Árvízhelyzet: még mindig a víz az úr

DH - Az árvízhelyzet péntekre sem javult sok helyen, sőt, Edelénynél a Bódva áttörte a töltésmagasítást, s most szinte megállíthatatlanul ömlik a faluban. A helyszínen már helikopterek is vannak.

MTI

Még sok a víz a Balatonban, de csökkenteni kell a leeresztést

Nem csökkent a Balaton vízmagassága, de pénteken a Sió-zsilipnél visszafogják a víz leeresztésének mértékét az eddigi másodpercenkénti 13-ról 5 köbméterre, a Sió Tolna megyei szakaszának vízszintcsökkentése érdekében. Csonki István, a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság vezetője pénteken az MTI-nek azt mondta: a Balaton vízszintje továbbra is 120 centiméter a siófoki vízmércéhez viszonyítva, és bár ez 10 centiméterrel meghaladja a szabályozási vízszintmaximumot, eddig nem okozott súlyos gondokat.
A Sió-zsilipen történő vízeresztés felére történő csökkentése ugyanakkor a Sión Simontornyánál 30 centiméteres vízszintcsökkentést eredményez, amire a következő napokban nagy szükség lesz. A Sióba ömlő, áradó Kaposnál ugyanis még több napig harmadfokú riasztás lesz érvényben, továbbá a Dunán a hét elejétől várható árhullám is visszaduzzasztást okozhat a Sión, ezért fontos csökkenteni a csatorna terhelését már előre.
A szakember szerint a Balatonnál a hétvégétől várható jó idő a megmaradt mértékű eresztéssel együtt segíthet abban, hogy a 120 centiméteres vízszintet megtartsák, majd fokozatosan csökkentsék a tó 110 centiméteres, maximális üzemi vízszintjéig.
Csonki István szólt arról is: a balatoni önkormányzatok megértéssel fogadták már korábban is, hogy a térség folyóinak áradása miatt az egyébként 60 köbméter/másodperc vízeresztő képességű Sió-zsilip maximális kapacitását nem lehet kihasználni. Eddig semmilyen panasz nem érkezett a Balaton tartósan magas vízállása miatt a vízügyi igazgatóságra.


Homokzsákokat osztanak Dunakeszin, a Duna-soron

Homokzsákokat oszt a dunakeszi önkormányzat az árvízi szempontból legkritikusabb helyen, a Duna-soron lakóknak, miután a folyó elöntötte a Rév utca végét – közölte a város polgármestere pénteken az MTI-vel. Kecskeméthy Géza (Fidesz) elmondta, hogy az elöntéssel fenyegetett ingatlanok tulajdonosainak egyelőre 200-200 homokzsákot ad az önkormányzat, amelyeket a korábban megszokott gyakorlatnak megfelelően ki-ki maga rak le, ám szükség esetén az önkormányzat küld segítséget.
A pillanatnyilag 700 centiméteres vízállás az előrejelzések szerint szerdáig 815 centiméteresre nőhet, de olyan gyorsan árad a folyó, hogy nehéz előre jósolni - tette hozzá a polgármester. Mint mondta, a Duna-sor legmélyebben fekvő, Rév utcai szakaszát már elöntötte a víz, így leállították a kompot és kérték a környék hajóforgalmának szüneteltetését is. A Béke utcai lakótelep térségében lévő temető alatti telkek tulajdonosait is figyelmeztették a veszélyre, de ezen a részen még nincs komoly gond.
Amennyiben a Duna vízszintje 840 centiméter fölé emelkedne, veszélybe kerülne a városon áthaladó 2-es út, illetve a fővárosból bevezető szakaszon sorakozó több nagyáruház és az ipari park is, ám egyelőre ettől nem kell tartani. Az önkormányzat minden eshetőségre, így a kiköltöztetésekre is felkészült, ez esetben a rászorulókat helyi és gödi szállodákban, panziókban helyeznék el – közölte Kecskeméthy Géza.

Árad a Duna, a Zagyva és az Ipoly is

A péntekre virradóra hullott nagyobb mennyiségű, 10-15 milliméter  csapadék miatt a Zagyva és az Ipoly is árad, a Dunán várhatóan másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelnek el - közölte a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel. A Dunán Passautól lefelé az osztrák felső szakaszon jelentős áradás indult meg, várhatóan másodfokú készültséget rendelnek el. Budapesten jelenleg elsőfokú a készültség, a tetőzést a szakemberek keddre várják 815 centiméter körül.
A Zagyva Pásztónál és Apcnál, valamint a Szuha-patak árad, a hatvani, valamint az alatta lévő szakaszain a délelőtti óráktól kezdődően lassú apadás indult meg.
Az Ipoly az elmúlt 24 órában történt esőzések miatt szintén árad Nógrádszakálnál és Balassagyarmatnál, Ipolytölgyesnél azonban a folyó apadni kezdett.
 Az igazgatóság a Csepel-sziget térségében felhalmozódott belvizet folyamatosan szivattyúzza, egyes telepeken éjjel is. Dabas gyors mentesítése érdekében a Duna-völgyi csatorna vizének egy részét a sári zsilipen keresztül dél felé vezeti az igazgatóság. A kialakult magas vízszintek miatt a belterületen homokzsákos védekezésre is szükség volt.

Azonnali segítséget kérnek a szendrőládiak

Azonnali segítséget kér a Borsod megyei Szendrőlád, ahol a Bódva minden eddiginél nagyobb áradása miatt pénteken mintegy félezer embernek kell elhagynia otthonát, és újabb kitelepítéseket hajtanak végre estig. Káló Norbert, a település önkormányzati képviselője az MTI-nek azt mondta: a zempléni falu hat utcájából 120, főleg roma családot költözettek ki reggelig, de újabb 20-25 családnak kell estig elhagynia otthonát. Közlése szerint mintegy félezer embert helyeztek el iskolákban, egyházi és önkormányzati ingatlanokba.
Csak csónakokon tudnak közlekedni a falu utcáin a néhol másfél méter magas vízben, ennek ellenére más utcákban tovább védekeznek a homokzsákokkal - mondta.
Hozzátette: a kitelepített emberek számára azonnali segítségként élelmiszert, gyermek és felnőtt ruhaneműt és takarót kérnek, mert a lakosság teljes vagyona víz alatt áll.
Szendrőlád közúton is nehezen megközelíthető, ugyanis lezárták a forgalom elől a 27-es számú főutat Szendrőlád és Edelény között.

Öt település a Hernád fogságában

Öt borsodi településre nem lehet bejutni péntek dél óta a Hernádon levonuló árhullám miatt; Halmaj, Kiskinizs, Nagykinizs, Hernádkércs, Felsődobsza megközelíthetetlen személyautóval - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.

Intenzíven árad a Duna Nyugat-Magyarországon

Egy napja ismét intenzíven árad a Duna, a Mosoni-Duna emelkedése miatt az abdai árvízkaput be kellett zárni. A Bakony nyugati lejtőin egész éjjel esett, így jelentős vízmennyiség jutott a Marcalba - közölte az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság pénteken.

A Mosoni-Duna több szakaszán elsőfokú készültséget vezettek be reggel hat órától, míg Vének és Dunaszentpál között este hattól, az egy nappal korábban elrendelt elsőfokú készültséget péntek délben másodfokúra emelték Komárom és Almásfüzitő között. Este hat órától ugyanez érvényes a Tát-Esztergom szakaszra. Az esztergomi tetőző vízállás elérheti a mértékadó árvízszintet - közölték.

 Négyszáz méter hosszan ideiglenes védvonalat építenek ki Táton, mert ott a Duna és a Vág áradása miatt nagyobb vízhozamra számítanak. A levonuló árhullám miatt a Duna-menti belvízvédelmi szakaszon reggel óta elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. A közlemény szerint legalább két napra lesz még szükség ahhoz, hogy Bőnynél visszahúzódjon a mederbe a Cuhai-Bakony-ér, amely tegnap reggel tíz és délután négy óra között tetőzött, s reggelre öt centit már apadt is.

Sok a lezárt útszakasz, Fejérben is

Teljes útzár van érvényben mintegy nyolcvan útszakaszon, négy község továbbra sem közelíthető meg autóval. A helyzet az észak-magyarországi, a dél- és nyugat-dunántúli területeken a legkritikusabb - közölte a Magyar Közút Zrt. pénteken az MTI-vel.
A heves esőzések és árvizek miatt jelenleg csaknem nyolcvan útszakasz van lezárva, ebből tizenkettő főút, emellett számos más út nehezen járható, az átfolyó víz miatt néhol a burkolat is megsüllyedt - olvasható a közleményben.
A társaság a három hete tartó szeszélyes időjárás miatt alapfeladatait háttérbe szorítva minden lehetséges eszközzel az árvízi védekezésben segít, de a szakemberek folyamatosan dolgoznak a helyreállítási munkálatokon is,  az időjárás miatt azonban ezek napokkal elhúzódhatnak - tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a cég szóvivője.

A terelőutakon a szokásosnál rosszabb állapotokkal találkozhatnak az autósok, mert a kátyúzási munkákat is át kellett ütemezni. Ezért a szóvivő arra kéri a közlekedőket, hogy fokozottan figyeljenek, tartsák be a sebességkorlátozásokat és ne hajtsanak be lezárt útszakaszokra.
A legtöbb útlezárás az északi és a dunántúli régióban van érvényben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Baranya, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Komárom-Esztergom megyében. Jelenleg autóval nem közelíthető meg Sajóvelezd, Tornaszentandrás, Tornabarakony és Tarrós.
A közútkezelő arra kéri a kocsival közlekedőket, hogy mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útállapotokról mielőtt útnak indulnak. Friss információkat a Magyar Közút Útinform szolgálatától kaphatnak a 06-1-336-2400-s telefonszámon, valamint a www.kozut.hu oldalon.



 

OLDALTÖRÉS: 2. Ipolytarnócon is vízben állnak a házak













Ipolytarnócon is vízben állnak a házak

Nyolc lakóház hatvan órája vízben áll a Nógrád megyei Ipolytarnócon, a homokzsákokkal már megfékezhetetlen Ipoly folyó először szerdán kora hajnalban öntött ki - mondta Szabó Tibor polgármester az MTI-nek pénteken.
Egy házban már a falakon belül is bokáig ér a víz - mondta a polgármester, aki az MTI megkeresése idején a károsult házakat járta, és fényképezte a repedéseket, hogy a felvételeket elküldje a katasztrófavédelemnek.
Arra a kérdésre, hogy lakhatók lesznek-e még ezek a házak, azt mondta, ezt majd szakembernek kell megítélnie.
Az Ipoly vízszintje elérte az eddigi legnagyobb magasságot, jelenleg 426 centiméteren stagnál - közölte a polgármester. 
Szabó Tibor elmondta: az Ipolyt homokzsákokkal már nem lehet megfékezni, a víz 600 méter hosszan ömlött ki a folyóból.
Ehhez már rendes töltés kell - tette hozzá.
Ipolytarnócon már kedden este kiköltöztettek 12 embert, akkor még három helyen lépett ki medréből a folyó. A 36 veszélyeztetett lakó közül a csütörtök éjszakát már 23-an töltötték a menedékhelyen, rokonoknál, vagy az önkormányzat komfort nélküli házaiban.
Tizenhárom lakó saját felelősségére otthonában maradt.
Az emberek rendkívül elkeseredettek - mondta a polgármester.
Ipolytarnóc ügyében már a vízügyi és az önkormányzati minisztériumot is megkereste Nógrád megye önkormányzata, mert a falu 1998 óta rendszeresen homokzsákos védekezésre kényszerül az Ipoly tavaszi és késő őszi áradásai miatt.
Javasolták már árvízvédelmi töltés megépítését, és azt is, hogy állami költségvetésből váltsák meg az árvíz által veszélyeztetett lakóházakat.
A problémát mindkét miniszter elismerte, de mivel áprilisban levélben közölték, hogy "nem rendelkeznek eszközökkel a probléma megoldására", a megyei önkormányzat felterjesztési jogával élve a vízgazdálkodásról szóló törvény módosítását kezdeményezte. Javaslatuk szerint az államhatárt érintő folyók tekintetében kizárólag az állam feladata lenne a védelmi feladatok ellátása - mondta a polgármester.

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

 A budapesti rakpart is víz alá kerülhet

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

Napközben a Duna magas vízállása miatt sor kerülhet az alsó rakpartok egy-egy szakaszának lezárására Budapesten.
A Fővárosi Védelmi Bizottság pénteki ülését követően az önkormányzat arról tájékoztatott, hogy Budapesten is megkezdték az árvízi helyzetre való felkészülést. A Duna vízszintje a péntek reggeli órákban elérte a 600 centit, a tetőzést 800 centiméternél várják a jövő hét elejére. A vízszint várhatóan nem éri el a 2006-ban mért 860 centimétert.
A rakpartokat napközben szakaszosan zárják le 650 centiméteres vízállástól. Lakóövezetet a levonuló árhullám nem veszélyeztet, a Római parti üdülőövezetet azonban elöntheti a víz. A Margitsziget egyelőre nincs veszélyben, de a vízszintet folyamatosan figyelik és, ha szükséges, délután ott is megkezdik a védekezést.
A csatornázási művek is megkezdte a védekezést, ebben jelenleg 150 ember vesz részt. Estig az átemelőket, csatornacsatlakozásokat árvízi üzemmódra állítják.Az árvízi védekezéshez szükséges anyagi fedezet - az általános tartalékból és a vis maior keretből - a fővárosi költségvetésben rendelkezésre áll.

Lezárt határátkelők Borsodban

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

Lezárták a nemzetközi közúti határátkelőket a teherforgalom elöl Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvíz okozta vízátfolyások miatt pénteken.
A teherautók, kamionok sem Tornyosnémetinél, sem Bánrévénél, sem pedig Sátoraljaújhelynél nem tudnak áthaladni a határon, miként a Szlovákiából érkezők sem tudnak behajtani Magyarországra - tájékoztatta a közútkezelő társaság megyei ügyelete az MTI-t.
A személyforgalom akadozik - tette hozzá.

Készültség Tokajnál is

Tiszatelek és Tokaj között elrendelte az elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság - közölte a szervezet vezetője pénteken az MTI-vel.
Bodnár Gáspár elmondta: újabb jelentős csapadék érkezett a Tisza vízgyűjtőre, így Kárpátalján átlagosan 43, Erdélyben 22, a hazai területen 26 milliméternyi eső esett az elmúlt napon. Záhonyban, illetve a kárpátaljai Huszton és Rahón még ennél is több, 46-62 milliméter közötti csapadékot regisztráltak.
Tájékoztatása szerint a Kraszna napok óta lassan, folyamatosan árad, Ágerdőmajortól a tiszai torkolatig az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szint feletti vízállások várhatóak. A Túr és a Lónyai-főcsatorna is árad, utóbbi vízfolyás torkolati szakaszán ismét el kellett rendelni a legenyhébb fokú riasztást, a felső szakaszon még mindig másodfokú a készültség.
A folyamatos esőzések miatt nőtt a vízzel borított területek nagysága, mely jelenleg a 20 ezer hektárt is meghaladja. A megye majdnem egész területén a talaj felső rétege átázott, járhatatlan, művelésre alkalmatlan.
Az eddig érvényben lévő készültségek nem változtak, azaz a Felsőszabolcsban és az Ecsedilápon másodfok fenntartásával védekeznek. A szivattyútelepek folyamatosan dolgoznak, egy nap alatt több mint 2,3 millió köbméter vizet emeltek át a befogadókba - tette hozzá a védelemvezető.
A megyében a két vízgazdálkodási társulat van másodfokú készültségben, és 15 önkormányzat tart fenn valamilyen szintű belvízvédelmi riasztást.

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

Miskolcnál a Sajó az úr

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

Miskolc zárva, a várost észak-keleti irányba, Kassa, illetve Sátoraljaújhely felé már nem lehet elhagyni, miként az onnan érkezők sem tudnak bejutni a borsodi megyeszékhelyre, a város határában már a Sajó az úr.
A megyében kialakult rendkívüli árvízhelyzet miatt a Miskolcra be- és kivezető útszakaszokon a közlekedők terelésekkel és jelentős torlódásokkal számoljanak - mondta Gaskó Bertalan, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.
Miskolcra a 3-as számú fő út - Arnót, Szikszó és Szerencs irányából - bevezető négysávos útszakaszát lezárták, a felsőzsolcai körforgalmon a rendőrség csak tömegközlekedési és szolgáltatói járműveket engedi át. 
Az árvíz miatt az autópálya kezelője az M30-as Miskolc-Nyékládháza közötti szakaszát díjmentessé tette, a rendőrök a Miskolcról Felsőzsolca irányába menő forgalmat az M30-as autópályára terelik fel.
Lezárják az árvízi kapukat a fővárosnál

Éjfélre lezárja a Duna fővárosi szakaszát védő 90 kilométernyi fővédvonal összes kapuját a Fővárosi Csatornázási Művek - írja a cég az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.
Nyolcméteres vízállásig 31 csatornazsilip és 43 árvízi kapu állja majd a víz útját.
Budapesten a Fővárosi Csatornázási Művek teljes állománya átállt "árvízi üzemmódra", folyamatosan dolgoznak azon, hogy a hétfőre várható 8 méteres árvízszinttől megvédjék a várost.
A tisztító- és átemelőtelepeket még csütörtökön átállították árvízi üzemmódra. A vízállásnak megfelelően haladva a csütörtöki 15 csatornazsilip-zárást pénteken további 16 követi. A felszínen negyven árvízi kaput kell még a nap folyamán lezárni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!