgálatát.
Barack Obama amerikai elnök hétfőn Arlingtonban megerősítette, hogy az Egyesült Államok kész segíteni a cunami sújtotta Japánnak. Mint mondta, megrendítették a szigetországbeli pusztulásról szóló hírek.
"Japán mellett állunk az elkövetkező nehéz napokban" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy telefonon beszélt Kan Naoto japán miniszterelnökkel, s közölte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad Japánnak, amely egyszerre több katasztrófával kénytelen megküzdeni.
Hétfőn egy 144 fős amerikai mentőalakulat érkezett a katasztrófa sújtotta országba.



A Fukusima-1 három reaktorában is túlhevülés fenyeget

Elfolyt a Fukusima-1 atomerőmű 2. reaktorának hűtővize is

Elfolyt a földrengés sújtotta, észak-japáni Fukusima-1 atomerőmű 2. számú reaktorának hűtővize is hétfőn, ami miatt fennáll annak veszélye, hogy robbanás következik be ebben a blokkban is, mint korábban a másik kettőben - közölte az erőművet üzemeltető Electric Power Co.

A cég egyik tisztségviselője elmondta, hogy az alkalmazottak tengervízzel fogják helyettesíteni az elfolyt hűtőfolyadékot, de más módszerekkel is igyekeznek kisebbíteni a robbanásveszélyt, például szellőztetéssel csökkentik a nyomást.

Az erőmű hármas blokkjában nem sokkal ezelőtt következett be a robbanás, a detonációban kilencen megsérültek. Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.


Kétezer holttestet találtak a tengerparton


Két helyszínen, összesen kétezer holttestet találtak hétfőn a japán a fővárostól északra, a földrengés és szökőár sújtotta Mijagi kormányzóságban - jelentette a Kiodo japán hírügynökség.

A tetemeket a tengerparton fedezték fel; feltehetően a víz sodorta őket oda.

Ezzel jelentősen megnőtt a pénteki katasztrófa veszteségmérlege. Közép-európai idő szerint vasárnap estig 1597 halálos áldozatot azonosítottak, és 1481 eltűntet tartottak nyilván. Ebben nincs benne az a legalább kétszáz, de legfeljebb 300 ember, akik Mijagi prefektúra székhelyén, Szendaiban vesztették életüket, de akiknek a holttestéhez egyelőre nem fértek hozzá a mentők.

Eddig összesen 450 ezer embert telepítettek ki lakóhelyéről a természeti csapás miatt Mijagiban és öt másik prefektúrában.

A szerencsétlenség sújtotta északkeleti partvidéken több millióan vannak immár három napja víz, élelmiszer vagy fűtés nélkül, miközben nulla Celsius-fok körüli a hőmérséklet. Kétmillió háztartásban továbbra sincs áram, és az embereknek négy-öt órát kell sorban állniuk, hogy üzemanyaghoz jussanak.

A kormány 100 ezer katonát küldött a térségbe, hogy segítsék mentést. Eddig 120 ezer takarót, 120 ezer palack vizet és 110 ezer liter üzemanyagot, valamint élelmiszert juttattak el a katasztrófa sújtotta övezetbe. Ugyanakkor közölték, az áramszolgáltatás helyreállítása több napig is eltarthat.

Pénteken 9-es erősségű földrengés rázta meg Japán északkeleti partjait; a földmozgásnak és az azt követő szökőárnak egyes becslések szerint akár tízezer halálos áldozata is lehet.


Robbanás a fukusimai atomerőműben, sérültek

Robbanás történt hétfőn annak az észak-japáni atomerőműnek a hármas blokkjában, amelyben a három nappal ezelőtti földrengés és szökőár következtében leállt a hűtési rendszer; a detonációban kilencen megsérültek.

Az erőművet üzemeltető cég közlése szerint a reaktort borító acélburok a robbanás ellenére ép maradt, vagyis nem fenyegeti sugárzásveszély sem a körzetben lakó embereket, sem a környezetet.
A detonációban kilenc ember megsérült, egyelőre nem lehet tudni, súlyos-e az állapotuk.
Szombaton ugyanennek a Fukusima-1 erőműnek egy másik - az egyes számú - blokkjában következett be robbanás.
Akkor és feltehetően most is az történt, hogy a fűtőelemeket körülvevő hűtővíz szintjének a csökkentésekor hidrogén szabadult fel, amely a reaktor acélburka és az azt borító beton borítás közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant, aminek következtében a külső betonréteg jórészt leomlott, de a fűtőelemeket rejtő acéltartály nem károsodott.
Az atomerőmű működését felfüggesztették a pénteki 9-es erősségű földmozgás után, de így is leállt a hűtőrendszer néhány reaktorblokkban, azokat ezért mesterségesen, tengervízzel kezdték hűteni, hogy elejét vegyék a fűtőrudak leolvadásának.


Alacsony fokú készültség egy újabb japán atomerőműnél

A legalacsonyabb, egyes fokozatú - rendkívüli esemény miatti - készültséget rendeltek el egy újabb japán atomerőműnél, ahol megemelkedett a radioaktivitás szintje - közölte vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). A japán hatóságok arról tájékoztatták a szervezetet, hogy az Onagava erőműnél a sugárzás szintje meghaladta az engedélyezett határértéket. A szivárgás okát keresik. A Fukusimától több mint 100 kilométerre északra található erőmű három reaktora ellenőrzés alatt van - közölték a japán hatóságok.
A Tohoku áramszolgáltató cég által működtetett erőmű turbinaházában a pénteki földrengés után tűz ütött ki, de hamar eloltották, és radioaktív szennyeződés nem keletkezett.

Kormányszóvivő: a radioaktivitás nem fenyegeti az embereket

A japán földrengés miatt károsodott fukusimai atomerőmű hármas reaktoránál sem működik a vészhelyzeti hűtőrendszer - jelentette be a szigetország atombiztonsági ügynöksége vasárnap. Ez az az atomerőmű, amelynek egy másik reaktora, az egyes már közvetlenül a földrengés után ugyanilyen helyzetbe került: itt azután szombaton - a kiszabadult hidrogén miatt - robbanás döntötte romba a reaktorépület betonburkolatát.
A Fukusima-1 erőmű üzemeltetője, a Tokyo Electric Power Co (TEPCO) vasárnap bejelentette:  megkezdték a gőz kieresztését a hármas reaktorból, hogy így csökkentsék az ott kialakult nyomást, s ezzel megakadályozzák a reaktort körbevevő védőburkolat bármiféle súlyos károsodását.  "Két dolgot csinálunk egyszerre: gőzt engedünk ki a reaktorból, s vizet engedünk be oda" - mondta Edano Jukio kormányszóvivő egy sajtóértekezleten. "A folyamat során szabadba jutó radioaktivitás annyira alacsony, hogy nem fenyegeti az emberek egészségét" - tette hozzá. A radioaktivitási szint hasonló emelkedését tapasztalták az egyes reaktornál is, amikor az üzemeltetők szombaton onnan szintén gőzt engedtek ki a nyomás csökkentésére. Egyébként az egyes reaktornál a nyomáscsökkentési kísérlet során berobbant a kiszabadult hidrogén, s az lerombolta a reaktort övező betonépület tetejét, illetve falainak felső részét. De az atombiztonsági ügynökség szerint a robbanás nem károsította meg magát a reaktort körbevevő védőburkolatot. S hogy a hűtési folyamatot segítsék, a TEPCO időközben megkezdte az egyes reaktor feltöltését tengervízzel, illetve bórsavval.
Jukio szerint az egyes reaktornál végbemehetett a fűtőrudak részleges összeolvadása, s a mérnökök most vizet pumpálnak a hármas reaktorba, hogy ugyanezt ott megakadályozzák. Mint mondta, a hármas reaktornál a fűtőrudak esetleg részlegesen deformálódtak, de itt valószínűleg nem került sor összeolvadásra. Azt is közölte, hogy a hármas reaktornak otthont adó épületnél szintén fennáll egy robbanás kockázata (ahogy az szombaton az egyesnél történt), de valószínűtlen, hogy ez magát a reaktort körbevevő védőburkolatot is megkárosítaná. 
A japán hatóságok a Fukusima-1-es erőmű körül 20 kilométeres védőzónát hoztak létre, s egy közeli, másik atomerőműnél is életbe léptettek hasonló, 10 kilométeres övezetre vonatkozó intézkedést. Mintegy 140 ezer embert telepítettek ki a térségből, s az illetékesek arra készülnek, hogy jódot osszanak az érintetteknek, így védve őket a radioaktivitás káros hatásától. 
Egy japán tisztségviselő szerint mintegy 190 ember volt az erőmű 10 kilométeres körzetében, amikor ott megemelkedett a radioaktivitás szintje. 22 emberről bizonyosodott be, hogy sugárfertőzést szenvedtek. Az evakuálási központokba érkező kitelepítetteknél a radioaktivitás szintjét védőruhás szakemberek ellenőrzik.
A Fukusima-1 (Daicsi) és a szomszédos Fukusima-2 (Daini) atomerőművekben egyébként összesen 7 forralóvizes reaktor állt le automatikusan a pénteki japán földrengés idején. A két atomerőmű három további reaktora pedig eleve állt, előre betervezett karbantartási munkálatok miatt. A hét reaktor jelenlegi állapota a következő:
Fukusima Daicsi:
1-es reaktor - 460 Megawattos - feltöltik tengervízzel
2-es reaktor - 784 Megawattos - arra készülnek, hogy csökkentsék a belső nyomást
3-as reaktor - 784 Megawattos - vasárnap reggel megkezdték a belső nyomás csökkentését
Fukusima Daini:
1-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
2-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást
3-as reaktor - 1100 Megawattos - sikeresen lehűtötték
4-es reaktor - 1100 Megawattos - készen áll arra, hogy csökkentsék a belső nyomást

Kan: a legnagyobb válság a háború óta

A rendőrség vasárnap közölte, hogy egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma.


Edano Jukio szerint a robbanásveszély azért áll fenn a Fukusima-1 atomerőmű hármas reaktorában, mert robbanékony hidrogén gyülemlett fel benne. A robbanás következtében megemelkedne ugyan a környéken a sugárzás szintje, de ez nem jelenthet veszélyt az ottani települések lakóira nézve - tette hozzá a szóvivő.     
Jukio szerint valószínűleg "deformálódott" a hármas reaktor magja, s "nagyon valószínű", hogy részben végbement a fűtőelemek megolvadása. A reaktormag teljes megolvadása esetén urán és más hasadóanyagok kerülhetnek a környezetbe, ami súlyos egészségkárosodást okozhat.
Szombaton robbanás döntötte romba a Tokiótól 240 kilométere északra található fukusimai atomerőmű egyes reaktorépületének betonburkolatát.
A detonációt az okozta, hogy a földrengés miatt megsérült a reaktor hűtőrendszere, s a hűtővíz szintjének a csökkenésekor hidrogén szabadult fel, amely a két tartályfal közé jutva oxigénnel vegyült, és berobbant. Most ugyanez a folyamat játszódik le a hármas reaktorban is.
Jukio szerint vasárnap rövid ideig 1557,5 mikrosievertre emelkedett a sugárzás szintje, s meghaladta az egészségügyi határértéket, de ötven perccel később már csak 184,1 mikrosievertes sugárzást mértek.

 


A szóvivő hangsúlyozta, hogy az egyes fukusimai atomerőműben hat reaktor van, s ezek közül négyben nem adódtak semmilyen problémák. A két meghibásodott atomreaktort aligha lehet majd helyreállítani, mert tengervízzel és bórsavval töltik fel őket, hogy lehűtsék és csökkentsék bennük a nyomást.
A baleset során vasárnap 19, előző nap pedig 3 embert ért sugárfertőzés, őket kórházban ápolják. A két fukusimai atomerőmű térségéből eddig több mint 170 ezer embert telepítettek ki, s tízről húsz kilométeres sugarú térségre terjesztették ki a vészhelyzeti minősítést.
Egyedül a Mijagi prefektúrában valószínűleg meghaladja a tízezret a pénteki földrengés, illetve az utána következő szökőár halálos áldozatainak a száma - közölte vasárnap a helyi rendőrség parancsnoka. Takeucsi Naoto úgy fogalmazott, hogy "a halálos áldozatok száma szinte bizonyosan tízezer fölé fog emelkedni" Mijagiban. A hivatalos adatok az ország egész területére vonatkoztatva eddig 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de a sajtó már eddig is arról írt, hogy az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A 2,3 millió lakosú Mijagi prefektúra a földrengés és szökőár sújtotta három japán prefektúra egyike.
A helyi meteorológiai szolgálat szakértői közölték vasárnap, hogy az elkövetkező három napban újabb, 7-es fokozatot meghaladó erejű földrengésekre lehet számítani. A szakértők 70 százalékra teszik ennek a valószínűségét. Az elmúlt két nap alatt Japánban több mint 300 földrengést észleltek, a 3-as és a 7-es fokozat között váltakozott az erejük. A földmozgások többségének a központja Honsú északkeleti partvidékétől keletre fekvő térségben, a Csendes-óceánban volt.


 

Közel tízezren tűntek el

Közel tízezren tűntek el az északkelet-japáni Minamisanriku kikötőváros lakosai közül a pénteki földrengés és az azt követő szökőár pusztításában - jelentették be szombaton a helyi hatóságok. Az NHK televízió értesülései szerint a helyi kormányzat arról adott hírt: a 17 ezres lélekszámú város lakosai közül 9500-an kerültek fel az eltűntek listáira. Az eddigi összesítések szerint Japán egész területén több mint 1600-ra tették a halottak és az eltűntek számát.

 

A határérték felett a sugárzás a sérült atomerőműnél

A megnövekedett sugárzást annál a reaktorblokknál mérték, ahonnan radioaktív gőzt eresztettek ki, mert - akárcsak korábban egy másik, az egyes számmal jelölt blokknál - itt is leállt a hűtőrendszer, ezért fennáll a magolvadás - egy ellenőrizetlen nukleáris reakció - veszélye.
Az atomerőmű-komplexum 20 kilométeres körzetéből már korábban kitelepítettek csaknem 200 ezer embert, miután pénteken nagy erejű földrengés rázta meg Japán északkeleti partvidékét. Az óriási szökőárt előidéző földmozgás következtében áramkimaradás történt, ezért leállt az atomerőmű hat reaktorából háromnak a hűtőrendszere. Vasárnapra tengervízzel és bórsavval sikerült visszahűteni az egyes reaktorblokkot.
Helyi idő szerint vasárnap délelőtt újabb nagy erejű, 6,6-es erősségű földrengés rázta meg Tokiót és környékét.
Közben folytatódott a mentés és a kárfelmérés a pénteki, pusztító erejű - 8,9-es - földrengés és szökőár sújtotta területen. A hivatalos adatok 900 halálos áldozatról és több mint 1100 eltűntről szóltak, de sajtóhírek szerint az érintett térség majdnem tízezer lakójával nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A kormány 50 ezerről 100 ezerre emelte a mentésben résztvevő katonák számát.
Helyi idő szerint vasárnap reggel megérkezett Japán partjaihoz a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozó. A japán kormány azt kérte, a mentésben résztvevő helikopterek hadd tankolhassanak a hajón. A nap folyamán várják az amerikai kormány segélyszervezete, a USAID 144 munkatársának érkezését a távol-keleti szigetország északi részébe; a csoport a mentési munkálatokban fog segíteni.

 

Tovább nőtt a földrengés áldozatainak száma

 

 

További 210 ezer embernek az erős utórezgések miatt kellett elhagynia otthonát Ivate és Fukusima prefektúrában. 
A részben vagy teljesen összeomlott házak száma mintegy 3400, s a katasztrófa sújtotta területen mintegy 200 helyen ütött ki tűz. Megrongálódott 181 népjóléti intézmény, köztük több szanatórium.

A Honsú északkeleti végében lévő Ivate prefektúrában Rikuzentakata várost gyakorlatilag teljesen elmosta a pénteki földrengést követő szökőár. A helyi rendőrség közlése szerint majdnem az egész város víz alá került, csupán néhány ház maradt épen, s a víz a városháza második emeletéig ér. 
Mijako és a tőle pár kilométerre délre lévő Jamada is víz alatt van.
Az ugyancsak a keleti parton lévő Fukusima prefektúrában 1800 ház dőlt romba. Futaba város tengerparti negyedeiben a házak több mint 90 százalékát elmosta a cunami. A szökőár okozta károkat azonban még csak részben sikerült felmérni. Sok területen ugyanis még érvényben van a cunami-riadó, s ezekre a helyekre még nem érkeztek mentők.
A földrengés sújtotta körzetekben mintegy 5,6 millió háztartásban nincs villany és 18 prefektúra több mint 1 millió háztartása maradt folyóvíz nélkül. 
Továbbra sincs hír négy vonatról, amelyek Mijagi és Ivate prefektúrában közlekedtek a földrengés idején, és azt sem lehet tudni, hányan utaztak rajtuk.
A Keleti Japán Vasutak közölte, hogy a sinkanzeneket, a több száz kilométeres óránkénti sebességgel haladó szuperexpresszeket egyelőre nem indítja el, de Tokió körzetében felújítja a vonatközlekedést.
Szombaton is zárva volt kilenc autópálya, és több mint 450 belföldi légi járatot töröltek - jelentette a Kyodo.

Feltehetően vegyi robbanás történt a fukusimai atomerőműben

Egy osztrák szakértő szerint feltehetően vegyi robbanás történt szombaton a fukusimai atomerőműben, és a detonáció következményei az ő véleménye szerint sem jelentenek veszélyt Európára nézve. Az APA osztrák hírügynökség a robbanás után szólaltatta meg Helmut Rauch professzort, a bécsi atomtudományi intézet vezetőjét, aki kifejtette, hogy az eddigi ismeretek szerint feltehetően vegyi robbanás történt a japán atomerőműben. Úgy magyarázta, hogy magolvadás történhetett az erőműben, ahol feltehetően a vészhűtés sem működött már. "Egy bizonyos pontnál a víz elbomlik, és hidrogén keletkezik, amely oxigénnel vegyülve rendkívüli robbanékonyságú (robbanógáz). Legtöbbször ez a fő oka annak, hogy ilyenkor vegyi robbanás történik" - részletezte a szakértő.

A professzor kifejtette, hogy a robbanás következtében kialakult radioaktív felhő - a japánok szerencséjére - az óceán felé tart, és majd ott a tengerbe jut, ami nem jelentene problémát. Európa pedig túl messze van ahhoz, hogy veszélyeztetve legyen - fűzte hozzá.
Az osztrák Meteorológiai és Geodinamikai Központi Intézet (ZAMG) számításai szerint sem jelent veszélyt Európára nézve a fukusimai erőműben bekövetkezett robbanás. Az intézet a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) adatai alapján modellezte a radioaktív felhő lehetséges mozgását. A számítások szerint a felhőt a szél északkeleti irányban a nyílt tenger felé sodorja, ahol nagyon le fog csökkenni a koncentrációja. E modellezés szerint nincs veszély Európára nézve - állapította meg jelentésében az osztrák hírügynökség.

Robbanás volt a fukusimai atomerőműben

Gázrobbanás történt szombaton, közép-európai idő szerint a reggeli órákban a japán fővárost árammal ellátó egyik fukusimai atomerőműben.  Az erőművet üzemeltető Tokiói Villamosművek szerint négy dolgozó megsebesült, amikor a hűtési folyamatban használt hidrogén berobbant a Tokiótól 240 kilométerre északra található 1-es számú atomerőműben.
A japán televízióadásokban azt is látni lehetett, hogy egy épület falai leomlanak, s csak az acélváza marad meg. Hogy mi volt az épületben, azt egyelőre nem tudni.
Az erőműben fennáll a veszélye a fűtőrudak megolvadásának, amely azonban szakemberek szerint nem okoz katasztrófát. Siomi Riohei, a japán nukleáris biztonsági bizottság képviselője szerint a jelenlegi ismeretek szerint az olvadás következményei tíz kilométer sugarú körben okozhatnak problémát. A térségben élő 51 ezer ember zömét már kitelepítették - mondta.
Az erőműből radioaktív gőz kerül ki, ezért a szakemberek folyamatosan mérik a környéken a sugárzást. A megsérült reaktor környékén a normálisnál nyolcszor nagyobb értékűt regisztráltak, a létesítmény vezérlőtermében pedig a normális sugárzási szintnek az ezerszeresét.

 

 

 

Hivatalos adat szerint 900 ember halt meg Japánban

A japán rendőrség legfrissebb hivatalos adatai szerint 900 ember halálát állapították meg a pusztító pénteki földrengés után, az eltűntek száma  1600, és több százan megsebesültek. Az áldozatok között most már a mentési munkálatokban részt vevők is vannak - szombaton két rendőr vesztette életét Mijagi prefektúrában. Ötvenöt társukkal megszakadt a kapcsolat, s egyelőre nem tudni, mi történt velük.
Kan Naoto miniszterelnök bejelentette, hogy 50 ezer katona is csatlakozik a mentési munkálatokhoz, amelyek még nem kezdődtek meg a földrengés által legerősebben sújtott területeken, ahol újabb erős rengésektől és szökőártól tartanak.
A Baptista Szeretetszolgálatnak a mentésben részt venni akaró munkatársai szombat hajnalban megérkeztek Tokióba. Jelenleg arra várnak, hogy találkozzanak a RESCUE 24 globális mentőcsapat amerikai tagjaival. Mivel a japán kormány egyelőre csak Ausztráliától, az Egyesült Államoktól, Dél-Koreától és Új-Zélandtól kért külföldi segítséget, a Baptista Szeretetszolgálat készenléti csoportjának kiutazására nincs szükség.
A katasztrófa sújtotta öt japán prefektúrában 1350 ideiglenes menedékhelyet hoztak létre, amelyek több mint 210 ezer embert fogadtak be. Több mint egymillió, zömében az ország északkeleti részén lévő háztartásban nincs víz.
Fennakadások vannak az élelmiszerellátásban is. A 2100 kilométer hosszú, cunami sújtotta keleti partvidék szupermarketek előtt hosszú sorok állnak, s a a benzinkutakat is elárasztották a tankolni akarók gépkocsijai.
Tokióban szombaton helyreállt a vonatközlekedés, amelynek hiánya miatt pénteken tízezrek nem tudtak hazatérni a munkából. Számukra a városházán, kormányhivatalokban és egyetemek területén ideiglenes szállást alakítottak ki, de sokan huszonnégy órán át nyitva tartó presszókban, szállodákban, vagy a munkahelyükön töltötték az éjszakát.

Radioaktív céziumot mutattak ki egy atomerőmű mellett

Radioaktív cézium jelenlétét mutatták ki szakemberek szombaton a Japán északi részén fekvő Fukusima kormányzóság egyik atomerőművének közelében, amely az előző napi, pusztító erejű földrengés óta számos gonddal küszködik - jelentette a Kyodo hírügynökség az atomenergetikai biztonsággal foglalkozó japán hivatalra hivatkozva.A beszámoló szerint a fukusimai 1-es atomerőmű közelében mutatták ki a radioaktív céziumot.
A japán rendőrség szombati közlése szerint több mint 215 ezer embert menekítettek ki biztonságosnak vélt helyre Japán északi és keleti részén a földrengést és az által kiváltott tengeri szökőárt követően. Ebbe beletartozik az a 45 ezer fő is, akiket a két fukusimai atomerőmű tíz kilométeres körzetéből evakuáltak.

Radioaktív gőzt engedtek ki egy atomreaktorból, gondok egy másik erőműnél

Radioaktív gőzt engedtek ki a földrengés sújtotta Japán északi részén fekvő Fukusima egyik atomreaktorának tartályából szombaton, hogy csökkentsék a benne uralkodó nyomást; közben hűtési gondok támadtak egy másik atomerőműnél is. A fukusimai atomerőműveket üzemeltető Tokyo Electric Power (Tepco) vállalat közölte, hogy a 2-es erőmű négy reaktorának tartályaiból engedtek ki gőzt. Előzőleg az 1-es atomerőmű egyik reaktorából szintén kiengedtek valamennyi radioaktív gőzt a túlnyomás csökkentése érdekében.
Az intézkedést hűtési problémák tették szükségessé. A pénteki földrengés után az erőmű ugyan automatikusan leállt, de a létesítmény hűtőrendszere áramhiány miatt nem működött, és a tartalék áramforrás meghibásodott. A tartályban uralkodó nyomás emiatt a normális szint fölé emelkedett.
A Tepco szóvivője elmondta, hogy egyelőre nincs probléma, de továbbra is figyelemmel követik a helyzetet.
Kaieda Benri japán ipari miniszter korábban közölte, hogy a kiszabaduló anyag kevés, a sugárszintje pedig alacsony, vagyis a radioaktív terhelés nagyon kis mértékű lesz, és nem fenyegeti a környékbeliek biztonságát.
Közben zavarok támadtak egy másik erőmű, a fukusimai 2-es atomerőmű három reaktorának hűtési rendszerében is, a hatóságok elrendelték a létesítmény három kilométeres körzetében élő lakosság kitelepítését.
A két erőmű egymástól 12 kilométer távolságra - a japán fővárostól, Tokiótól pedig mintegy 250 kilométerre északra - található. A két erőműben összesen öt reaktornál - az 1-es erőműnél két reaktornál, a 2-es erőműnél három reaktornál - rendeltek el atomenergetikai szükségállapotot.
Japán északi részét pénteken rázta meg egy 8,9-es erősségű földrengés.

Veszteségmérleg szombat reggel

A tokiói magyar nagykövetség nem tud arról, hogy magyar állampolgár is a természeti csapás áldozatául esett volna. Bozsik Béla, a magyar külképviselet ügyeletes diplomatája közép-európai idő szerint szombaton hajnalban az MTI-nek telefonon elmondta: átadták a japán külügyminisztériumnak azon magyar állampolgárok nevét, akik a nagykövetség nyilvántartása szerint a katasztrófa sújtotta területen élnek, de a tárca eddig nem jelezte, hogy az áldozatok között lennének. A nagykövetség hat magyar állampolgár iránt érdeklődött. Japánban összesen mintegy négyszáz magyar él, s feltételezhető, hogy magyar turisták is tartózkodnak a szigetországban, de ők rendszerint nem a most természeti csapás sújtotta vidékeket keresik fel - fűzte hozzá a diplomata.
A japán rendőrség veszteségmérlege szerint a természeti csapás legalább 402 emberéletet követelt a szigetország északi és keleti tartományaiban.
Köztük van az a több mint kétszáz fő is, akiknek a holttestét Szendai város strandján találták meg, miután a térségen végigsöpört a szökőár tíz méter magas hulláma. A cunami feltételezések szerint 1200 háztartást érhetett el a körzetben.
A halálos áldozatok mellett 673 embert eltűntként tartanak nyilván, 991-en pedig megsérültek.
A rendőrség hangsúlyozta, hogy az említett adatok nem tekinthetők véglegesnek, mert a katasztrófa sújtotta övezetek nagy száma miatt továbbra is nehézségekbe ütközik az információgyűjtés.

Kiterjedt nemzetközi segítségre számíthat Japán

Több mint 45 ország ajánlott fel segítséget a földrengés és szökőár sújtotta Japánnak - közölte pénteken az ENSZ.

Hatvannyolc mentőcsapat áll készenlétben, hogy ha Tokió kéri, azonnal útnak induljon - mondta Elisabeth Byrs, a humanitárius segítségnyújtást összehangoló ENSZ-iroda képviselője. Hogy a fejlett polgári védelemmel  rendelkező, s a rendkívüli helyzetekre felkészült Japán kér-e segítséget, azt egyelőre nem tudni.

Eddig csupán egy segélyakció történt: az amerikai légierő egyik repülőgépe hűtőanyagot vitt a fukusimai atomerőműbe, amelynek meghibásodott a hűtőrendszere.

A rendkívüli helyzetek kezelésére létrehozott ERMACOM orosz cég negyven mentőt és három keresőkutyát ajánlott fel. Szingapúr készenlétbe helyezte polgári védelmi erőit, Lengyelország pedig közölte, hogy kész tűzoltókat küldeni Japánba.

Kína és Svájc is ajánlott mentési munkálatokban jártas szakembereket, Dél-Korea pedig negyven embert helyezett készenlétbe, hogy bármikor indulhassanak a szigetországba.

William Hague külügyminiszter szerint a brit mentők bármikor képesek elindulni, s Nicolas Sarkozy francia államfő is közölte, hogy Franciaország kész eleget tenni bármilyen japán kérésnek.

Manuel Barroso, az Európai Unió Bizottságának, és Herman van Rompuy, az Európai Tanácsnak az elnöke közös nyilatkozatban ígért segítséget Japánnak.


Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait

Kétméteres hullámok fenyegetik Kalifornia partjait a pénteki japán földrengés keltette cunami következtében. A Hawaiit és az Alaszkához tartozó Aleut-szigeteket elérő első árhullámok nem okoztak károkat.
Kaliforniában lezárták a strandokat és a partvidéket, az állam legészakibb tengerparti városa, Del Norte, valamint a San Franciscótól délre található San Mateo körzetében pedig evakuálták a lakosság egy részét.
A Hawaiin és az Egyesült Államok nyugati partvidékén - Alaszkában, Washington államban és Kaliforniában - található kőolaj-finomítókban cunami-készültséget rendeltek el. A Chevron azt jelentette, hogy hawaii és kaliforniai létesítményeiben felkészültek a cunamira, a Valero pedig figyelemmel kíséri a fejleményeket, de kaliforniai üzemeiben nem módosított a termelés menetén.
A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint hajnali 4 órakor értesítették a vészhelyzetről. Obama pénteken telefonon beszélt Kan Naoto japán miniszterelnökkel. Bejelentette, hogy az Egyesült Államok kész segítséget nyújtani Japánnak a károk mentésében
Az amerikai haditengerészet jelentése szerint a Japánban állomásozó hadihajóiban nem esett kár.
Kanada Brit Columbia tartományában cunami-figyelmeztetést adtak ki és felszólították a helyi hatóságokat, hogy az alacsonyan fekvő tengerparti területekről evakuálják az embereket.


Több száz holttestet találtak egy strandon a cunami után

Két-háromszáz holttestre bukkantak a japán Mijagi prefektúra székhelyének, Szendainak az egyik strandján a pénteki nagy erejű földrengést követő cunami után.

Az NHK állami televízió közlése szerint a tengerparton talált áldozatok megfulladtak. A hatóságok arra számítanak, hogy a természeti csapás halálos áldozatainak száma a most ismert 300-400-hoz képest jelentősen emelkedni fog. Közel 350 embert eltűntként tartanak számon.
A japán külügyminisztérium helyi idő szerint 22:42-kor kiadott tájékoztatása  azt közölte, hogy az áldozatok, sérültek között nincs külföldi állampolgár - mondta el az MTI kérdésére Tokióból telefonon Erdős Attila, a magyar nagykövetség első titkára. 
A Szendai közelében található egyik kőolaj-vegyipari üzemben nagy erejű robbanás történt. A földrengés nyomában legalább 80 helyen keletkezett tűz az északkeleti part menti városokban.


Martonyi János: Magyarország ki fogja venni részét a segítségből

Magyarország és a magyar kormány részvétét fejezi ki a Japán földrengés áldozatainak és családtagjaiknak és az egész japán népnek - jelentette ki Martonyi János magyar külügyminiszter pénteken Gödöllőn az európai uniós tagállamok külügyminisztereinek informális ülését megelőző sajtótájékoztatóján.

Martonyi János hozzátette: egyelőre felmérhetetlenek a károk, jelenleg valószínűleg senki nem tudja pontosan hányan haltak meg, vagy hányan tűntek el, de az biztos, hogy a magyar idő szerint péntek reggeli 8,9-as erősségű földrengés Japán történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája.     

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a Magyar Református Szeretetszolgálat már felajánlotta segítségét Japánnak és "meg fog mozdulni egész Magyarország, a civil szervezetek és a magyar kormány is ki fogja venni a részét a segítségből."

Martonyi János hozzátette: egyelőre felmérhetetlenek a károk, jelenleg valószínűleg senki nem tudja pontosan hányan haltak meg, vagy hányan tűntek el, de az biztos, hogy a magyar idő szerint péntek reggeli 8,9-as erősségű földrengés Japán történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája.     

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta: a Magyar Református Szeretetszolgálat már felajánlotta segítségét Japánnak és "meg fog mozdulni egész Magyarország, a civil szervezetek és a magyar kormány is ki fogja venni a részét a segítségből."

Szükséghelyzetben vegyvédelmi alakulatot küldtek egy atomerőműhöz

A Tokiótól 270 kilométerre észak-keletre lévő Fukusima 1-es erőmű második számú reaktorából nem került sugárzó anyag a környezetbe, "az intézkedéseket elővigyázatosságból rendelték el, hogy a legrosszabb esetben is készen álljanak" - mondta Edano Jukio, a kabinet főtitkára. 

A gondot az okozza, hogy a reaktor hűtőrendszere áramhiány miatt leállt, és a tartalék áramforrás sem működik. A helyi hatóságok közlése szerint a reaktor magja körül csökkenőben van a hűtővíz szintje, de még mindig 3,4 méterrel a fűtőelemek fölött van.




Elérte Hawaiit a cunami

A cunami elérte a Hawaii-szigetek partjait - jelentette pénteken a CNN.

A rengés epicentrumától 6200 kilométerre lévő szigetcsoporton előzetesen evakuálták a tengerparti települések lakosságát. A három legnagyobb repülőteret bezárták, a haditengerészet Pearl Harborban állomásozó hajóit pedig készültségbe helyezték, hogy szükség esetén részt vegyenek a mentésben.

A polgári védelem szintén kiüríttette Guam alacsonyan fekvő területeit. Elrendelték, hogy a lakosság vonuljon olyan helyre, amely legalább 15 méterrel a tengerszint felett található.

A Japán és Hawaii-szigetek között lévő Midway-korallzátonyon egy több mint másfél méter magas árhullám haladt át. Károkról nem érkezett jelentés.

A Hawaiin született Barack Obama elnököt Washingtonban helyi idő szerint 4 órakor értesítették a vészhelyzetről.

 

A szökőár elsodort egy hajót száz utassal

A japán rendőrség adatai szerint már legkevesebb hatvan halálos áldozata van a pénteki nagy földrengésnek és az azt követő cunaminak, az eltűntek száma 56.

A szökőár elsodort egy hajót a fedélzetén száz utassal - közölte Mijagi prefektúra rendőrsége. Egyelőre nincs értesülés a hajó és az utasok sorsáról. A hajó Iszimaki város hajógyárának a tulajdona. Japánban a helyenként tíz méter magas tengerár autókat, bárkákat és lakóházakat sodort el. Az országban minden kikötő bezárt, leállították a kirakodásokat is - közölték tengeri szállítmányozók.



Nő a halottak száma, kiterjesztették a cumaniriadó körzetét


Japánban már legkevesebb 44 halálos áldozata van a pénteki 8,9-es erősségű földrengésnek és az azt követő szökőárnak a helyi sajtó szerint.

Ez volt a jelenkori történelem hatodik legnagyobb erejű földrengése - mondta Brian Bapty brit geológus a Sky News brit tévében. Hozzátette, hogy pénteki japán földmozgás nyolcszor volt erősebb a nemrég  az új-zélandi Christchurchben bekövetkezettnél.

Megszólalt a tűzriasztó a Japán északkeleti részében fekvő Onagava atomerőmű egyik turbinaházában. Sűrű füst gomolygott az épületből, amely távolabb helyezkedik el a reaktorblokktól. A japán ipari minisztérium pénteken közölte, hogy az országban a 11 atomreaktort automatikusan leállították.

Kiterjesztették a csendes-óceáni térségre kiadott cunamiriadó körzetét, ebben már szerepel az Egyesült Államok, Kanada, valamint Mexikó nyugati partvidéke, veszély fenyegeti Alaszka partjait.

A korábbi riasztás Ausztráliára, a Fülöp-szigetekre, Oroszországra, Pápua-Új-Guineára, a Hawaii-szigetekre, valamint Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékére terjedt ki.

 

 

NAÜ: leállítottak négy atomerőművet


Biztonsági okokból leállítottak négy atomerőművet pénteken Japánban a reggeli földrengés sújtotta terület körzetében - közölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség.

 

A bécsi székhelyű szervezet közölte: kapcsolatban áll a tokiói gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztériummal. Ez a tárca felügyeli az atomerőműveket a távol-keleti szigetországban.

Közben a Kyodo japán hírügynökség jelentése szerint tűz ütött ki a Mijagi prefektúrában található onagavai nukleáris központ egyik turbináját védő épületben, Tokiótól 300 kilométerre északra.

A japán kormány közlése szerint a földrengés következtében leállt egy másik atomerőmű, a fukusimai hűtőrendszere, de nem volt radioaktív szivárgás. A kabinet elővigyázatosságból szükségállapotot hirdetett.

A Japánban valaha mért legnagyobb erejű, 8,9-es földrengés rázta meg pénteken a szigetország északkeleti partvidékét. A földmozgás és az annak hatására bekövetkezett szökőár legkevesebb 26 halálos áldozatot követelt.



A földrengésnek és a cunaminak már másfél tucat halálos áldozata van


A pénteki japáni földrengésnek és az általa előidézett szökőárnak bizonyosan már 19 halálos áldozata van az ország északkeleti részén elterülő Tohoku és Kantó régiókban - jelentette az NHK állami televízió.

Közben újabb utórengés történt a térségben, 5,8-es erősségű. E rengést néhány másodperccel korábban előre jelezték a szeizmográfiai műszerek.


A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt.



Kan Naoto miniszterelnök bejelentette: jelentős károkat okozott Japán északkeleti részén a pénteki nagy erejű földrengés és az azt követő cunami. 




Az orosz hatóságok Szahalin-szigetéről kimenekítettek 11 ezer embert a part menti területekről. A földrengés nem okozott károkat az orosz szigeten, de helyi szakértők szerint a cunami számos települést érinthet ott. Dmitrij Medvegyev orosz elnök felajánlotta, hogy segítséget nyújtanak Japánnak a természeti katasztrófa okozta károk helyreállításában.

Hawaiin is evakuálást rendeltek el a part menti övezetekből. Megszólaltak a szökőárra figyelmeztető szirénák. John Cummings, a rendkívüli helyzetek szolgálatának vezetője a terület fővárosában, Honoluluban elmondta, hogy négy órájuk van a part menti területek kiürítésére. A hatóságok buszokon menekítik a lakosokat és turistákat.

 

Élőben Japánból: magyar Twitterező tudósítása a földrengésről - klikk

Brutál földrengés és hatalmas szökőár 


Nagyon erős, 8,9-es erősségű földrengés rázta meg pénteken Japán északkeleti partvidékét, az eddigi adatok szerint legkevesebb 26 ember meghalt, a fővárosban, Tokióban kilengtek az épületek, több tűz keletkezett, a hatóságok tíz méter magas hullámra vonatkozó cunamiriadót rendeltek el.

A tévék képernyőin látszott, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig a víz a földeken hömpölyögve  elsodort mindent, ami az útjába került. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.

Az NHK állami tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A japán meteorológiai intézet szerint az első pénteki rengés volt a Japánban valaha mért legnagyobb. A japán intézet az amerikaitól eltérően 8,8-as erősségűnek mérte az elsőt.

A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el.

 

A megrázó felvételek érkeztek a Tokiótól 300 kilométerre északkeletre fekvő, egymillió lakosú Szendai város környékéről. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával. A tengerár lakóházakat is elzárt a szárazföldtől. A tévé mutatott egy nőt, aki egy emeletes épület legfelső szintjén fehér kendőt lobogtatva kért segítséget.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.
Jokohama nagyváros Iszogo iparnegyedében sűrű füst terjengett. A Japán nyugati részében található Vakajama prefekturában a hatóságok a cumaniriadót követően húszezer embert kimenekítettek.

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán egy 7,3-es erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét.

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

 

OLDALTÖRÉS: Tokióban kilengtek az épületek

 

 

 


Tokióban kilengtek az épületek

A tévék képernyőin látszik, amint Tokióban a cunami elárasztja a rakpartokat, vidéken pedig hömpölyög végig a földeken, és elsodor mindent, ami az útjába kerül. A hatóságok sok áldozatra számítanak. Volt több utórengés, köztük egy 7,4-es erősségű.

A hadsereg nyolc katonai gépet riasztott, hogy a levegőből mérjék fel a károkat. A térségben leálltak az atomerőművek, az olajfinomítók, a vasúti közlekedés, nem működnek a telefonhálózatok.

Az NHK állami tévé sűrű füst gomolygását mutatta egy tokiói épületből. Az amerikai földtani intézet (USGS) előbb 7, 9-es erősségű földrengésről számolt be, ezt később módosította. A földmozgás 125 kilométerre a parttól, tíz kilométeres mélységben történt helyi idő szerint délután 2 óra 46 perckor (közép-európai idő szerint 6 óra 46). A szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel haladt a part felé, a tévéfelvételek tanúsága szerint a partot elért első hullámok autókat, hajókat és raktárépületeket sodortak el. A beáramló víz hatalmas területeket öntött el, rengeteg hordalékot sodorva magával.

A tokiói parlamentben kilengtek a csillárok, nagy riadalom keletkezett. Ugyancsak tévéfelvételeken lehetett látni, hogy az irodákban a könyvek és iratok leestek a polcokról. A rengés után félórával Tokióban még mindig kilengtek a nagyobb épületek. A metróban az emberek kiabáltak, míg mások egymás kezét fogták meg és így adtak erőt ahhoz, hogy úrrá legyenek a félelmen.

A keletkezett szökőár az oroszországi Szahalin szigetének partjait, valamint az Északi-Mariana-szigeteket is fenyegeti.

A tokiói tőzsdén estek a részvényárak a földrengés bejelentését követően. A központi bank közölte, hogy megtesz mindent a pénzügyi stabilitás érdekében. A hatóságok attól tartanak, hogy a szökőár további károkat okoz majd.

Az elmúlt napokban számos nagyobb rengés, szerdán 7,3-as erősségű rázta meg Japánnak ugyanezt a térségét.

Hetvennyolc évvel ezelőtt, 1933-ban egy 8,1-es erősségű rengést követően a térségben háromezer ember halt meg.

 

 

A földrengés és szökőár által okozott és eddig ismertté vált károk:


A 8,9-es erősségű rengés a tengeren hatalmas - a 10 métert is elérő - szökőárt idézett elő Japán északkeleti partjainál. Az ország egész csendes-óceáni partjára vonatkozóan kiadták a cunamiriadót. A szökőár hömpölyög a szárazföld belseje felé, elsodor mindent, ami az útjába kerül, tüzeket okoz.

A földdel keveredett víztömeg már több embert maga alá temetett. Egy halálos áldozatról biztosan tudnak már.

Tokióban és környékén négymillió ember otthonában szűnt meg az áramszolgáltatás.

Az ország északi részén a vasúti hálózat több szakaszon megrongálódott, leálltak a szuperexpresszek. Kigyulladt a Tokió melletti Csiba olajfinomító üzem. Automatikusan leálltak az atomerőművek.

Bezárt a tokiói Narita repülőtér, az utasoknak el kellett hagyniuk az épületeket. Leálltak a tokiói metrójáratok és a helyi érdekű vasutak is.

Nyolc katonai repülőgép szállt fel, hogy a levegőből felmérje a károkat.

A kormány válságtanácskozást tart. A kabinet szerint lehetséges, hogy lesz további szökőár.



OLDALTÖRÉS: Földrengések Japánban az elmúlt tíz évben

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!