Cozma-ügy - Védett tanúk vallomásait ismertették a vádlottakkal

A Cozma-ügy tárgyalásának idei első napján védett tanúk korábban tett vallomásainak ismertetésével folytatódott az emberölés miatti büntetőper a Veszprém Megyei Bíróságon.

MTI

A tanácsvezető bíró hétfőn a vádlottak elé tárta azon tanúknak a vallomását, akik csak úgy voltak hajlandók az általuk látottakról beszélni, ha a vádlottak nincsenek jelen a tárgyalóteremben.
A múlt év végén tett vallomások zárt tárgyaláson hangzottak el, a sajtó képviselői is csak a tárgyalóterem melletti helyiségben követhették kihangosítva az elhangzottakat. Németh Balázs tanácsvezető bíró ismertette a vádlottakkal a védett tanúk vallomásait.
Amint a bíró felolvasta: az NN7-es védett tanú Marian Cozmát "négy-öt cigány férfival látta verekedni" a veszprémi Patrióta lokál előtt az utcán, majd a sportoló "hirtelen lelassult, a szívéhez kapott, és összerogyott". A tanú szerint a "vérző fejű"  volt a Cozmát támadók közül a legmagasabb és legerősebb testalkatú. ("Vérző fejűként" az ügyben Raffael Sándor elsőrendű vádlottat emlegetik a tanúk.)
Az NN8-as védett tanú szerint Cozma három-négy férfival csapott össze az ajtó előtt, s mint mondta: a "csíkos pólóst" (Marian Cozmát) "ütötték-rúgták", de ő állta az ütéseket, és próbált védekezni. Hamarosan azonban Cozma "rémült arckifejezéssel, tehetetlenül dőlt el, mint egy zsák" - áll a tanú vallomásában.
Az NN9-es védett tanú szerint a Patrióta előtt legalább 15-20 ember verekedett, "mindenki ütött mindenkit", többen viszont csak nézték a történteket.
Az NN17-es tanú azt vallotta a zárt tárgyaláson, hogy Cozmát "egy nagydarab és két-három kisebb kopasz cigány férfi támadta". Elmondása szerint hallott olyan kifejezést, hogy a pisztolyt vagy a fegyvert "ne vedd elő".
Az NN18-as tanú vallomásában többek között az szerepel, hogy kiérkezett az utcára "egy magas, véres fejű cigány férfi", őt még "két-három kigyúrt kisebb és kopasz cigány követte, s az egyikben a tanú - a fotók alapján - a "ferde orrút" (Németh Győző másodrendű vádlott) ismerte fel. A tanú pontos leírást tudott adni Raffael Sándor és Sztojka Iván harmadrendű vádlott akkor viselt ruházatáról is.    
A tárgyalás kedden újabb tanúk meghallgatásával folytatódik. 
 Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott tagját 2009. február 8-án hajnalban gyilkolták meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. A segítségére siető sporttársait, a szerb Zarko Sesumot és a horvát Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölés ügyében hét ember ellen emeltek vádat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!