Túl van az életveszélyen a megszúrt diáklány

Dunaújváros - Elátkozott hely a Bánki iskola előtti kereszteződés, a Szórád-Apáczay-Weiner utak határolta terület. Április közepén egy fiatalok közötti konfliktus vezetett halálos kimenetelű késeléshez, szombat hajnalban pedig ezen a környéken ért életveszélyes szúrás egy tizenéves lányt. Szabadjára eresztett indulatok, rekonstruálhatatlan eseménysorok - a tény elfogadhatatlan...

Dunaújvárosi Hírlap



Kedd, 07:16 perc: Egyre csak szaporodnak a kérdések

Leginkább a kérdőjelek sokasodnak Gyöngyössy Csabában, a tanárnő munkahelyének vezetőjében is. - Magánemberként értetlenül állok a történtek előtt, és borzasztóan sajnálom, ami történt. Intézményvezetőként pedig elfogadhatatlannak ítélem, hogy a sajtó számára az érintett pedagógus munkahelye kiemelt hírrel bír. Álláspontom szerint a Bánki iskola felelőssége nem áll fenn. Az eset az iskola falain kívül, nem tanár-diák viszonylatban, nem szorgalmi időszakban történt. Ez egy tragikus, privát történet, amelynek csak áldozatai vannak. Az ügy pontos felderítése pedig a rendőrség dolga.

Kérdésünkre az intézményvezető úgy fogalmazott: - Az érintett tanárnő emberileg és szakmailag is remekül végezte munkáját. Ezt bizonyítják az általa és diákjai által elért eredmények is. Az intézményünkben folytatott munkáját semmilyen szempontból nem érte kritika a közelmúltban.

 

Az ügyben érintett tanárnő valóban népszerűnek számított a diákok körében. Az általa vezetett iskolai diákszínjátszókör a városi és megyei elismerések mellett az országos mezőnyben is jól szerepelt. Pedagógusi és színházcsináló munkájának elismerését jelzi, hogy a Bartók Kamaraszínház még nyár elején egyeztetett vele, állítsa színpadra önálló bemutató keretében, helyi diákok főszereplésével Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című klasszikusát.

A lapunk által megkeresett egykori és mai diákjai mind - kivétel nélkül - döbbenten álltak a történtek előtt. Elmondásuk szerint semmi jel nem utalt rá, hogy ehhez hasonló tragikus eseménysor megtörténhessen.

Szmodics László pedagógus - különféle közegekben, iskolán kívüli foglalkozások keretében is - évtizedeken át foglalkozott problémás gyerekekkel. Nyaralása alatt értük utol, a tragédia híréről tőlünk értesült.

- Az ügy részleteinek ismerete nélkül nem szeretnék sem állást foglalni, sem felesleges indulatokat gerjeszteni. De általánosságban elmondhatom: minden magára valamit adó tanár kötelessége, hogy diákokat gyűjtsön maga köré. Nagy kérdés, mi lehet például az alkotó, művészeti közösségek jelentősége a diákok életében - a válasz egyszerű: minden vagy semmi. Hiszen egy alkotókörbe járni lehet életre szóló, meghatározó, életet, életprogramot adó, akár életmentő is - értelmes célokat, jó társaságot nyújtó tevékenység. És persze éppúgy lehet, hogy másnak csak heti pár értelmes óra - elkezdődik, s amikor kilép az ajtón, véget ér: nem e körül forog az élet. A kettő között a tanár, a személyiség a mindent eldöntő: ő a hajós.

- Az önmagukat és egymást kereső kamaszok világa veszélyes üzem. A tanár szerepe pedig különösen kényes: mert ha velük érintkezve a lelki rezdülésekre, hangulatváltozásokra odafigyel, reagál, akkor sosem tudhatja, mikor lépi át azt a határt, ami káros ő-függést , beavatkozást jelent a diák életébe. Szándékán kívül is több lehet, mint számít rá: a diák könnyen azt gondolhatja, csak ő érti meg, csak ő figyel rá, s attól kezdve megy utána, mint a Nap után... Ez persze önmagában véve még nem feltétlenül jelent bajt - de elérheti a kritikus határt. A határátlépéseket pedig illik észrevenni, s lehet is őket korrigálni, kezelni - azt kell mondanom: általában... Mert sajnos van, amikor ez nem jön össze... - mondta Szmodics.

A csaknem végzetes tragédiával záruló történet miatt egyébként Dunaújváros tegnap ismét az országos média érdeklődésének középpontjába került.

Egymás után érkeztek a közszolgálati és a kereskedelmi csatornák forgatócsoportjai helyszíni beszámolót készíteni a történtekről.

Mindenki a jelenleg is az intenzív osztályon ápolt - de szerencsére folyamatosan javuló állapotú - diáklánnyal szeretett volna interjút készíteni a kórházban.


Hétfő, 16:52 perc: Magyarázat kerestetik

 

- Az egyik legfontosabb dolog az, hogy  nem szabad általánosítani. Egyedi esetről van szó, amely nem csak érintettektől kíván egyedi megoldást, hanem a hatóságokat is arra szorítja, hogy különösen körültekintően járjanak el ebben az ügyben - vélekedett lapunknak dr. Szegál Borisz.

A Dunaújvárosi Főiskola tanszékvezető tanára hangsúlyozta: az alapján, amit eddig tudni lehet az ügyről, elképzelhető, hogy erős érzelmi szálak is közrejátszhattak a drámai végkifejletben:




Vasárnap:
Drámai jelenetek játszódtak  le szombaton hajnalban Dunaújvárosban. Információnk szerint a Bánki Donát Szakközépiskola egyik tanárnője  lakása ablakán kiszúrva életveszélyesen megsebesített egy tinédzser lányt.

Forrásaink szerint a harmincnégy éves,  angol szakos tanárnő és a tizenhat éves lány tavaly még bizalmas, gyengéd kapcsolatot ápolt. A diáklány állítólag azért ment a Szórád Márton úti lakáshoz, hogy rendezze kapcsolatukat.


A lány kopogtatott a földszinti lakás ablakán, majd elkezdte verni az ablakrácsot. A tanárnő nem engedte be, és hiába kérte, hogy menjen el. A hivatalos rendőrségi beszámoló szerint hajnali fél háromkor kért segítséget telefonon a kapitányság ügyeletén:

- A járőrök azonnal a helyszínre mentek, de a lakás közelében senkit nem találtak. A lány ugyanis meghallotta, hogy bent a rendőrséggel beszélgetnek. A járőr távozása után azonban visszatért a helyszínre, és tovább folytatta a dörömbölést. A következő hívás már a mentőktől érkezett az ügyeletre: a Szórád Márton úton mellkason szúrtak egy fiatal lányt - tájékoztatta lapunkat  Németh-Kész Mónika.

- A nő a második alkalommal már nem szólt a rendőröknek.  Felvett egy konyhakést, amivel többször kiszúrt az ablakon. Az egyik szúrás eltalálta az ablakrácsra felkapaszkodó lány mellkasát  -  tette hozzá a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Lapunk úgy tudja, a vérző lány hiába kérte, hogy a tanárnő telefonáljon segítségért. A mentőket egyik tanítványa értesítette, aki a hajnali órán a tanárnő lakásán tartózkodott.

A tizenhat éves tinédzseren ezt követően három órás életmentő műtétet kellett végrehajtani a Szent Pantaleon Kórházban. A szúrás ugyanis egy artériát is eltalált.

Szerencsére a fiatal lány szombat délutánra már jobban volt, és családjával is tudott kommunikálni. Két-három nap múlva engedhetik ki az intenzív osztályról.

Lapunk szerette volna megtudni, valóban szerelemféltés állhat-e a bűncselekmény hátterében, a rendőrség azonban a nyomozás érdekeire való hivatkozással erről nem nyilatkozott. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata azzal kapcsolatban sem árult el semmit, hogy a gyanúsított beismerte-e a bűncselekményt.

A DH stábja vasárnap a helyszínen járt, és becsöngetett a tanárnő lakásába, ahol azonban nem nyitottak ajtót, pedig az egyik ablak nyitva volt.

Az idős  szomszédok gyakorlatilag semmit nem tudtak az esetről. Egyetlen fiatalember mesélte el, hogy szombat hajnalban, amikor hazaért, le volt zárva a környék.

A késeléssel kapcsolatban a rendőrség életveszélyt okozó testi sértés alapos gyanúja miatt indította meg  a nyomozást. A tanárnő szabadlábon védekezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!