Az ítéletidőben a faállomány egy százaléka sem veszett oda

Dunaújváros - Napok óta kuglizzák, majd teherautóval hordják el a kidőlt fákat az alsó Duna-partról. A szakemberek szerint így sincs baj: a városi faállomány egy százaléka veszhetett oda.

Dunaújvárosi Hírlap

Úgy tűnik, Dunaújváros ezúttal jól járt azzal, hogy számos zöldterülettel rendelkezik. Természetesen nem annak kell örülni, hogy a tűzoltóknak, a partvédelmi vállalatnak, vagy éppen a hivatal munkatársainak hetek óta munkát adnak a kicsavart fák. Sokkal inkább arról van szó, hogy hiába nagy a pusztítás, a szakemberek szerint a városi faállománynak az egy százaléka sem veszett oda:
- Az ítéletidő egyfajta természetes szelekciót hajtott végre. Nem örömmel mondom ezt, hiszen számos egészséges fát nem tudtunk megmenteni. Ezzel együtt is, a mostani veszteség nem éri el a dunaújvárosi faállomány egy százalékát - válaszolta hétfőn lapunk kérdésére a polgármesteri hivatal zöldterületekért felelős munkatársa.

Szabó László hozzátette: egyelőre nincsenek számadatok arról, hogy pontosan mekkora kárt okozott az elmúlt időszak viharos időjárása. A közterületekről továbbra is folyamatosan szállítják el a kidőlt fákat. A csúcsidőszakban naponta tíz bejelentés is érkezett, ez mostanra visszaállt heti egy-kettőre.

A Felső- és az Alsó Duna-parton a patvédelmi vállalat tart nagyatakarítást:
- Az erdészeti felügyelet készített egy felmérést. E szerint a kezelésünkbe tartozó erdőkből illetve más területekől összesen mintegy negyvennégy köbméter fát kell elszállítani - mondta Tóth Ferenc, a vállalat vezetője. - Amikor a fákat kihúzzuk a helyükről, a gödrök megtelnek vízzel. Amikor fűrésszel daraboljuk őket, gyakran az ágakból is jön még ki víz. Ezeket a fákat azért telepítették a löszpart aljához, hogy a lehető legtöbb vizet kinyerjék a talajból. A későbbiekben gondoskodni kell majd a pótlásukról - mondta el lapunknak a helyszínen Selmeczi József, a vállalat munkatársa.

A felkuglizott fákat reggeltől estig hordják a Duna-partról. Azt mondják ez a biztos megoldás: ha nem így tennének, a feldarabolt jegenyék akár el is tűnhetnének amit nem szeretnének.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!