Támad az erózió

Fejér megyében mintegy 15 százalékkal nőtt az erózió által veszélyeztetett mezőgazdasági földek nagysága húsz év alatt a becslések szerint.

Fejér Megyei Hírlap

Amíg 1990-ben mintegy 200 ezer hektár, addig 2010-ben már 230 ezer hektár mezőgazdasági földterületet pusztít az erózió a megyében, 20 év alatt jelentős területet foglalt vissza a természet. Az országban mintegy 2,5 millió hektár földterület veszélyeztetett - mondta Szabóné Kele Gabriella, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A talajtani szakértő rámutatott: a víz- és szélerózió hatásai csak hosszabb idő alatt válnak mérhetővé a földterületeken. Az igazgatóság munkatársai egy kísérleti program keretében idén tavasszal helikopteres megfigyelést végeztek Fejér megye teljes területén. Az elsődleges tapasztalatok azt mutatják, hogy a megyében már az 5 százalék alatti lejtős területeken is látható az erózió hatása. Így van ez a Mezőföldön is, ahol hazánk egyik legtermékenyebb talaja, a csernozjom az uralkodó talajtípus.  Az áprilisi szeles időszak a helytelen művelés következtében elporosodott talajfelszínen úgynevezett porviharokat alakít ki, például az M7-es autópályán, és Martonvásár-Kápolnásnyék térségében.

Az állattartó telepek által hígtrágyával ellátott területek nagysága Fejérben  a korábbi évekhez képest  csökkent: a 2006-os évi 1625 hektárról 2009-re 1200 hektárra csökkent. Ez az állattartás csökkenésével magyarázható: 2006-ban 16, 2009-ben már csak 10 mezőgazdasági üzem hasznosított hígtrágyát termőföldön. Az elvégzett vizsgálatok alapján Fejér megye talajai egészségesek, nem szennyezettek - mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!