Hajléktalanszálló: pályáztatás, újra...

Dunaújváros - Nem elég az elnyert pénz a Kandó téri épület átépítésére. A legkedvezőbb ajánlatot tevő szerint olcsóbban nem lehet megúszni az átalakítást.

Szabó Betty

A Kandó tér 7. szám alatt található ingatlant (ami Hajléktalan Ellátó Centrumként működik majd, ha elkészülnek az átalakításokkal) annak idején több mint 80 millió forintért vásárolta meg az önkormányzat. A város pályázaton 74 millió forintot nyert az épület kialakítására. Ezt egészíti ki az a 30 millió forintos önrész, amit a önkormányzat vállalt.

A közbeszerzési eljárás során az öt pályázó közül a legkedvezőbb ajánlatot a FejérDuna-Ép Kft. nyújtotta be. Ez az ajánlat  ahogy azt a cég ügyvezető igazgatója is megerősítette  103 millió forint plusz áfa összegről szólt. Ennek a bruttó összege sem éri el tehát a 130 millió forintot. Ám a rendelkezésre álló pénzkeretnél ez az ajánlat is jóval többről szól. A városnak nincs több pénze, hogy kipótolják a hiányzó összeget, éppen ezért felvetődött: tárgyalnak a pályázatot kiíróval a szerződés  módosítását kezdeményezve.

Végül azonban úgy döntöttek: újra kiírják a közbeszerzési eljárást. A legkedvezőbb ajánlatot adó cég ügyvezetője szerint egyáltalán nem igaz, hogy a pályázók túlárazása miatt hiúsult meg az első pályázati forduló. Hozzáértők számára ugyanis teljesen egyértelmű   véli Zelenák Pál , hogy egy ekkora épület felújítására a pályázatukban szereplő 103 millió forint plusz áfa összeg minimálisan is szükséges. Műszaki csökkentés nélkül a második fordulóban sem várható számottevő árcsökkenés, vagy ha mégis, akkor annak szomorú következményei lehetnek, mint például félbehagyott, rossz minőségű épület, kifizetetlen helyi kisvállalkozók sora. Sajnos mindkettőre akad példa környezetünkben   tette hozzá a vállalkozó.

Az épület átalakításával kapcsolatos tervek műszaki csökkentését azonban engedélyeznie kellene a kiírónak. A pályázaton ugyanis konkrét tervekkel vettek részt. Ha eltérnek ezektől a tervektől, amelyekkel valójában elnyerték a támogatást, az veszélyeztetheti az egész vállalkozást. Akár még az is előfordulhat, hogy a város elveszíti a pályázaton elnyert összeget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!