2008 legveszélyesebb városa: Dunaújváros?

A 2008-as év legveszélyesebb városának kiáltotta ki Dunaújvárost a Heti Világgazdaság az erőszakos bűncselekmények száma alapján. Budavári Árpád rendőrkapitány viszont azt mondta lapunknak: csalókák a számok. A rablások száma például azért ugrott meg, mert helyben felszámolták az iskolai gyermekbandákat.

Szigeti Sándor

A DH utánajárt, valóban annyira gyászos-e a helyzet, mint azt az írás sugallja:

- Csaka számokat tekintve korrekt a cikk, de azért nem árt árnyalni a képet. Az említett hatvannégy rablásból például negyvennégy iskolában, vagy az iskolai élettel összefüggésben történt. Az elmúlt időszak nagy médiavisszhangot keltő esetei arra ösztönöztek több helyi iskolaigazgatót, hogy csírájában fojtsa el az intézményen belüli erőszakos bűncselekményeket. Segítséget kértek a kapitányságtól, és mi partnerek voltunk ebben. Arról van szó, hogy erősebb fizikumú diákok zaklatták társaikat. Erőszakkal elvették tőlük például a tízórait, az MP3 lejátszójukat, vagy a zsebpénzüket - mondja a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője.

- Annak ellenére, hogy fiatalkorúak, illetve gyermekkorúak által elkövetett, kisebb súlyú bűncselekményekről van szó, ezek az esetek mind rablásként kerültek be a statisztikába, ezért ilyen rosszak a mutatók. Pedig az iskolán belüli bűnözés nem új jelenség. Dunaújváros felvállalta, hogy ezeket a látens bűncselekményeket láthatóvá teszi, és felveszi ellenük a harcot. Más városok sem a béke szigetei, inkább arról van szó, hogy egyelőre nem tettek határozott lépéseket ebben a kérdésben - hangsúlyozza Budavári Árpád.

- A testi sértések és a garázdaságok száma is emiatt ugrott meg, az erőszakos közösülések döntő többsége pedig családon belül történik - árulta el a kapitány.

Budavári Árpád ugyanakkor nem tagadja: a dunaújvárosi helyzet határozott napi fellépést kíván a kapitányság munkatársaitól:

- Dunaújváros közbiztonságáért nap mint nap nagyon keményen meg kell dolgozni. Pusztán a statisztikai adatok alapján torz és a valóságot negatív irányba befolyásoló képet nyerhetünk. Azt sem szabad elfeledni, hogy a cikkben említett kapitányságok többsége kiemelt megyeszékhelyi kapitányság, az ehhez igazodó tárgyi és személyi feltételekkel.

- Két éve indítottuk el Az iskola rendőre akciót, amelynek keretében olyan kollégák veszik fel egy-egy intézménnyel a kapcsolatot, akiknek kötődésük van a helyhez, korábban például ott tanultak. A gyalogos rendőri szolgálatot megerősítettük, a helyi polgárőrségekkel kimondottan jó a kapcsolatunk, és három városrésznek van már saját körzeti megbízottja, ez is egy fontos lépés. Összességében azt mondhatom, a számokat lehet magyarázni, de az emberek érzéseit nem. Az egyik legfontosabb dolog éppen ezért az, hogy az itt élők mennyire érzik biztonságosnak Dunaújvárost - fogalmazott Budavári Árpád.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!